Καθημερινά

Κοπή πίτας με πολλούς αποδέκτες

Πέρασαν όλοι τους από τη Φοιτητική Εστία Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το γνωστό Τοσίτσειο Ίδρυμα, και έως σήμερα δεν έπαψαν να ευγνωμονούν τον Ευάγγελο Αβέρωφ, γιατί χάρη σε κείνον είχαν φαγητό και ύπνο, ώστε να αφοσιωθούν ως φοιτητές στις σπουδές τους και στο διάβασμά τους σε ένα ωραίο και οικείο περιβάλλον.

Πρόκειται για τον Σύλλογο Αποφοίτων Φοιτητικής Εστίας Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, που είχε, την Κυριακή το πρωί, την κοπή της πίτας τους στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Olympic. Κάποτε ο Ευάγγελος Αβέρωφ τους καλοδέχτηκε στην Εστία και τους χάρισε όλα όσα δεν μπορούσαν να προσφέρουν οι οικογένειές τους, όταν ήταν φοιτητές στα πανεπιστήμια της Αθήνας. Θαλπωρή, ωραίες μέρες που ποτέ δεν τις είχαν κατά νου, τροφή και στέγη. Έφυγαν από τα Γιάννενα για να σπουδάσουν με αβέβαιο το φοιτητικό μέλλον τους και τελικά την απόκτηση του πολυπόθητου πτυχίου τους, αφού οι φτωχές οικογένειές τους δεν ήταν σίγουρο ότι θα τα κατάφερναν να τους τροφοδοτούν και γενικά να τους συνδράμουν. Πήγαν σ’ αυτό το ίδρυμα, το οποίο έγινε καθώς η ευεργεσία του ενός (βαρώνου Τοσίτσα) ενισχύθηκε με το έργο του άλλου (του Αβέρωφ). «Γνωρίζω πολύ καλά τι τραβάτε πολλοί από σας και τι ελλείψεις αντιμετωπίζετε στις σπουδές σας», είχε πει ο αείμνηστος Ευάγγελος Αβέρωφ στον συμπολίτη γιατρό Γιώργο Παππά, όταν τον προσκαλούσε μαζί με άλλους Ηπειρώτες να φιλοξενηθεί στο Τοσίτσειο, όπως εκείνος τα περιγράφει στο βιβλίο του «Εκ πείρας». Και βέβαια όλοι τους πάντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις γυρίζουν στα χρόνια εκείνα.

Ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου Ίων Πάσχος. Κι αν έχει την ιδιαίτερη σημασία της αυτή η συγκέντρωση, είναι γιατί έβλεπε κανείς στα πρόσωπά τους την επιθυμία να κάνουν όλο και περισσότερα για τον ευεργέτη τους. Χαρακτηριστικά είναι όλα όσα ανέφερε ο κ. Πάσχος στην ομιλία του: «Ιδιαίτερα θέλω να αναφερθώ κατά σειρά στα εξής: Στο χρονίζον αίτημα του συλλόγου υπογεγραμμένο από όλες τις αρχές των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας προς τις πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την ονομασία μιας αίθουσας με το όνομα του Ευαγγέλου Αβέρωφ. Επίσης, το αίτημα-πρόταση στον σύλλογό μας να αναλάβει δράση για τον ευπρεπισμό και συντήρηση των τάφων Τοσίτσα στο Λιβόρνο της Ιταλίας, που δεν εξασφαλίζει ακόμη τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους για υλοποίησή του».

Αναφορά έγινε και στην εκδρομή που προγραμματίζει ο σύλλογος για τα μέλη και τους φίλους τους προς τα τέλη Μαΐου. Η εκδρομή θα γίνει στη Νότια Ιταλία στις περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας. Είναι μια περιοχή, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, όπως άλλωστε μαρτυρούν- επεσήμανε ο πρόεδρος-και τα τελευταία λόγια των ιταλών συγγραφέων Μανφρέντι και Μπρατσέζι «Οι Έλληνες της δύσης»: «Οι περισσότεροι Ιταλοί κάποτε υπήρξαμε, αλλά και είμαστε ακόμη Έλληνες».

Στην εκδήλωση παρών ήταν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ως επίλεκτο μέλος του συλλόγου, ο οποίος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας