ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Τα Γιάννενα στις “Ιστορίες Πόλεων”

Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να φέρει κοντά φορείς και κατοίκους πόλεων της βόρειας Ελλάδας με όχημα την τέχνη διοργανώνει το Goethe-Institut Thessaloniki, με την ΑΡΣΙΣ Ηπείρου να συμμετέχει στο εγχείρημα για την πόλη των Ιωαννίνων.

Στην πρόσκληση του Ινστιτούτου για δράση έχουν ανταποκριθεί 20 φορείς από έντεκα πόλεις και πιο συγκεκριμένα τα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Κοζάνη, την Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τις Σέρρες.

Το πρόγραμμα με την ονομασία «Tale of X Cities» έχει ως σκοπό να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με νέα τεχνολογικά μέσα, διευρύνοντας τη σχέση τους με το ψηφιακό περιβάλλον, προωθώντας ταυτόχρονα τη σύμπραξη ανθρώπων διαφορετικών ηλικιών.

Το εγχείρημα θα περιλαμβάνει δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά μια σειρά από δωρεάν εργαστήρια ανοικτά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, που θα εστιάζουν στην τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την πόλη των Ιωαννίνων. Την υλοποίηση επιμελείται ομάδα ειδικών σε διαφορετικούς κλάδους, οι οποίοι θα παρέχουν στους συμμετέχοντες τις θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις για την καλύτερη αφήγηση των μικρών ή μεγάλων ιστοριών. Σε δεύτερη φάση, τα έργα θα παρουσιαστούν σε ένα τελικό φεστιβάλ, το καλοκαίρι του 2021, σε φυσικό χώρο στις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και στο διαδίκτυο.

Ο πρώτος κύκλος του εργαστηρίου θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τις 3 Μαρτίου έως και τις 19 Μαΐου (6-7.30 το απόγευμα), εκτός της Μεγάλης Τετάρτης, μέσα από την πλατφόρμα του Zoom, χωρίς να απαιτείται η εγγραφή τους στην εφαρμογή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως αύριο Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, συμπληρώνοντας τη φόρμα που είναι διαθέσιμη στον σύνδεσμο https://www.commonlab.info/how-to-participation-form.html Σε περίπτωση που ο αριθμός συμμετοχών είναι μεγάλος, θα γίνει επιλογή με δυνατότητα συμμετοχής σε επόμενο κύκλο εργαστηρίων.

Στόχος αυτού του εγχειρήματος είναι μέσα από τη δημιουργική διαδικασία του εργαστηρίου όσο και μέσα από το τελικό φεστιβάλ, συμμετέχοντες και φορείς να έρθουν σε επαφή δημιουργώντας ταυτόχρονα και ένα δίκτυο κοινοτήτων και φορέων, μεταξύ των πόλεων. Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η εικαστικός από τη Θεσσαλονίκη Έλλη Χρυσίδου, η οποία στην πρώτη φάση θα ενισχύει τους συμμετέχοντες στη γνωριμία των μέσων έκφρασης, με αναφορές και παραδείγματα, ενώ σε δεύτερη φάση, θα παρέχει καθοδήγηση στην υλοποίηση των προτάσεών τους. Τη γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki Beate Koehler και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Ινστιτούτου Άρης Καλόγηρος, ενώ την επιμέλεια του προγράμματος έχει η ομάδα της ArtBOX, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Σαββίδης, η επιμελήτρια Λυδία Χατζηιακώβου και ο θεωρητικός της τέχνης Δρ. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου

Θέμα Ειδικοί
3 Μαρτίου Εισαγωγή – γνωριμία με το πρόγραμμα Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής
10 Μαρτίου Λέγοντας Ιστορίες – Do’s & Dont’s Σώτη Τριανταφύλλου, Έλλη Χρυσίδου
17 Μαρτίου Συνέντευξη – Προφορική Ιστορία Αννίτα Μορδεχάι, Έλλη Χρυσίδου
24 Μαρτίου Εισαγωγή στην Φωτογραφία Στέφανος Τσακίρης, Έλλη Χρυσίδου
31 Μαρτίου Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα Αντώνης Βαλλινδράς, Έλλη Χρυσίδου
7 Απριλίου Εισαγωγή στο Podcast Έλλη Χρυσίδου
14 Απριλίου Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ; Χρήστος Σαββίδης, Έλλη Χρυσίδου
21 Απριλίου Προτάσεις Συμμετεχόντων Έλλη Χρυσίδου και καλεσμένοι ειδικοί
5, 12 Μαΐου Επεξεργασία Προτάσεων Συμμετεχόντων Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής
19 Μαΐου Τελικές Παρουσιάσεις Συμμετεχόντων Έλλη Χρυσίδου, Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου, Σωτήρης Μπαχτσετζής
Ιούλιος 2021 Φεστιβάλ

Σχετικά άρθρα

Πρόγραμμα «Ανάπτυξης Πολιτιστικής Πολιτικής» στα Tale of X Cities

Έπεσε η αυλαία του φεστιβάλ Tale of X Cities

Ηπειρωτικός Αγών

Μια «Ομπρέλα Προστασίας» στήνει η «Άρσις Ηπείρου»