ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Προβάλλοντας την αξία του εθελοντισμού στην Υγεία

Τον διάλογο για την προσφορά στο πλαίσιο της υγείας, αλλά και τις ευρύτερες αξίες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού, ανοίγει η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με την αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση και λειτουργία της.

Προς τιμή της πολύχρονης αυτής δραστηριότητας, τα μέλη της ΦΟΕΑ πραγματοποιούν ένα διαδικτυακό συνέδριο με θέμα «Ο Εθελοντισμός στον τομέα της Υγείας», με τη συμμετοχή εξειδικευμένων και διακεκριμένων επιστημόνων, αλλά και μια εθελοντική αιμοδοσία, συμβάλλοντας στην κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων σε αίμα, που αντιμετωπίζουν αυτές τις ημέρες τα νοσοκομεία της πόλης.

Ξεκινώντας από σήμερα Παρασκευή, η ΦΟΕΑ πραγματοποιεί αιμοδοσία από τις 11 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ομάδας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (έναντι Λέσχης), σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα». Η ΦΟΕΑ απευθύνει έκκληση προς τους συμπολίτες να προσέλθουν για να αιμοδοτήσουν, καθώς τα αποθέματα αίματος των νοσοκομείων έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ οι ανάγκες για αίμα είναι συνεχείς και συνάνθρωποι μας βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. «Ας είμαστε για ακόμα μια φορά όλοι δίπλα σε όσους μας χρειάζονται», τονίζουν τα μέλη της.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται και στην πρόσκληση για το διήμερο συνέδριο, ο εθελοντισμός στο πλαίσιο της υγείας αποτελεί το ύψιστο δείγμα ανιδιοτελούς προσφοράς. Η δωρεά αίματος, αλλά και αιμοπεταλίων, οργάνων, αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, βλαστοκυττάρων και ομφαλοπλακουντιακού αίματος εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

«Δυστυχώς, όμως, η χώρα μας “αιμορραγεί” σε αυτόν τον τομέα. Ιδιαίτερα οι ανάγκες σε αίμα δεν καλύπτονται σε εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να απευθυνόμαστε στο εξωτερικό για την κάλυψη των αναγκών μας. Γίνεται, συνεπώς, αντιληπτό πως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση τόσο του φοιτητικού όσο και του ευρύτερου κοινού πάνω στα ζητήματα αυτά είναι επιτακτική προκειμένου να πραγματοποιηθεί ποιοτική αλλαγή της κατάστασης προς το καλύτερο», εξηγούν τα μέλη της ΦΟΕΑ για την επιλογή του θέματος του συνεδρίου.

Οι διαδικτυακές εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί του Σαββάτου με τους χαιρετισμούς της προέδρου της ΦΟΕΑ Σταματίας Ντινοπούλου και του πρύτανη Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της ΦΟΕΑ μέσα από τα μάτια τεσσάρων παλιών μελών της, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι ενότητες που αφορούν τη δωρεά αιμοπεταλίων και οργάνων. Στις ενότητες αυτές θα μιλήσουν εξειδικευμένοι ιατροί, μεταξύ των οποίων η επίκουρη καθηγήτρια Αιματολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ελευθερία Χατζημιχαήλ, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτης Δημόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μιχάλης Μήτσης και ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Κατσάνος. Επίσης, δωρητές, αλλά και λήπτες θα καταθέσουν τις δικές τους μαρτυρίες και εμπειρίες.

Τη δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν επίσης στις 9 το πρωί, με το θέμα της δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και θα ακολουθήσει η δωρεά αίματος. Και σε αυτές τις συνεδρίες συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Αιματολογίας και διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών και του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών (ΚΕΔΜΟΠ) – «Χάρισε Ζωή» του Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών του πανεπιστημίου Πατρών Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, η αιματολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρίας Μαρία Παγώνη και η καθηγήτρια Ψυχολογίας Ασθενών και πρόεδρος Τμήματος Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Γκούβα.

Ο σύνδεσμος για την εκδήλωση: https://www.youtube.com/watch?v=t1KTqlm4x0A

Φόρμα Εγγραφής: https://docs.google.com/…/1TQAgjm2ASj9wdtHF…/viewform…

Πληροφορίες: FB – Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τηλέφωνο Επικοινωνίας: Σταματία Ντινοπούλου – 6972199295

Σχετικά άρθρα

Αιμοδοσία στο Λύκειο Ελληνίδων

Προσπάθειες για μόνιμο σταθμό αιμοδοσίας στο κέντρο

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει η Φ.Ο.Ε.Α.