Καθημερινά

Ένα δώρο για τα γενέθλια του 1ου Γυμνασίου

115 χρόνια ζωής και αδιάλειπτης λειτουργίας κλείνει αυτόν τον μήνα η Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Πέρα από τις εκδηλώσεις, που θα προγραμματιστούν εντός, ενδεχομένως και εκτός των ορίων του σχολείου, ας του κάνουμε κι ένα δώρο για τα γενέλθιά του και την πολύτιμη προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στα γράμματα και τον πολιτισμό.

Στις 14 Φεβρουαρίου κλείνουν 115 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής Ζωσιμαίας Σχολής, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Το σχολικό κτίριο και οι αίθουσές του ανέκαθεν μας προκαλούσαν δέος, έτσι ψηλοτάβανες που είναι, βαμμένες στο εντυπωσιακό και επιβλητικό μπορντό χρώμα. Συντηρείται παραδόξως –σε αντίθεση, δηλαδή, με άλλα ιστορικά κτίρια της πόλης- σε πολύ καλή κατάσταση. Πρόσφατα μάλιστα καθαρίστηκε κι από τις μουντζούρες του, όπως είχαμε αναδείξει σε σχετική φωτογραφία ημέρας. Θυμόμαστε άλλωστε πριν από λίγα χρόνια τον διευθυντή του, μαζί με άλλους συναδέλφους του, πάνω σε σκαλωσιές να καθαρίζουν την πρόσοψή του. Τον χώρο τον νοιάζονται και τον προσέχουν πρωτίστως οι ίδιοι οι άνθρωποί του -καθηγητές και μαθητές- και αυτό είναι μια σπουδαία κατάκτηση σε εποχές που όλα τα παραμελούμε.

Δρομολογείται μάλιστα μια σημαντική αδελφοποίησή του με ένα άλλο ιστορικό σχολείο, εκτός συνόρων της χώρας και μοναδικό ελληνικό σχολείο πια στην περιοχή- το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης, καθώς ο ιδρυτής του (και ουσιαστικά χρηματοδότης του) Χρηστάκης Ζωγράφος υπήρξε μαθητής της Ζωσιμαίας Σχολής.

Αυτό λοιπόν το κομψό και εξόχως σημαντικό κτίριο, που κοσμεί την πόλη μας και κάθε μέρα διδάσκει στα παιδιά μας γράμματα και πολιτισμό, χρειάζεται μία μικρή ανακαίνιση. Όχι καθολική, ούτε δαπανηρή. Για τα πολλά έχει ληφθεί μέριμνα και έχουν γίνει καθοριστικές παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Απομένει όμως μία γερή ανακαίνιση στις τουαλέτες του. Στο επόμενο κονδύλι, που θα εγκριθεί από τον δήμο Ιωαννιτών και θα αφορά την επισκευή/αποκατάσταση σχολικών κτιρίων της πόλης, ας συμπεριλάβουν και αυτό. Δώρο για τα γενέθλιά του, που πλησιάζουν.

Σχετικά άρθρα

Εκδρομή αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής στην Πόλη

Τιτίκα Τζάλλα

Η επιστροφή του Εσάτ Πασά στη γενέτειρά του το 1928

Αλέξανδρος Μωυσής

Με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ο νέος κανονισμός λειτουργίας