ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Μεγαλώνουν κι άλλο οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας»

Με πλήθος εκδηλώσεων συμμετέχει η Ήπειρος στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας», που γιορτάζονται σε όλη την Ευρώπη από την 1η έως τις 7 Απριλίου, σε μια συνάντηση χιλιάδων εργαστηρίων και επαγγελματιών, που ανοίγουν τις πόρτες τους στο πλατύ κοινό.

Για την Ήπειρο είναι η τέταρτη συμμετοχή, με πρωτοβουλία του δήμου Ζαγορίου, τη συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου και τη συμμετοχή του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Ριζάρειου Χειροτεχνικού Κέντρου, του Μουσείου Αργυροτεχνίας, του Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου, του Μέκειου Οικοτροφείου, του Μουσείου Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης, του Συλλόγου Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα» και 23 εργαστηρίων δημιουργών καλλιτεχνικής χειροτεχνίας.
Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Χειροτεχνικά επαγγέλματα – Τοπικές ταυτότητες», στοχεύοντας στην ανάδειξη των σχέσεων των επαγγελμάτων αυτών με τα φυσικά, ιστορικά κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου.
Οι δράσεις ξεκίνησαν χθες με μια «Γιορτή του Δρόμου» στην οδό Ανεξαρτησίας, κατά μήκος της οποίας τα εργαστήρια άνοιξαν τις πόρτες τους σε μικρούς και μεγάλους, για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους στους επισκέπτες, με παράλληλα μουσικά δρώμενα κουκλοθέατρο και αφηγήσεις- παιχνίδια.
Για πρώτη χρονιά συμμετέχει φέτος το «Μέκειο Οικοτροφείο» (Τσακάλωφ 12), στο οποίο εκτός από την παρουσίαση χειροτεχνημάτων ραπτικής, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα έως και την Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, να βλέπουν την έκθεση «…Από το χαρτί στο ύφασμα». Πρόκειται για ένα παλαιότερο project του 1ου Γυμνασίου με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Γεωργία Καρδάση, στο οποίο παρουσιάζεται το ένδυμα μέσα από τη διαδικασία κατασκευής. Επίσης, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, θα γίνονται ανοικτά μαθήματα για πλέξιμο με βελονάκι και μακραμέ για κόσμημα (δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2651022326). Τέλος, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στις 10 το πρωί, θα μιλήσει η εικαστικός Γεωργία Καρδάση με θέμα «Στοιχεία παραδοσιακής φορεσιάς- η αξία του χειροποίητου».
Από σήμερα Τρίτη έως την Παρασκευή θα πραγματοποιούνται περιηγήσεις (11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι) στη διαδραστική αίθουσα του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων, με ζωντανή επίδειξη από τεχνίτες. Για ομαδικές επισκέψεις, δηλώσεις συμμετοχής στο 2651027650.
Για τέταρτη χρονιά συμμετέχει στις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας» ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, ο οποίος από χθες έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου πραγματοποιεί ενημερώσεις και προβολές σε μαθητές σχολείων με θέμα «Παραδοσιακά Επαγγέλματα της προστατευόμενης περιοχής». Επίσης, το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον χώρο του Ριζαρείου Χειροτεχνικού Κέντρου Μονοδενδρίου και του Κέντρου Πληροφόρησης Ασπραγγέλων, στελέχη του Φορέα Διαχείρισης θα παρουσιάζουν στο κοινό τα χειροτεχνικά επαγγέλματα του Εθνικού Πάρκου.
Μια δράση με τίτλο «Κόσμημα: Η αισθητική του σήμερα μέσα από τις τεχνικές του παρελθόντος», οργανώνει στο Μουσείο Αργυροτεχνίας το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Δύο σημαντικοί δημιουργοί, ο σχεδιαστής Δημοσθένης Παπαδόπουλος και ο τεχνίτης συρματερής Πέτρος Μαργιώλας, παρουσιάζουν την τέχνη της κοσμηματοποιίας από το σχέδιο μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, παντρεύοντας τις τεχνικές του παρελθόντος με την αισθητική του σήμερα. Η είσοδος στη δράση είναι ελεύθερη για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2651064065, καθημερινά, εκτός Τρίτης, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα.
Ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, που θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο τα κρυμμένα μυστικά της παράδοσής μας και αυτά που αποτελούν την ταυτότητά μας, διοργανώνει στο Μέτσοβο το Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου, σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ και την Παιδική Βιβλιοθήκη Μετσόβου, την Κυριακή 7 Απριλίου, από τις 10.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι. Σημείο συνάντησης είναι η θέση Πευκάκια (δίπλα από το εστιατόριο Γαλαξίας) και η συμμετοχή είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής, στο Ίδρυμα Εγνατία Ηπείρου είτε τηλεφωνικά (2651072315 και 2651038150) είτε με e-mail (eef@forthnet.gr ) μέχρι και την Πέμπτη 4 Απριλίου.
Τέλος, την Κυριακή 7 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών στο Τσεπέλοβο, με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ημερίδα με θέμα « Η Τέχνη της λιθοδομής ως έκφραση της τοπικής ταυτότητας».

Σχετικά άρθρα

Πασχαλινά εργαστήρια για παιδιά στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Κεραμικά που ανθίζουν» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας

«Οι νεκροί δεν μιλούν: Η Περίπτωση του Οδυσσέα Ανδρούτσου» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας