ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Κάλεσμα στους δημότες να γίνουν συνοδοιπόροι «στον αγώνα που ξεκινάει το 2023 για τον δήμο του 2030», απηύθυνε η υποψήφια δήμαρχος Τατιάνα Καλογιάννη στην κεντρική πολιτική εκδήλωση της παράταξης «Ιωάννινα_2023».

Η κ. Καλογιάννη ζήτησε ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση για να χτίσει έναν Δήμο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, προτρέποντας τους δημότες να αξιολογήσουν την πρότασή της και να εκτιμήσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παράταξης. «Δώστε με την ψήφο σας τη δύναμη να διοικήσει η παράταξη που είναι άφθαρτη, αξιόπιστη. Που χαρακτηρίζεται για τη γνώση των θεμάτων, τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργία της, την αποτελεσματικότητά της, τη λογοδοσία απέναντί σας. Τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές, κάποιοι θέλουν ο χρόνος να δείχνει 2000, κάποιοι άλλοι 2010, ορισμένοι 2019. Εμείς σας προτείνουμε να γίνετε συνοδοιπόροι μας στον αγώνα που ξεκινάει το 2023 για τον δήμο του 2030. Το οφείλουμε στον δήμο μας να κερδίσουμε στον αγώνα αυτόν», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έλειψαν οι αιχμές για τους αντιπάλους της, καλώντας τους δημότες να προστατέψουν τον Δήμο «από τους πολιτικάντηδες», καθώς και «από όσους λατρεύουν την παροχολογία ή από εκείνους που υπόσχονται περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να προσφέρουν ή από αυτούς που παραπλανούν συνειδητά».
Η υποψήφια δήμαρχος ξεκίνησε την ομιλία της με μια αναφορά στον ρόλο των δήμων στη ζωή των πολιτών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχουν για να αναλαμβάνουν κάποιοι το αξίωμα του δημάρχου και να επιχειρούν να λύνουν με τον τρόπο αυτόν προσωπικά, υπαρξιακά ή άλλου είδους προβλήματα», αλλά έχουν αναπτυξιακό και έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.
Στη συνέχεια εστίασε στα προβλήματα, που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών, αναφέροντας ενδεικτικά ότι δεν καλύπτει με πόσιμο νερό όλες τις γειτονιές και όλες τις κοινότητες κατά τη διάρκεια όλου του έτους, δε διαθέτει ενιαίο και σύγχρονο πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό, δε διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, δεν έχει οχυρώσει ούτε αναδείξει τη Λίμνη Παμβώτιδα, δε διαθέτει σχέδιο αξιοποίησης των δημοτικών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων ή άλλων χώρων όπως του στρατοπέδου Βελισσαρίου και του οικοπέδου στο Σταυράκι, μετά την μετεγκατάσταση των δικαστικών φυλακών στην Κόντσικα, δεν έχει ενδιαφερθεί για τη μεταφορά του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες», ώστε στη θέση του να δημιουργηθεί ένας νέος πράσινος δημόσιος χώρος, δεν έχει εξασφαλίσει την καθαριότητα παντού, δε διαθέτει πολιτική μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στις δημοτικές εγκαταστάσεις, δε διαθέτει υποδομές για ΑμεΑ και για εμποδιζόμενα άτομα, δεν ενδιαφέρεται για τον δημόσιο χώρο, δε διαθέτει δημοτικό αθλητικό κέντρο και δεν έχει πιστοποιημένες παιδικές χαρές.
Εκτενή αναφορά έκανε στον τρόπο που πολιτεύτηκε η παράταξη το διάστημα 2019-2023, σημειώνοντας ότι όπου χρειάστηκε, έδωσε συγκατάθεση και χέρι βοηθείας στη δημοτική αρχή της τρέχουσας περιόδου, όπως για να προχωρήσει η ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού οδών και πλατειών σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, και για να διακηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την αποκομιδή των απορριμμάτων. «Όπου, όμως, το συμφέρον του δήμου, μας υποχρέωνε να διαφοροποιηθούμε, το πράξαμε με ευθύνη, καταθέτοντας πάντα τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις, όπως για τις απευθείας αναθέσεις της δημοτικής αρχής με κατακερματισμό του ίδιου αντικειμένου, της αποκομιδής των απορριμμάτων, η για την εκχώρηση στην Περιφέρεια Ηπείρου του διαγωνισμού για τα LED, χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες ώστε να γνωρίζουμε τί θα παραλάβει ο Δήμος, ως ο κύριος του έργου», ανέφερε.
Ο τελευταίος άξονας της ομιλίας της αφορούσε το πρόγραμμα της παράταξης για την περίοδο 2024-2028, με την Τ. Καλογιάννη μα κάνει λόγο για μια ολοκληρωμένη πρότασή, ρεαλιστική και εφαρμόσιμη.
«Πυρήνας του σχεδιασμού μας είναι η δημιουργία ενός δήμου όλων για όλους. Όλων, γιατί ο τόπος χρειάζεται τη συμμετοχή καθενός από μας, που θέλει και μπορεί να συνεισφέρει στην κοινή προσπάθεια, και για όλους, γιατί ένας σύγχρονος δήμος δεν είναι αποδεκτό να παραβλέπει τις ανάγκες των απομακρυσμένων -από το κέντρο- περιοχών του, ούτε των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα», τόνισε και παρέθεσε τις οκτώ συνιστώσες του προγράμματος, που είναι η ισόρροπη ανάπτυξη σε όλον τον Δήμο, για όλους τους συνδημότες, ο δημόσιος χώρος, ο καθαρός Δήμος, η κυκλοφοριακή διευθέτηση, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός πόλης – city break και η λίμνη Παμβώτιδα.
«Η έγκαιρη εκπόνηση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, που ξεκινάει επιτέλους, με στόχο να λυθούν χωρικά ζητήματα, που λιμνάζουν επί δεκαετίες, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη της Παμβώτιδας. Συνέργειες και συμπληρωματικότητα θα υπάρξουν και με τις δράσεις και έργα στο πλαίσιο των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων έως το 2030, που πρόκειται να υλοποιήσουμε με ολοκληρωμένες μελέτες. Γιατί κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει δισεκατομμύρια ή 10.000€/κάτοικο, όπως -με απίστευτο λαϊκισμό- ισχυρίζονται προεκλογικά η δημοτική αρχή και άλλες παρατάξεις», υπογράμμισε και κατέληξε με κάλεσμα συμμετοχής στην κάλπη και υπερψήφισης της παράταξης «Ιωάννινα_2023» για ένα νέο ξεκίνημα και αλλαγή σελίδας.

Σχετικά άρθρα

Τ. Καλογιάννη: Εκτίμηση για τους κ.κ. Νάτση, Πατσούρα και Παπαχρήστο

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων

Τ. Καλογιάννη: «Μπορούμε να δώσουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα»