ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

«O κόσμος του Kαραγκιόζη» από την ΕΗΜ

Ημερίδα με θέμα «O κόσμος του Kαραγκιόζη» συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου και η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών τη Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στο Μέγαρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από την Έφορο Πολιτιστικών Θεμάτων & Πινακοθήκης της ΕΗΜ Νέλλη Τζιμoγιάννη και τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη. Εισαγωγή στο θέμα θα κάνει η πρόεδρος της Ε.Η.Μ. Κατερίνη Λιάμπη και θα ακολουθήσει το τραγούδι «Τελάλημα (Ακούσατε, ακούσατε)», σε στίχους Ευγένιου Σπαθάρη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, που θα ερμηνεύσει η τραγουδίστρια Δήμητρα Μυτιλή, συνοδευόμενη από τον Νίκο Φασούλα στην κιθάρα.
Στη συνέχεια θα μιλήσουν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάγκος Ανδρεάδης με θέμα «Εμπειρία και μάθημα: Μια ζωή με τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάνναρο», η τέως διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, φιλόλογος Μαρία Στρατσάνη με θέμα «Άρης Αλεξάκης: ένας εραστής του Θεάτρου Σκιών», ο διδάκτωρ Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας Κώστας Μητράκας με θέμα «Ο Καραγκιόζης ως μια καρναβαλική ανάδυση», ο θεατρολόγος Παναγιώτης Γεωργούλας με θέμα «Το γκροτέσκο στο Θέατρο Σκιών» και ο διδάκτωρ Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Ναθαναήλ με θέμα «Το Θέατρο Σκιών της Κίνας».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, που υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 7.40 το απόγευμα, θα παρουσιαστούν μνήμες από τις παραστάσεις Καραγκιόζη στα Γιάννενα. Την αρχή θα κάνει ο δάσκαλος και μουσικός Θωμάς Ζυγκόπουλος, που θα μιλήσει «Ο καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Ζυγκόπουλος», και θα ακολουθήσουν ο αρχιτέκτων μηχανικός Νίκη Ευαγγελίδη-Σκουρογιάννη με θέμα «Ο Καραγκιόζης των παιδικών μας χρόνων», ο μαθηματικός Γιώργος Μακρίδης με θέμα «Ο Καραγκιόζης στα Γιάννινα» και ο συνταξιούχος αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Μπασιούκας με θέμα «Όμιλος Καραγκιόζη Άρτας-ΟΚΑ. Ένα φτερούγισμα».

Σχετικά άρθρα

Νέο ωράριο λειτουργίας της ΕΗΜ

«Η Άγνωστη Φίλη» από την ΕΗΜ για την Ημέρα της Γυναίκας

Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη