ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αξιόπιστα τα στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση απαντά η Περιφέρεια

Απόλυτα αξιόπιστα χαρακτηρίζει η Περιφέρεια Ηπείρου τα στοιχεία που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος, απαιτώντας από όλους επίδειξη σοβαρότητας και υπεύθυνης ενημέρωσης του κοινού.

Μάλιστα, ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, θέτει στη διάθεση όλων τα πρωτογενή (μέση τιμή ανά ώρα) στοιχεία των συγκεκριμένων ημερών από τον ατμοσφαιρικό σταθμό των Ιωαννίνων, καθώς και το σωστό διάγραμμα από τον σταθμό της ΠΑΝΑΚΕΙΑ για τα Ιωάννινα από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος (https://air-quality.gr). Σημειώνει, βέβαια, ότι τα στοιχεία (και τα πρωτογενή εφόσον ζητηθούν) του ατμοσφαιρικού σταθμού των Ιωαννίνων είναι διαθέσιμα στο κοινό και σε κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, όπως αναφέρεται στην σχετική ενότητα της σελίδας της Περιφέρειας Ηπείρου (Πολίτης/Δελτία Ποιότητας Ατμόσφαιρας) από την αρμόδια Διεύθυνση.
Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, ο μόνος πιστοποιημένος σταθμός στην περιοχή της Ηπείρου, ενταγμένος στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ), είναι ο σταθμός Ιωαννίνων, για τη λειτουργία του οποίου είναι υπεύθυνη η Περιφέρεια Ηπείρου, συμμετέχοντας στο δίκτυο ΠΑΝΑΚΕΙΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα δεδομένα του σταθμού, που βρίσκεται στο κτίριο της Περιφέρειας στην πλατεία Πύρρου, σταθμίζονται από τους επιστημονικούς υπεύθυνους του προγράμματος και παρουσιάζονται on line στην ιστοσελίδα https://air-quality.gr/, που είναι η μόνη που δίνει τη μέτρηση στο θεσμοθετημένο σύστημα μέτρησης με σχετική ακρίβεια, χαμηλότερη βέβαια του ατμοσφαιρικού σταθμού του δικτύου ΕΔΠΑΡ, ενδεικτική βεβαίως της κατάστασης που επικρατεί.
«Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος είναι τα μόνα αξιόπιστα για την περιοχή και είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από μια δημόσια υπηρεσία», υπογραμμίζει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου

Έριξαν τον… σπόρο για μελλοντικές συνεργασίες