ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σφύριξε και το έληξε… ο υφυπουργός Υγείας

Πρόωρο τέλος αποφάσισε να βάλει το Υπουργείο Υγείας στα προγράμματα παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της ψυχικής υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία», με τρόπο μάλιστα που αιφνιδίασε τους φορείς ψυχικής υγείας, που τα υλοποιούσαν.

Μεταξύ αυτών και το Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» της Εταιρείας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου, που λειτουργούσε το πρόγραμμα από τον Ιανουάριο του 2021 ως επέκταση των υπηρεσιών του και με χρηματοδότηση αρχικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και στη συνέχεια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις αντιμετώπισης των μακροπρόθεσμων συνεπειών της πανδημίας Covid-19 στην Ψυχική Υγεία».
Το πρόγραμμα παρείχε δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω συμβουλευτικών και ψυχοθεραπευτικών συνεδριών σε περισσότερα από 90 άτομα, στην Ήπειρο και την Κέρκυρα, εξ’ αποστάσεως ή/ και δια ζώσης, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και χρειάζονται υποστήριξη, άτομα με αναπηρίες, άτομα με χρόνιες παθήσεις και άτομα από ευάλωτες ομάδες, που παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους, συναισθηματική εξάντληση, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, διαταραχές ύπνου, μοναξιά και ευερεθιστότητα, ασθενείς με χρόνια νοσήματα (ψυχικές διαταραχές) και τις οικογένειές τους, άτομα που νοσούν ή έχουν νοσήσει με covid-19 και τους συγγενείς τους, καθώς και υγειονομικό προσωπικό που παρουσιάζει άγχος, διαταραχές διαπροσωπικών σχέσεων, συναισθηματική εξάντληση, burn out, ευερεθιστότητα, ματαίωση και διαταραχές ύπνου.
Αυτό που προκάλεσε κυρίως αντιδράσεις, ήταν ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε η πρόωρη λήξη των προγραμμάτων, χωρίς να δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετάβασης στους φορείς υλοποίησης. Η απόφαση έγινε γνωστή στις 28 Αυγούστου και ανακοίνωνε τη λήξη των προγραμμάτων τρεις μέρες μετά, στις 31 Αυγούστου. «Δε μας άφησαν χρόνο ούτε τους ωφελούμενους να ενημερώσουμε ούτε το προσωπικό. Ούτε ένα μικρό διάστημα να κλείσουμε τις εκκρεμότητες και οι εργαζόμενοι να έχουν τον χρόνο να βρουν μια άλλη απασχόληση. Με ένα e-mail στις 28 Αυγούστου μας ενημέρωσαν ότι το πρόγραμμα λήγει στις 31», τόνισε, μιλώντας στον Η.Α. ο επιστημονικώς υπεύθυνος του προγράμματος στο Κέντρο Ημέρας «Σκυτάλη» Βάιος Περιτογιάννης.
Σε ό,τι αφορά την ΕΠΡΟΨΥΗ, αποφάσισε να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος για ένα επιπλέον 15νθήμερο, ώστε να μη διακόψει αιφνιδίως την παροχή υπηρεσιών στους ωφελούμενους, φροντίζοντας κάποιοι από αυτούς να παραπεμφθούν σε άλλους φορείς – δομές και κάποιοι να συνεχίσουν εντασσόμενοι σε άλλα προγράμματα που υλοποιεί.
Σε ανακοίνωσή της, με την οποία ανακοινώνει τη λήξη του προγράμματος παροχής υπηρεσιών υποστήριξης της ψυχικής υγείας «Κανένας Μόνος στην Πανδημία» του Κέντρου Ημέρας «Σκυτάλη», η ΕΠΡΟΨΥΗ εκφράζει τη λύπη της και επισημαίνει ότι η αιφνιδιαστική αυτή εξέλιξη οφείλεται αποκλειστικά σε απόφαση της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και δεν αποφασίστηκε από την Εταιρεία.
Εκτός εργασίας βρέθηκαν και τρεις εργαζόμενοι στο πρόγραμμα, των οποίων, ωστόσο οι συμβάσεις δεν έληγαν με τη λήξη του προγράμματος στις 31 Αυγούστου 2024, αλλά τον Οκτώβριο, καθώς είχαν διάρκεια ενός έτους. Το πιο πιθανό ήταν, βέβαια, να ανανεώνονταν.
Όσο για τους λόγους διακοπής του προγράμματος; Φαίνεται να έχουν να κάνουν με την πρόθεση του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα ψυχικής υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου, να προχωρήσει στην ανακατανομή των κονδυλίων σε άλλα προγράμματα.
«Το Υπουργείο φαίνεται να έχει άλλες προτεραιότητες, τις οποίες θα τις μάθουμε εν καιρώ. Πρόβλημα χρηματοδότησης, πάντως, δεν υπήρχε, καθώς υπήρχαν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιθανά να κρίθηκε ότι δεν ήταν αναγκαίο. Αυτό που έχω να καταθέσω, πάντως, είναι ότι είχε απήχηση και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες σε ανθρώπους, που είχαν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, χωρίς να είναι κλινικές περιπτώσεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να πάνε κάπου αλλού», τόνισε ο κ. Περιτογιάννης.

Σχετικά άρθρα

«Τέχνη και Ψυχική Υγεία» στην Κόνιτσα

Ε.ΠΡΟ. Ψ.Υ.Η. – Παρουσιάζει τις δομές του Δικτύου ψυχικής υγείας

Ηπειρωτικός Αγών

«Κανένας Μόνος στην Πανδημία»