Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Με «πυξίδα» τις προτάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΜΕΚΔΕ

Εφαρμόσιμες και καινοτόμες λύσεις για την αντιστροφή της ερημοποίησης και την αναπτυξιακή πορεία των ορεινών περιοχών «παράγουν» τα τελευταία 15 χρόνια το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και Ανάπτυξη των Ορεινών Περιοχών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας, μέσα από τις εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών.

Μετά από μια σειρά αντίστοιχων παρουσιάσεων και εκδόσεων, το Σάββατο παρουσιάστηκαν οι προτάσεις και οι ιδέες των φοιτητών που ΔΠΜΣ για τον Δήμο Δωδώνης, με το «βαρύ» όνομα του Αρχαίου Θεάτρου της Δωδώνης, αλλά και μια φθίνουσα πληθυσμιακά πορεία τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρόλα αυτά, πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο Δήμος Δωδώνης «κρύβει πολλά διαμάντια», όπως ανέφερε ο Διευθυντής του ΜΕΚΔΕ, καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, τονίζοντας, σε δηλώσεις του, την ανάγκη η πολιτεία να σχεδιάσει και να υλοποιήσει στρατηγικές ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν αυτές άλλων χωρών.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας, αλλά και οι ελλείψεις σε υποδομές, αποτελούν μέρη ενός φαύλου κύκλου που δεν επιτρέπουν εύκολο την προσέλκυση νέων ανθρώπων που θα δραστηριοποιηθούν εκεί, ώστε να δώσουν οι ίδιοι την αναπτυξιακή προοπτική που απαιτείται.

Έτσι, οι προτάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΜΕΚΔΕ εστίασαν  τους κατοίκους της περιοχής, που αγαπούν και αγωνιούν για το τόπο τους, προσφέροντάς τους μια ευκαιρία να δουν χειροπιαστές προοπτικές ανάπτυξης .

Οι προτάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί στον τόμο «Η συμβολή του ΜΕΚΔΕ στην ανάπτυξη του Δήμου Δωδώνης», όπως έχει γίνει και στους υπόλοιπους δήμους της Ηπείρου και άλλων περιοχών, παραδόθηκαν στη δημοτική αρχή αλλά και σε όλους τους κατοίκους, με τον Δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση να ευχαριστεί τους φοιτητές για τις προτάσεις τους.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση και την αναζωογόνηση των σχολείων αλλά και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, όπως ανέφερε η Διευθύντρια του ΔΠΜΣ καθηγήτρια Έφη Δημοπούλου.

Μεταξύ άλλων, οι φοιτητές επεξεργάστηκαν προτάσεις σχετικά με το πώς ένα ορεινό σχολείο να είναι πραγματικά ξεχωριστό αλλά και προτάσεις για την ήπια τουριστική ανάπτυξη μέσα από ποδηλατικές διαδρομές, ένα οικολογικό κέντρο στάθμευσης  τροχόσπιτων, αλλά και την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, όπως η κτηνοτροφία και η ιχθυοτροφία.

Σχετικά άρθρα

Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης ο Eugenio Barba

Απόπειρες απάτης στο όνομα του Δήμου Δωδώνης

Προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο Ι. Καραμπίνας