ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζήτησε επιταγή με… ημερομηνία λήξης

Ψήφο εμπιστοσύνης με ορίζοντα τετραετίας, όπως αποτυπώνεται στο όνομα και στο λογότυπο της παράταξής της, ζήτησε η υποψήφια δήμαρχος Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη, παρουσιάζοντας χθες τον συνδυασμό της «Ιωάννινα_2023. Το Μέλλον Σήμερα».

«Δε ζητούμε λευκή επιταγή, χωρίς ημερομηνία λήξης. Η τετραετία που αναφερόμαστε, είναι αρκετή και για να υλοποιήσουμε τα έργα, που είναι αναγκαία σήμερα, και για να καθορίσουμε με εδραίο και βάσιμο τρόπο τα έργα, που θα διαμορφώσουν την επόμενη δεκαετία. Δε γνωρίζουμε τι σημαίνει πολιτικό κόστος, γι’ αυτό και δεν έχουμε κανέναν δισταγμό να ορίσουμε τον χρόνο που θα κριθούμε. Μία θητεία, για μας, είναι ο ελάχιστος αλλά και ο μέγιστος χρόνος για την συνεισφορά σε μία πολιτική θέση τέτοιας κλίμακας. Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά για να θέσουμε τις βάσεις αναγέννησης της πόλης μας… Γνωρίζουμε σήμερα τι χρειάζεται η πόλη και τι πρέπει να κάνουμε αύριο. Έχουμε, ήδη, καταγράψει, οργανώσει, ταξινομήσει και κατανείμει σε υλοποιήσιμο χρονοδιάγραμμα, τις επόμενες κινήσεις μας», σημείωσε, αναφερόμενη στην ονομασία της παράταξης. Μια αναφορά, βέβαια, που προφανώς είχε σκοπό και να έρθει η υποψηφιότητά της σε αντιπαραβολή με αυτή του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα, ο οποίος ζητάει μια δεύτερη θητεία για να ολοκληρώσει το έργο του.

Η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα_2023. Το Μέλλον Σήμερα», με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Τατιάνα Καλογιάννη και τη στήριξη της (τοπικής έστω) Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στους δημότες των Ιωαννίνων, χθες το απόγευμα.

Με μια παρουσίαση διαφορετική από τις συνηθισμένες, χωρίς χαιρετισμούς, με σύντομο βίντεο για τα πεπραγμένα της κ. Καλογιάννη ως αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, αλλά και με μια ομιλία περισσότερο τεχνοκρατική, η σύντομη εκδήλωση της παράταξης κέρδισε την προσοχή των παρευρισκόμενων, υποψηφίων αλλά και προσκεκλημένων, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Σταύρος Καλογιάννης και Κώστας Χαραλαμπόπουλος, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, δήμαρχοι απ’ όλη την Ήπειρο και αιρετοί από τον χώρο της ΝΔ, αρκετοί εκ των οποίων από την παράταξη του Νίκου Γκόντα.

Ωστόσο, μέσω της τεχνολογίας, τη στήριξή τους, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, αλλά και μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και ο ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, που εκφράστηκαν με θερμά λόγια για τις ικανότητες της και τη συνεργασία τους.

Αναφερόμενη στους παράγοντες, που την οδήγησαν στην απόφασή της να διεκδικήσει την ηγεσία του δήμου Ιωαννιτών, σημείωσε πως είναι οι ίδιες οι δυνατότητες του δήμου, η σημερινή κατάστασή του, η εκπεφρασμένη έντονη διάθεση νέων και έμπειρων συνεργατών να συνεργαστούν μαζί της, οι υφιστάμενες χρηματοδοτικές πηγές, οι θετικές αναφορές που τη συνοδεύουν και η αγάπη της για την πόλη.

Συνεχίζοντας την ομιλία της, η κ. Καλογιάννη αναφέρθηκε στα ισχυρά σημεία του δήμου, μεταξύ των οποίων, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα νοσοκομεία, η ανάπτυξη των οδικών αξόνων, η λίμνη και το οικοσύστημά της, καθώς και οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης.

«Στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής και οικονομικής κρίσης, η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του πρωταγωνιστή. Περιορίστηκε στον ρόλο διαχειριστή της καθημερινότητας», ανέφερε και πρόσθεσε πως «για να μπορέσει ο τόπος να γυρίσει σελίδα, πρέπει οι πολίτες να επιλέγουν αξιόπιστους ανθρώπους, με όρεξη για δουλειά και με τεκμηριωμένη αναφορά στην παραγωγή έργου», συνεχίζοντας με σαφείς αιχμές προς τη σημερινή δημοτική αρχή.

«Στον δήμο μας, σήμερα, λείπει η δημιουργία και η εντατική προσπάθεια. Απουσιάζει η οργανωμένη δράση. Κυριαρχούν ο εφησυχασμός και η στασιμότητα. Η παραγωγή κρίσιμων έργων και έργων δραστικής βελτίωσης της καθημερινότητας είναι ανύπαρκτη. Ο σχεδιασμός αρκείται στις γενικές υποχρεώσεις που –απλώς- απορρέουν από τις προτεραιότητες της κεντρικής εξουσίας. Η διαρκής συνεργασία μεταξύ της πόλης των Ιωαννίνων και του πανεπιστημίου Ιωαννίνων λείπει και, όταν υπάρχει, είναι αποσπασματική. Οι δομές στήριξης της φοιτητικής κοινότητας είναι ανύπαρκτες. Η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας γίνεται χωρίς την ενεργή συμμετοχή του δήμου. Η έλλειψη έργων εξοικονόμησης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος είναι εμφανής, όπως και πολλά άλλα», ανέφερε.

Έπονται πρόγραμμα και υποψήφιοι

Η κ. Καλογιάννη σημείωσε ότι το πρόγραμμα της παράταξης θα κατατεθεί στους δημότες εντός διμήνου, ενώ σημείωσε ότι περιλαμβάνει οκτώ άξονες: οικονομική πολιτική, πολιτισμό-αθλητισμό, έργα υποδομών και δημόσιος χώρος, περιβάλλον –ενέργεια, κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη, χωροταξία-πολεοδομία, «έξυπνη» πόλη και ανάδειξη της πόλης.

«Θέλουμε να ξανακάνουμε την πόλη μας, σπίτι μας. Μια πιο ανθρώπινη πόλη. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να παρέμβουμε στην διαδρομή της πόλης μέσα στο χρόνο. Τι πρέπει να κρατήσουμε από το παρελθόν. Τι πρέπει να αλλάξουμε. Και τι καινούργιο να δημιουργήσουμε, ώστε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα ζωής και το επίπεδο ανάπτυξης που της αντιστοιχεί», ανέφερε.

Κλείνοντας, η υποψήφια δήμαρχος ζήτησε ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση από τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές. «Σας μίλησα χωρίς εξωραϊσμούς και συγκαλύψεις. Δεν έχω μάθει ή εκπαιδευτεί, άλλωστε, να κάνω κάτι διαφορετικό. Ο πολιτικός ρεαλισμός είναι ο τρόπος που πολιτεύομαι και δεν πρόκειται να σας ζητήσω καμία ανοχή, κατανόηση και χορήγηση πολιτικού χρόνου. Έχουμε την υποχρέωση να ανταποκριθούμε στην ελπίδα που έχουν εναποθέσει σε μας τα παιδιά μας. Ζητούμε την εξουσιοδότηση να ανοίξουμε τους νέους δρόμους. Οι δρόμοι αυτοί, όμως, δεν ανοίγονται με λόγια, αλλά μόνο με έργα», ανέφερε λίγο πριν κλείσει την ομιλία της, ενώ έκανε γνωστό πως οι υποψήφιοι θα παρουσιαστούν στην επόμενη εκδήλωση του συνδυασμού.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας