Καθημερινά

Η αμφίδρομη σχέση αθλητισμού και τέχνης

Το 1ο Διεθνές Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Αθλητισμός & Τέχνη. Επιστημονικός & Καλλιτεχνικός Διάλογος» πραγματοποιείται από αύριο Παρασκευή έως την Κυριακή 7 Απριλίου, στις αίθουσες του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης «Δ. Χατζής» του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το συνέδριο διοργανώνει το Εργαστήριο Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, την Ένωση Γυμναστών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων.
Το συνέδριο απευθύνεται σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς, γυμναστές, προπονητές, αθλητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο αθλητισμός και η τέχνη αλληλοεμπνέονται. Οι καλλιτεχνικές αξίες εξευγενίζουν τον αθλητισμό και ενισχύουν την πολιτιστική του υπόσταση αλλά και η καλλιτεχνική ευαισθησία αφυπνίζεται από την ομορφιά της κίνησης. Η αλληλεπίδραση αυτή προσδίδει μεγαλείο στον αθλητισμό και την αγωνιστική και εμπλουτίζει τις τέχνες. αθλητισμός και τέχνη έχουν το εξής κοινό στοιχείο: είναι δύο διαφορετικές «γλώσσες» που μπορούν να καταλάβουν όλοι οι άνθρωποι.
Σε μια εποχή ραγδαίων και αναπάντεχων τεχνολογικών επιτευγμάτων και αλλαγών η σχολική αγωγή δείχνει να κινείται με αργό ρυθμό όσον αφορά την κιναισθητική, οπτική, απτική και ακουστική καλλιέργεια των αισθητηρίων οργάνων και διαδικασιών της κιναισθητικής, οπτικής, απτικής και ακουστικής αντίληψης.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να προωθήσει τη συζήτηση και να αναδείξει την αμφίδρομη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον αθλητισμό και την τέχνη, μέσα από τα ποικίλα ζητήματα που αναδύει η τριβή τους. Η μορφωτική, παιδευτική και κοινωνική αξία, η αντιμετώπιση του σύγχρονου σχολείου και της σύγχρονης παιδαγωγικής και διδακτικής διαδικασίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, η ανθρωπιστική και πολιτισμική διάσταση όπως και ποικίλα άλλα θέματα θα αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες που θα προωθήσουν έναν επιστημονικό και καλλιτεχνικό διάλογο ανάμεσα στον αθλητισμό και την τέχνη.
Στο συνέδριο θα φιλοξενηθούν καλλιτεχνικές δράσεις μαθητών που έχουν σχέση με τον αθλητισμό. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου, της μουσικής, της δημιουργικής γραφής, της ζωγραφικής, της φωτογραφίας ή του κινηματογράφου, μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων καλούνται να φανταστούν, να δημιουργήσουν και να αποτυπώσουν τη δική τους άποψη για αθλητικές δραστηριότητες.

Σχετικά άρθρα

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ζητούμενο η ενίσχυση των συνεργειών με ιδρύματα της Γαλλίας

Στόχος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να γίνει η πρώτη επιλογή