ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Φωτογραφίζοντας στη διαδρομή του πλατύποδα

Την έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας «Platypus Trail», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2019, φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών, στον εκθεσιακό του χώρο, από σήμερα Δευτέρα έως και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται το πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια του περιβαλλοντικού οδοιπορικού στην Αυστραλία «Platypus trail Μελβούρνη-Περθ: Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), Βιόσφαιρες της UNESCO και Αβορίγινες». Από τις 5 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2018, ομάδα από επιστήμονες, καλλιτέχνες και εθελοντές διένυσε 13.110 χιλιόμετρα, οδηγώντας οικολογικά τροχόσπιτα με φωτοβολταϊκά πάνω σε χιόνι και πάγο, μέσα από ποτάμια και λάσπη, κοντά σε θαλάσσια οικοσυστήματα, διαμέσου της ερήμου και των άνυδρων περιοχών, τροπικών δασών και άγριας βλάστησης, κατά μήκος αλπικών περιοχών με παγετώνες κ.α.
Η ομάδα πέρασε 26 ατελείωτες μέρες και νύχτες γεμάτες με συγκλονιστικές εικόνες, σε πέντε πολιτείες της Αυστραλίας – Τασμανία, Βικτώρια, Νέα Νότια Ουαλία, Νότια Αυστραλία και Δυτική Αυστραλία– και σε δύο επικράτειες, της Πρωτεύουσας και τη Βόρεια.
Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται η συνύπαρξη εντός των Βιοσφαιρών της UNESCO των σύγχρονων εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της παραδοσιακής περιβαλλοντικής γνώσης των Αβορίγινων. Η γνωριμία με τις καλές περιβαλλοντικές πρακτικές της Αυστραλίας μπορεί να αξιοποιηθεί τόσο στην προώθηση αντίστοιχων εφαρμογών στην Ελλάδα, όσο και στην πρόληψη καταστροφών.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο δρ. Γιάννης Τζώρτζης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Συμμετέχουν με φωτογραφίες τους τα μέλη της αποστολής της Green Project Γιάννης Αναστασόπουλος, Κωστής Βάρδας, Σάντυ Βεργίτση, Βαλέρια Καλτεζιώτη, Κασσιανή Καλτεζιώτη, Βασιλική Κασούμη, Άγγελος Κατσάγγελος, Δημήτρης Πατεράκης, Ιάσονας Ταβλάς, Γιάννης Τζώρτζης και Κατερίνα Χαρτερού.
Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Σχετικά άρθρα

«Αθλητισμός και αδερφοσύνη» στο Photometria Photography Center

Έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Σωτηρόπουλου στο PPC

Τα Γιάννενα μέσα από τον φακό του Πέτρου Ζωνίδη