Καθημερινά

«Πολυφωνικές» γέφυρες με την Αλβανία

Με στόχο τη διαφύλαξη και αξιοποίηση της σπάνιας και πλούσιας πολιτιστικής κληρονοµιάς της πολυφωνικής µουσικής, που εντοπίζεται στις περιοχές της Ηπείρου και της Νότιας Αλβανίας, ο δήμος Πωγωνίου συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου «POLYPHONIA», στο πλαίσιο του προγράµµατος διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA II Ελλάδα-Αλβανία.

Μεταξύ των βασικών αποτελεσμάτων του έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 621.184,25 ευρώ, θα είναι η ανάπτυξη του πολιτιστικού brand POLYPHONIA καθώς και η δηµιουργία της θεµατικής διαδροµής POLYPHONIA, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποτελεσματική και παραγωγική αξιοποίηση της πολυφωνικής µουσικής, στο πλαίσιο του πολιτιστικού και θεµατικού τουρισµού. Σε αυτό θα συµβάλει και η ίδρυση ενός διασυνοριακού μουσείου εικονικής πραγµατικότητας, στο οποίο θα φιλοξενείται µόνιµη έκθεση, καθώς επίσης και η δηµιουργία µίας τουριστικής εφαρµογής επαυξηµένης πραγµατικότητας για tablet/smartphones.
Επιπλέον, το έργο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ενδιαφεροµένων αλλά και του ευρύτερου κοινού σχετικά µε τη διασυνοριακή πολιτιστική κληρονοµιά της πολυφωνικής µουσικής, που θα επιτευχθεί µέσω της ίδρυσης δύο διασυνοριακών κέντρων παροχής τουριστικών πληροφοριών καθώς και µέσω της ενθάρρυνσης της µουσικής παιδείας και τη διεξαγωγή εργαστηρίων.
Το ∆ίκτυο POLYPHONIA θα αποτελέσει και ένα κοινό πεδίο δράσης για τους συνεργαζόµενους οργανισµούς στο τοµέα της πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό θα δηµιουργηθεί το Πολυφωνικό Καραβάνι, το οποίο θα περιοδεύει και στις δύο πλευρές των συνόρων, δίνοντας ζωή σε µικρά χωριά της υπαίθρου.
Τέλος, θα πραγµατοποιηθεί από κοινού στο Αργυρόκαστρο και στο Πωγώνι, µουσικό Φεστιβάλ και συνέδριο, διάρκειας δύο ηµερών, µε στόχο τη δηµιουργία µιας γιορτής της πολιτιστικής κληρονοµιάς της πολυφωνικής µουσικής. Το έργο θα συµβάλει στην ανάπτυξη διάφορων πυλώνων των πολιτικών της ΕΕ, όπως είναι ο πολιτισµός και ο αειφόρος τουρισµός, ενώ οι εταίροι θα ενισχύσουν τις ικανότητές τους σχετικά µε τη βιώσιµη χρήση των πολιτιστικών πόρων της περιοχής παρέµβασης, ενισχύοντας παράλληλα τη διασυνοριακή συνεργασία µέσω της ανταλλαγής γνώσεων και εµπειρογνωµοσύνης.
Επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφερειακή Ένωση ∆ήµων Ηπείρου και ως εταίροι συμμετέχουν, εκτός από τον δήμο Πωγωνίου, το Νοµαρχιακό Ινστιτούτο της Περιοχής του Αργυρόκαστρου, η Περιφερειακή ∆ιεύθυνση Πολιτισµού Αυλώνας και ο δήµος ∆ερόπολης.
Ο προϋπολογισµός για τον δήµο Πωγωνίου ανέρχεται στο ποσό των 149.782,50 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 127.315,13 ευρώ αποτελεί ευρωπαϊκή χρηµατοδότηση και το ποσό των 22.467,38 ευρώ εθνική συµµετοχή, που θα καλυφθεί από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων.

Σχετικά άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων

Σε πέντε προτάσεις στο Interreg «Ελλάδα – Αλβανία» ο Δήμος Πωγωνίου