ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Εσπερίδα για το καλαρρύτικο πρόβατο  «μπούτσικο»

Μια εσπερίδα για το καλαρρύτικο πρόβατο διοργανώνει η Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων και το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Β. Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

Στην εσπερίδα με θέμα «Μπούτσικο, μια σπάνια φυλή προβάτου: Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», θα χαιρετήσουν ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Ιωάννης Δεκόλης και η αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος» Μαργαρίτα Γκογκάκη.

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του καθηγητή Κτηνιατρικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης- Διευθυντή εργαστηρίου ζωοτεχνίας Γεώργιου Αρσένου με θέμα «Εκτροφή και ποιότητα κρέατος και γάλακτος μπούτσικου προβάτου» και της αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας Ιωαννίνων Βασιλικής Ηγουμενίδου και της αναπληρώτριας προϊσταμένης του Τμήματος Κτηνιατρικής Ιωαννίνων Ευθαλίας Οικονόμου με θέμα «Διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου της πρώην Γεωργικής Σχολής Κατσικάς με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ως βασικού πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής και εν προκειμένω της κτηνοτροφικής παραγωγής και της διατήρησης αυτόχθονων φυλών».

Θα ακολουθήσουν ο σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ με σκοπό την καταγραφή της ζωής, αναπαραγωγής, διακίνησης και θρεπτικής αξίας του καλαρρύτικου προβάτου Αναστάσιος Γεωργίου με θέμα «Τα διαμάντια ενός επίμονου βοσκού» και ο προβατοτρόφος πέμπτης γενιάς, ο οποίος ζει στα βουνά της Πίνδου, Πέτρος Μόκας.

Τέλος, θα γίνει η προβολή του ντοκιμαντέρ και παρουσίαση του χορευτικού τμήματος του Συνδέσμου Καλαρρυτών «Η Πίνδος» με συνοδεία τραγουδιού και μουσικών οργάνων

Σχετικά άρθρα

Επίσκεψη Σπ. Ριζόπουλου στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

«Γιαννιώτικο Πρωινό» προσφέρουν Δήμος Ιωαννιτών και Δημόσιο ΙΕΚ

Στο μικροσκόπιο το dna του καλλαρύτικου πρόβατου