ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Όχι άλλες μελέτες, έργα»

«Η λίμνη δε σώζεται με λόγια, αλλά με έργα», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συγκρότηση του προεδρείου του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Παμβώτιδας, ο πρόεδρος Φίλιππας Φίλιος, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες, που δείχνουν τι πρέπει να γίνει για την προστασία του οικοσυστήματος.

Ο κ. Φίλιος σημείωσε πως ο Φορέας θα πρέπει να υποδείξει πλέον στους φορείς, που έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων, όπως η περιφέρεια, ο δήμος και το δασαρχείο, μια σειρά έργων, στο πλαίσιο ενός μακροχρόνιου προγραμματισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της λίμνης.

Τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, είναι τα φερτά υλικά μέσω των αποστραγγιστικών τάφρων και λύματα, η διαχείριση του καλαμώνα και η μελέτη της βιοποικιλότητας, που είναι κατεξοχήν αρμοδιότητα του Φορέα. «Τα έργα που απαιτούνται είναι γνωστά. Πρέπει να καταρτίσουμε ένα πρόγραμμα δράσεων για να εξασφαλίσουμε τον μηχανισμό χρηματοδότησης των έργων. Έχω κουραστεί από τις μελέτες», σημείωσε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Φορέα σημείωσε πως, όπως προβλέπει η μελέτη που εκπονεί η περιφέρεια, τα νερά της πηγής Σεντενίκου θα πρέπει να ανατροφοδοτήσουν τη λίμνη. «Τα νερά αυτά δεν πρέπει να χαθούν. Είτε με φυσική ροή, είτε με αγωγό», σημείωσε, ερωτηθείς σχετικά με το μερικό σπάσιμο του αναχώματος, που προτείνεται ως μια λύση. «Ας καταλήξουμε στα έργα που απαιτούνται και, από εκεί και πέρα, η ευθύνη του καθενός θα φανεί στην πράξη», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις ενισχυμένες ελεγκτικές αρμοδιότητες που λαμβάνει ο Φορέας, το ερώτημα που δημιουργείται, είναι αν μπορεί να τις φέρει εις πέρας, με το υπάρχον προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Φίλιο, τρεις επιστήμονες αναμένεται να προσληφθούν μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, ενώ θα αναζητηθούν και λύσεις μέσω εξωτερικών συνεργατών, αν χρειαστεί, ενώ στόχος του Φορέα, μέσω και πρότασης που έχει υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ, είναι η ενίσχυσή του με εποπτικό μηχανισμό, όπως drones.

Αντιπρόεδρος στο νέο διοικητικό συμβούλιο ορίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης και γραμματέας ο εκπρόσωπος των οικολογικών οργανώσεων Γιάννης Παπαδημητρίου.

Σχετικά άρθρα

Τα πάνω – κάτω με την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Ανοιχτή επιστολή προς τη νέα δημοτική αρχή – Κύριε Δήμαρχε και κυρίες/ κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι τολμήστε!

Απόστολος Κατσίκης

Υποψήφιος με τον Δ. Παπαγεωργίου ο Φίλιππας Φίλιος