ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μερική ικανοποίηση για την εξαίρεση των 17 ακινήτων

Την εξαίρεση όλων των δημοτικών ακινήτων του δήμου Ιωαννιτών από τη μεταβίβαση στο λεγόμενο «υπερταμείο», συνεχίζει να διεκδικεί η δημοτική αρχή, μετά την απόφαση Τσακαλώτου, που περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα πολιτιστικά μνημεία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ που είχε εκδοθεί, 57 ακίνητα του δήμου Ιωαννιτών, οικόπεδα και αγροτεμάχια, μαζί με άλλα 10.120 περίπου σε όλη την Ελλάδα, είχαν μεταβιβαστεί στην Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ). Μεταξύ αυτών βρίσκονταν ακίνητα σε αρχαιολογικούς χώρους και διατηρητέα μνημεία.

Ο δήμος Ιωαννιτών, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε στο δημαρχείο, εξέφραζε την αγωνία του και προσέφυγε, μαζί με άλλους επτά δήμους, στο ΣτΕ, διεκδικώντας να μη μεταβιβαστούν τα ακίνητα αυτά.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας, μετά την καταγραφή που έγινε από το υπουργείο Πολιτισμού και μία μέρα πριν την εκδίκαση της προσφυγής των οκτώ δήμων στο ΣτΕ, υπέγραψε νέα απόφαση, με την οποία εξαιρούνται 2.330 αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν 17 ακίνητα του δήμου Ιωαννιτών, στα οποία περιλαμβάνονται το Αρχοντικό Μίσιου, το Κάστρο, η Οθωμανική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό Μουσείο, τα Λιθαρίτσια, τα τζαμιά του Βελή Πασά και της Καλούτσιανης, καθώς και το στρατόπεδο Βελισσαρίου, μέσα στο οποίο υπάρχει ακίνητο που είναι χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο. Επιπλέον, εξαιρείται ένα ακάλυπτο οικόπεδο στην οδό Ανεξαρτησίας, για λόγους άγνωστους ακόμη και στο δημαρχείο.

Παρόλα αυτά, η προσφυγή στο ΣτΕ εκδικάστηκε κανονικά και η δημοτική αρχή θα επιμείνει στην εξαίρεση και των 57 ακινήτων από τη λίστα των προς μεταβίβαση στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας.

«Η εξέλιξη αυτή μας δικαιώνει και αποτελεί μια νίκη για την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα αυτό. Εκτίμησή μας είναι πως η κυβέρνηση αντιλήφθηκε το λάθος της και μπροστά σε μια δικαστική ήττα προχώρησε σε αυτή τη λύση, την οποία πολιτικά τη χαιρετίζουμε. Εμείς, όμως, συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εξαίρεση όλων των ακινήτων, που έχουν ενταχτεί στην λίστα και βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου μας, αναμένοντας τη δικαστική απόφαση», σημείωσε ο δήμαρχος.

 

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Τη δέσμευση για ημικόμβο στο Δρίσκο χαιρετίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Στα χέρια της ΚΕΔΕ η υπόθεση της πυροπροστασίας