ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Υπό αμφισβήτηση η ενημέρωση για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Την εγκυρότητα της ενημέρωσης από την Περιφέρεια Ηπείρου για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αλεξανδρούπολη αμφισβητεί η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου, επικαλούμενη το δελτίο τύπου του παραρτήματος Ηπείρου του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Στο δελτίο τύπου παρουσιάζονται στοιχεία και οι πηγές τους, σύμφωνα με τα οποία «οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 κινούνται σε όλες τις περιοχές τις Ηπείρου πάνω από το επιτρεπτό ανθρώπινο όριο έκθεσης των 25μg/m3 (https://environment.ec.europa.eu/topics/air_en). Πιο συγκεκριμένα οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 (μg/m3) ανά περιοχή σημειώθηκαν: Άρτα: 205,7 (μg/m3), Ιωάννινα Ανατολή: 186,1 (μg/m3) Ιωάννινα Κέντρο: 174,8 (μg/m3), Πέρδικα Θεσπρωτίας: 181,8 (μg/m3)»
Το παράρτημα Ηπείρου του Πανελληνίου Συλλόγου Μηχανικών Περιβάλλοντος παραθέτει, μάλιστα, και το γράφημα, που περιγράφει τη διακύμανση της τιμής των αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 στο 24ωρο από 5 τα ξημερώματα. της Τρίτης 22 Αυγούστου έως τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης 23 Αυγούστου για τα αστικά κέντρα της Ηπείρου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που περιέχονται στο δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, που εκδόθηκε μετά από την τηλεφωνική παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και υποψήφιου περιφερειάρχη Γιώργου Πρέντζα, με την οποία ζήτησε να ενημερωθεί με εγκυρότητα και αξιοπιστία ο ηπειρώτικος λαός. Η Περιφέρεια Ηπείρου στην ανακοίνωσή της αναφέρει συγκεκριμένα ότι «δεν παρατηρήθηκε κάποια σημαντική υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης του κοινού για τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10&PM2.5)».
«Η ανακοίνωση της Περιφέρειας είναι ευθυγραμμισμένη με την κυβερνητική γραμμή εφησυχασμού και απομείωσης των καταστροφικών επιπτώσεων του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος των πυρκαγιών, λόγω της απουσίας ουσιαστικής προετοιμασίας για την πρόληψη και την καταστολή τους. Για ακόμα όμως μια φορά ελέγχεται για την εγκυρότητά της και τις ενδεχόμενες επικίνδυνες συμπεριφορές που προκάλεσε μέσω του εφησυχασμού», τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση και καλεί την Περιφέρεια Ηπείρου να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις πηγές των μετρήσεων, σύμφωνα με τα οποία εξέδωσε τη συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

«Ψηφιακή ασπίδα» σε δάση και αλσύλλια

Διαμορφώνει την ατζέντα η Λαϊκή Συσπείρωση Ηπείρου

Επιμένει σε συζήτηση για την ατμοσφαιρική ρύπανση το «Κοινό των Ηπειρωτών»

Ηπειρωτικός Αγών