ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας, που θα κορυφωθούν δύο μέρες αργότερα, στον ιστορικό χώρο του Σουλίου.

Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα στο Σούλι, όπου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Πύρινα Σουλιώτικα Μονοπάτια» και θα ακολουθήσουν τρισάγιο στη μνήμη των Σουλιωτών στον Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου, ο όρκος του Σουλιώτη, σουλιώτικο δρώμενο στα πηγάδια Σουλίου και έκθεση σουλιώτικης αρματωσιάς.

Το Σάββατο 8 Ιουνίου, οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην Παραμυθιά, στο δημαρχείο Σουλίου. Στις 8 το βράδυ θα γίνει συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής, στην πόλη της Παραμυθιάς. Στις 9 το βράδυ, στο δημοτικό σχολείο Βούλγαρη, θα παρουσιαστούν δημοτικοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Την Κυριακή, από τις 6.30 έως τις 11 το πρωί θα γίνεται η μετακίνηση προς τον ιστορικό χώρο του Σουλίου. Στις 7 το πρωί θα τελεστεί Θεία λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου και στις 10.15 θα τελεστεί δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Δονάτου

Η μετάβαση των επισήμων και των λοιπών επισκεπτών στο Αμφιθέατρο θα γίνει στις 10.45, προκειμένου να ακολουθήσουν η τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, ο χαιρετισμός από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Νικόλαο Κουτσονίκα. Αμέσως μετά θα λάβει χώρα η εντυπωσιακή αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου.

Στις 11.35 οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στον χώρο του Βουλευτηρίου, όπου θα γίνει η υποδοχή των επισήμων στο κατάστημα της δημοτικής ενότητας Σουλίου. Στις 12 το μεσημέρι θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει προσκλητήριο πεσόντων Σουλιωτών, κατάθεση στεφάνων και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Χαιρετισμό θα απευθύνει η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακούς εθνικούς χορούς και με τις απονομές μεταλλίων στους δρομείς του 8ου ορεινού αγώνα δρόμου θυσίας Σουλιωτών, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ίδιας ημέρας. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί από την τοπική κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός θα γίνει στον χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.

Σχετικά άρθρα

Σπύρος Μουσελίμης: Ένας αλάρωτος άνθρωπος

Γεωργία Σκοπούλη

Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο των παραμυθιών

Πίεση για αύξηση των τεστ στην Παραμυθιά