General view of plenary session Week 3 2017 in Strasbourg
_NoFPΕπικαιρότητα

Θέλουν να πάνε στην Ευρωβουλή την κατάργηση των αποζημιώσεων

Ως έχει φαίνεται πως θα παραμείνει ο τελικός χάρτης των μειονεκτικών περιοχών, παρά τις διαμαρτυρίες που υπάρχουν στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς τοπικές κοινότητες των δήμων Ιωαννιτών και Ζίτσας μένουν εκτός, που σημαίνει ότι εκατοντάδες αγροτοκτηνοτρόφοι θα χάσουν την εξισωτική αποζημίωση από το 2020.

Το θέμα τέθηκε και στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, όπου ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι απέστειλε όλα τα στοιχεία, που δείχνουν τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ωστόσο, αναφέρθηκε σε επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Αγροτών» Χρ. Μπαλτογιάννη, ο οποίος είχε συνάντηση χθες με τον Γ.Γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κασσίμη. «Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, μεταφέροντας τη συνομιλία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Εμμένει στην αμφισβήτηση των κριτηρίων για τον καθορισμό των μειονεκτικών περιοχών ο δήμαρχος Ζίτσας, που είναι αποφασισμένος να φτάσει στην Ευρωβουλή και να κάνει κοινωνούς στο πρόβλημα, που δημιουργείται για τον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής, τους έλληνες ευρωβουλευτές.

«Εκτός από τη μεγάλη ανησυχία μας, θα καταθέσουμε, ως μια απέλπιδα προσπάθεια, την έντονη διαμαρτυρία μας στους έλληνες ευρωβουλευτές, μήπως εκείνοι κατανοήσουν την κατάφορη αδικία που συντελείται για τη φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης, κάτι το οποίο -όπως φαίνεται- δεν έγινε αντιληπτό από τους “ενοίκους” του ελληνικού Κοινοβουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του νέου χάρτη των μειονεκτικών περιοχών της χώρας, ο Μιχάλης Πλιάκος αμφισβητεί την ουσιαστική διαβούλευση, που επικαλείται το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, και εκφράζει τη διαμαρτυρία του οι θέσεις του δήμου δεν εισακούστηκαν. «Στην εν λόγω ανακοίνωση επικαλείται πολλές φορές την “εντατική διαβούλευση” που προηγήθηκε της πρότασης, και διαβεβαιώνει από τη μια πως “ο αριθμός των δικαιούχων Εξισωτικής Αποζημίωσης στις μειονεκτικές περιοχές με τη νέα οριοθέτηση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα” και από την άλλη “ότι οι δικαιούχοι των περιοχών που χάνουν το χαρακτηρισμό τους και δεν περιλαμβάνονται στη νέα οριοθέτηση, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης έως το 2020”. Από τα παραπάνω, οι φόβοι που εκφράζαμε στην επιστολή μας, εντείνονται.

Αν όμως οι αγρότες – κτηνοτρόφοι της περιοχής μας καλύπτονται από τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου για την καταβολή των εξισωτικών έως το 2020, δε συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διαμαρτυρίας από την πλευρά μας. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση και επισημαίνουμε για ακόμη μία φορά, είναι ότι άλλες περιοχές της χώρας, με ηπιότερο κλίμα και γεωμορφολογία από τη δική μας περιοχή, συμπεριλαμβάνονται στο νέο χάρτη», αναφέρει ο κ. Πλιάκος.

Σχετικά άρθρα

Αναζητείται λύση για να μην αποκοπούν

Γεωργία Χαλάτση

Αγιασμός με διαμαρτυρίες για την συγχώνευση τμημάτων

“Κούρσα” διαμαρτυρίας από τα ταξί για τον καθορισμό των εδρών

Γεωργία Χαλάτση