ΟικονομίαΑίθουσα Σύνταξης

Ατζέντα 16 σημείων κατέθεσε στον Χ. Θεοχάρη η Ένωση Ξενοδόχων

Πρόταση 16 σημείων κατέθεσε στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας των φορέων του τουρισμού της περιοχής με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αναγκαιότητα τροποποίησης του «Καλλικράτη» για να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε περιφέρεια ή περιφερειακή ενότητα της χώρας δημιουργίας «Οργανισμού Προβολής & Προώθησης Τουρισμού», στα πρότυπα αυτού Χαλκιδικής. Στις Ανώνυμες Εταιρείες που θα δημιουργηθούν και θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα μπορούν να συνεισφέρουν χρήματα οι περιφέρειες ή οι περιφερειακές ενότητες, το περιφερειακό ταμείο, όσοι δήμοι θέλουν να συμμετέχουν, τα επιμελητήρια, οι Ενώσεις ξενοδόχων, Ενώσεις ενοικιαζόμενων δωματίων, επαγγελματικές Ενώσεις Εστίασης κ.ά., ώστε ο κάθε φορέας να μην έχει τη δική του πολιτική και στρατηγική όσον αφορά την προβολή και προώθηση του τουρισμού, με συνέπεια το παραγόμενο αποτέλεσμα να μην είναι το βέλτιστο δυνατό, καθώς υπάρχει κατακερματισμός πόρων και δυνάμεων.
Επίσης, τονίστηκε ότι κρίνεται επιβεβλημένη η αλλαγή του ετεροχρονισμένου νόμου του ΕΟΤ για την διαχείριση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, που αναφέρεται στην τουριστική προβολή των περιφερειών, με την Ένωση Ξενοδόχων να προτείνει στην προκήρυξη κάθε διαγωνισμού να προβλέπεται η ύπαρξη εταιρείας που ασχολείται με το τουριστικό marketing και σε μικρότερο ποσοστό διαφημιστική εταιρία για τα logos και τα τυχόν άκρως εξειδικευμένα έντυπα. Επίσης στην επιτροπή παραλαβής του έργου θα πρέπει εκτός από το μέλος της οικονομικής υπηρεσίας της περιφέρειας, τα υπόλοιπα μέλη να έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό (υπηρεσιακοί και μη παράγοντες). Τέλος, πρέπει να συμπεριληφθούν οι δράσεις που αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο εν γένει, οι συνεργασίες με εταιρίες PR στις χώρες στόχους, τα στοχευμένα Β2Β ραντεβού με Tour operators, καθώς και τα Fam trips και Press trips, αλλά και άλλες εξειδικευμένες ενέργειες.
Άλλες προτάσεις, που κατατέθηκαν, είναι η δημιουργία Λιμναίου Ταμείου και Υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού μέχρι τον συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ε-65, η δημιουργία της σιδηροδρομικής Εγνατίας και η σύνδεση της Ηπείρου με το φυσικό αέριο.
Σε πιο ειδικά θέματα, ζητήθηκε από τον υπουργό η οριστική διευθέτηση του θέματος των πνευματικών δικαιωμάτων και να ληφθούν υπόψη παράμετροι, όπως η εποχικότητα, οι πληρότητες και η δυναμικότητα κάθε τουριστικής μονάδας, η πλήρης ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων (airbnb) με την ύπαρξη ξεκάθαρου θεσμικού και νομικού πλαισίου, αλλά και φορολογία ανάλογη των ξενοδοχειακών μονάδων ή των ενοικιαζόμενων δωματίων. η μείωση της γραφειοκρατίας για τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων, η μείωση του ΕΝ.Φ.Ι.Α στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Επισημάνθηκε, ακόμη, η ανάγκη μεγαλύτερης προβολής από τον ΕΟΤ της ενδοχώρας και του ορεινού όγκου της χώρας, ενώ προτάθηκε η διοργάνωση στην Ήπειρο ενός διεθνούς συνεδρίου τουρισμού ανά διετία. Επιπλέον, ζητήθηκε να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός από τον ΕΟΤ για τη δημιουργία πιστοποιημένων μονοπατιών σε όλους του ορεινούς όγκους, να θεσμοθετηθεί άδεια αλιείας στα ποτάμια και λιμναία ύδατα για την ανάπτυξη της τουριστικής αλιείας, να ιδρυθεί Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, να συμπεριληφθούν και οι μετακινήσεις σχολείων για εκπαιδευτικές και περιβαλλοντικές εκδρομές στις διακρατικές συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες, καθώς και η προώθηση του αναγνωστικού τουρισμού.
Σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, η Ένωση Ξενοδόχων εκφράζει την ικανοποίησή της, τονίζοντας ότι, για πρώτη φορά, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού έδειξε διάθεση να ακούσει τα προβλήματα, να δώσει λύσεις σε όσα περισσότερα μπορεί, είτε από μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλα υπουργεία, ενώ παράλληλα ο υπουργός ανέλυσε το δεκαετές στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό και πώς αυτό θα υλοποιηθεί.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb ζητούν οι ξενοδόχοι

Γεωργία Χαλάτση

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC