Το εξώφυλλο του βιβλίου με τη βανδαλισμένη πόρτα του Εβραϊκού Νεκροταφείου στα Γιάννενα
ΚαθημερινάΑίθουσα Σύνταξης

Ο φλύαρος ελληνικός αντισημιτισμός

ΔΟΚΙΜΙΟ: «Ο Αντισημιτισμός στην Ελλάδα», Ξένια Κουναλάκη, Εκδόσεις Πόλις. Σελίδες 40. Τιμή: 6€

Οι Εκδόσεις Πόλις κυκλοφόρησαν μόλις ένα μικρό βιβλιαράκι με την ομιλία που έκανε στα Γιάννενα στις 29 Μαρτίου η Ξένια Κουναλάκη. Η εκδήλωση είχε γίνει με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η δημοσιογράφος της Καθημερινής με ένα γρήγορο σε ρυθμό και καθαρά γραμμένο δοκίμιο, εξηγεί γιατί οι Έλληνες «φτάσαμε στο σημείο να είμαστε πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές στον αντισημιτισμό».

Η Κουναλάκη παραθέτει ως βασικούς λόγους την εκκλησία που επιβάλλει τη διδασκαλία των θρησκευτικών με όρους κατήχησης, την αποσιωποίηση των δυσάρεστων κεφαλαίων της ελληνικής ιστορίας στη σχολική ύλη, την απροθυμία των μέσων ενημέρωσης να αναδείξουν το πρόβλημα, την απενοχοποίηση του ακραίου αντισημιτικού λόγου στην πολιτική ζωή, και τέλος την αδέξια εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου.  

Όλα αυτά καθιστούν τον ελληνικό αντισημιτισμό, καθημερινό φαινόμενο, και ταυτόχρονα άνευ ιδιαίτερης σημασίας, απαρατήρητο. «Αυτό που συμβαίνει, στη χώρα μας, είναι ότι αναφερόμαστε διαρκώς στο Ολοκαύτωμα, χωρίς να μιλάμε πραγματικά για αυτό. Εξοικειωνόμαστε με την ιδέα του, ευτελίζοντάς το (…) ζούμε την μπαναλοποίησή του, μέσα από την υποβάθμιση της σημασίας του».

Το βιβλίο είναι πολύ μικρό, διαβάζεται και ως long read. Εκτός  από τη στιβαρή του επιχειρηματολογία, είναι και ένας χρήσιμος οδηγός για τα περιστατικά του αντισημιτισμού στη χώρα μας. Ακόμη και να τα διαβάζεις μαζεμένα, χωρίς εξηγήσεις, είναι μία σοκαριστική υπενθύμιση της έκτασης του φαινομένου.

Σχετικά άρθρα

Στο στόχαστρο ο αντισημιτισμός στον ψηφιακό κόσμο

Διεθνές συνέδριο στα Γιάννενα με θέμα τον αντισημιτισμό

Αποστόλης Τζελέτας

«Ο αντισημιτισμός στον σύγχρονο δημόσιο λόγο»

Ηπειρωτικός Αγών