Αίθουσα ΣύνταξηςΚαθημερινά

Στόχος η εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες γονιδιωματικής ανάλυσης

Εκπρόσωποι και μέλη του Συνδέσμου Ιατρικών Γενετιστών Ελλάδος θα παρευρεθούν στα Γιάννενα την Παρασκευή έως και το Σάββατο 13 Απριλίου, συμμετέχοντας σε σεμινάριο που στόχο έχει την εξοικείωση με τις νέες Τεχνολογίες Γονιδιωματικής Ανάλυσης, που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Κλινική Πρακτική (νέες τεχνικές αλληλούχισης του γονιδιώματος (NGS: Next Generation Sequencing, Αλληλούχιση Νέας Γενιάς) και ανάλυση των χρωμοσωματικών ανωμαλιών με μικροσυστοιχίες (CMA: Chromosomal Microarray Analysis, Μοριακός καρυότυπος).

Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και απευθύνεται σε ειδικευόμενους αλλά και σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, καθώς και σε κάθε επαγγελματία υγείας, καθώς σήμερα η γενετική/γονιδιωματική ανάλυση έχει βασικό ρόλο στην καθημερινή ιατρική πρακτική όλων των ιατρικών ειδικοτήτων και η συμβολή της στη διάγνωση, την πρόγνωση αλλά και συχνά στην θεραπευτική αντιμετώπιση είναι σημαντική.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παρουσίαση των νέων τεχνολογιών, των κατευθυντηρίων οδηγιών εφαρμογής τους, μαζί με παραδείγματα από γενετικές αναλύσεις κλινικών περιστατικών. Οι πιθανές δυσκολίες στην εφαρμογή αλλά και οι περιορισμοί της κάθε μεθόδου (τεχνικοί ή διαγνωστικοί) πρέπει να είναι απολύτως κατανοητοί, ούτως ώστε να είναι δυνατόν να υπάρξει η μέγιστη ωφέλεια για τον εξεταζόμενο και την οικογένεια. Βασικό στοιχείο της κλινικής χρησιμότητας αποτελεί η σωστή κατανόηση από τον ιατρό του αποτελέσματος της γενετικής εξέτασης, δηλαδή των πληροφοριών που περιλαμβάνονται στην έκθεση του γενετικού/γονιδιωματικού ελέγχου. Οι πληροφορίες αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στην επιβεβαίωση ή την απόρριψη μιας κλινικής διάγνωσης, σε αλλαγή πορείας της ανάλυσης, σε έγκαιρη παρέμβαση, ή αλλαγή θεραπευτικού πρωτοκόλλου και τα τελευταία χρόνια, στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπείας.
Η παρακολούθηση όλων των εργασιών του workshop είναι με εγγραφή και πιστοποιείται με 9 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits).
Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Κάρολος Παπούλιας», στην ιστοσελίδα www.genomicsworkshop-ioannina.gr.

Σχετικά άρθρα

Η χρήση των τεχνολογιών γονιδιωματικής ανάλυσης CMA και NGS στην κλινική πρακτική