ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Γιορτάζει έναν αιώνα, με το βλέμμα στο μέλλον

Ημερίδες, μελέτες και εκδηλώσεις περιλαμβάνονται στις εορταστικές δράσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση του, το 1919, με στόχο όχι μόνο να αναδειχθεί η συνεχής προσφορά του επί δεκαετίες στα μέλη του και την επιχειρηματικότητα της πόλης, αλλά και να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη «στροφή» στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εργαλείων, που θα βοηθήσουν τα μέλη του να ανταποκριθούν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Το Επιμελητήριο πολλά σχεδιάζει γι’ αυτό το εξάμηνο που θα γιορτάσει τα 100 χρόνια του. Ένας αιώνας, που πέρασαν πολλοί άνθρωποι από τα Γιάννενα, πολλά επαγγέλματα, πολλές δυσκολίες, αναταραχές και πόλεμοι, και παρόλα αυτά τα Γιάννενα έχουν την τιμή να βρίσκονται σε μια περίοπτη οικονομική θέση και τα Επιμελητήρια όλης της χώρας να μας κοιτούν με σεβασμό», σημείωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Δημητρίου, σε γεύμα εργασίας που παρατέθηκε στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Στο γεύμα συμμετείχαν και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής Α’ αντιπρόεδρος Ι. Μήτσης, Β’ αντιπρόεδρος Χ. Παπαρούσης, Γενικός Γραμματέας Β. Βασιλείου, υπεύθυνος Συμβουλευτικής Ενημέρωσης Επιχειρήσεων Ν. Τσακανίκας, καθώς και ο Σύμβουλος επικοινωνίας και μάρκετινγκ του Επιμελητηρίου Κωστας Κυρίτσης.

Οι δημοσιογράφοι είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για το νέο project του επιμελητηρίου Ιωαννίνων το οποίο περιλαμβάνει σχεδιασμό δράσεων έως το 2020, ενώ τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην οποία αναμένεται να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, αρχών και φορέων.

«Θα κοιτάξουμε το παρελθόν, πρέπει να τιμήσουμε τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα της πόλης όλα αυτά τα χρόνια, αλλά, από την πρώτη επίσκεψή μου στον δήμαρχο Ιωαννιτών, ανέδειξα τη στροφή και αλλαγή πορείας που πρέπει να κάνει όχι μόνο το Επιμελητήριο, αλλά όλος ο νομός. Να κοιτάξουμε και την τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα που έχουμε πρέπει να τη φροντίσουμε, έχουμε ένα πανεπιστήμιο που βγάζει πάρα πολλούς νέους που πρέπει να μπουν στην αγορά και τα Γιάννενα να γίνουν η Silicon Valley της Ελλάδας. Αυτός είναι ο στόχος και πάνω σε αυτό θα στραφούμε», σημείωσε ο κ. Δημητρίου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων σχεδιάζονται τέσσερις ημερίδες. Η πρώτη με θέμα «Επιχειρηματικότητα -Καινοτομία και νέες τεχνολογίες», στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επιχειρηματιών με σκοπό την παρουσίαση εκείνων των τρόπων και δράσεων που όχι μόνο θα στηρίξουν, αλλά και θα αναπτύξουν την επιχειρηματικότητα μέσω των νέων τεχνολογιών, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στη δεύτερη, με θέμα «Πρωτογενής τομέας -Τυποποίηση & Τουρισμός», θα εξεταστούν εκείνες οι συνέργειες οι οποίες θα δώσουν την δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης και αναγνώρισης των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος .

Στην ημερίδα με θέμα «Εξωστρέφεια & Ενίσχυση Επιχειρηματικότητας – Αναπτυξιακά & Χρηματοδοτικά εργαλεία», θα γίνει η ανάλυση των τρόπων δημιουργίας ενός αναπτυξιακού οράματος για μια έξυπνη επιχειρηματικότητα με σκοπό την προώθηση εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων .

Τέλος, στην ημερίδα «Σύγχρονο Marketing -Δημόσιες Σχέσεις – Διαφήμιση –Τουρισμός» θα αναδειχθούν οι τρόποι, οι ευκαιρίες, οι σύγχρονες τάσεις του digital marketing (Social Media Marketing- Content Marketing- Search Engine Marketing και Optimization- Email Marketing), οι τεχνικές, τα εργαλεία για τον τρόπο λειτουργίας των social media, οι αξιοποίησης των δεδομένων και της τμηματοποίησης του κοινού και γενικότερα, όλα τα σύγχρονα μέσα που, μέσω των δημοσίων σχέσεων και της διαφήμισης, θα σταθούν ικανά για να υποστηρίξουν και αναπτύξουν περισσότερο τις επιχειρήσεις.

Τέλος, θα γίνει ημερίδα με στόχο την ενημέρωση των γυναικών για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες μέσα από την ψυχική υγεία, την ενδυνάμωση της αυτοεκτίμησης, καθώς και της αισθητικής.

Μελέτες και εκδηλώσεις

Τρεις μελέτες και δύο δράσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί με στοχο την ανάλυση των σύγχρονων δεδομένων για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, αλλά και την τόνωση της αγοράς.

Στη «Μελέτη χρήσης γης, κανονιστικό σχέδιο βιώσιμων επιχειρήσεων», που θα εκπονηθεί, θα αναλυθεί η εμπορικότητα των δρόμων, η υφιστάμενη επιχειρηματικότητα, η περαιτέρω ανάπτυξη του κέντρου και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων με σκοπό να προστατευτεί η υφιστάμενη επιχειρηματικότητα, αλλά και να διαπιστωθούν, με επιστημονικά στοιχεία, ποιές μορφές επιχειρηματικότητας χρειάζονται οι συγκεκριμένες περιοχές.

Επίσης, θα εκπονηθεί μια οικονομική μελέτη συμπεριφοράς και δραστηριότητας ξεχωριστών μονάδων της οικονομίας, όπως και μελέτη που θα αφορά το αποτύπωμα της διοργάνωσης του Ioannina Lake Run, μαζί με τα κίνητρα των συμμετεχόντων & συνοδών τους, εξάγοντας έτσι χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την ανάπτυξη της διοργάνωσης.

Τέλος, το Επιμελητήριο προσανατολίζεται στην υλοποίηση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου, με στόχο να καθιερωθούν η Ήπειρος και τα Γιάννενα ως γαστρονομικός και πολιτιστικός τουριστικός προορισμός, μέσω της προβολής των τοπικών παραγωγών και προϊόντων και της ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς και ένα τριήμερο Εκπτώσεων-Προσφορών, σε συνεργασία με τα εμπορικά καταστήματα, πιθανότατα από 24 έως 26 Οκτωβρίου.

Σχετικά άρθρα

Δ. Δημητρίου: «Μαζί να πάμε ξανά μπροστά»

Δ. Δημητρίου: «Έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να πάμε ξανά μπροστά»

Γεωργία Χαλάτση

Μήνυμα επιστροφής η παρουσία στην ομιλία του Δ. Δημητρίου