Καθημερινά

Η πνευματική ζωή στο Δεσποτάτο της Ηπείρου

Το βιβλίο «Ηπειρωτικά Μελετήματα. Ζητήματα από την πνευματική ζωή στη Μεσαιωνική Ήπειρο» του ομότιμου καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστα Ν. Κωνσταντινίδη παρουσιάζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή, την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων.

Το βιβλίο, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και καλύπτει ένα επιστημονικό κενό για την Μεσαιωνική Ήπειρο, πραγματεύεται την πνευματική ζωή του «κράτους της Ηπείρου», γνωστότερου και ως «Δεσποτάτου της Ηπείρου», μέσα από οκτώ κείμενα, τα οποία σε μία πρώτη μορφή δημοσιεύτηκαν σε πρακτικά συνεδρίων, τιμητικούς τόμους, καταλόγους εκθέσεων, καθώς και μέσα από τον πανηγυρικό λόγο στα Ελευθέρια της πόλης των Ιωαννίνων, το 2004.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αλκμήνη Σταυρίδου – Ζαφράκα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Σταυράκος και ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Ηλίας Γιαρένης. Την εκδήλωση θα συντονίσει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αικατερίνη Λιάμπη και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή Ναπολέων Μάργαρης.

Σχετικά άρθρα

Μια έκθεση – αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Βασίλη Χαρίση

Ξενάγηση στις «Χαρακτικές, Γλυπτικές συνδέσεις» του Δ. Τσιρογιάννη

«Παράθυρο» χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για Μεντρεσέ και Βιβλιοθήκη