ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Το νερό… νεράκι και αυτό το καλοκαίρι

Χρόνια, επαναλαμβανόμενα και άλυτα είναι τα προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, με τις εκάστοτε διοικήσεις της ΔΕΥΑΙ να επαφίενται σε εκκλήσεις και να υπόσχονται λύσεις σύντομα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι, με τους κατοίκους, ωστόσο, να είναι αναγκασμένοι να βιώνουν μαρτυρικές καταστάσεις, καθώς πολλές φορές οι διακοπές υδροδότησης δεν περιορίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα της ημέρας, αλλά ξεπερνούν ακόμη και το 24ωρο. Και φυσικά εξοργίζονται από το γεγονός ότι ακούνε κάθε φορά δικαιολογίες, που σε καμιά περίπτωση δε θα γίνονταν ανεκτές αν ανάλογο πρόβλημα παρουσιαζόταν στο κέντρο των Ιωαννίνων.
Για περισσότερες από 28 ώρες καταγγέλλουν ότι έμειναν χωρίς νερό, κάτοικοι στα ψηλά σημεία του Κατσικά, κάτι που δε συμβαίνει για πρώτη φορά, χωρίς, ωστόσο, να δίνεται λύση παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις.
Στην προγραμματισμένη από τον ΔΕΔΔΗΕ διακοπή ηλεκτροδότησης, που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια στους Λογγάδες και να αδειάσουν οι δεξαμενές ύδρευσης, απέδωσε το πρόβλημα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, προσθέτοντας ότι η μεγάλη κατανάλωση επέτεινε το πρόβλημα, καθώς το νερό δεν έφτανε στις δεξαμενές για να πληρωθούν εκ νέου. «Ό,τι αντλείται, καταναλώνεται αυτή την περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας εξήγηση για τα συνεχιζόμενα μέχρι το πρωί προβλήματα υδροδότησης στα ψηλά σημεία του Κατσικά, το Δροσοχώρι, την Πλατανιά και άλλα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας.
Όσον αφορά το πώς μπορεί το πρόβλημα να επιλυθεί, ο κ. Μπαρτζώκας είπε πως θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να τεθεί σε λειτουργία η τέταρτη γεώτρηση των Λογγάδων, έστω και με γεννήτρια. «Με την τέταρτη γεώτρηση είμαστε σίγουροι ότι το πρόβλημα θα λυθεί, γιατί θα έχουμε μεγαλύτερη άντληση ύδατος. Τον χειμώνα και την άνοιξη δούλευαν οι δύο γεωτρήσεις και δεν είχαμε κανένα ζήτημα», ανέφερε, αποδίδοντας τα γενικότερα ζητήματα στη μεγάλη κατανάλωση των ημερών.
Στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, υπήρξε και η σκέψη για εκ περιτροπής υδροδότηση, χωρίς όμως να ληφθεί σχετική απόφαση στην παρούσα φάση. «Νομίζω ότι δε θα φτάσουμε ως εκεί», περιορίστηκε να πει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ.
Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η τέταρτη γεώτρηση, η οποία εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύψει και πρόσθετες ανάγκες αυτής της περιόδου για άρδευση κήπων και μείωση της θερμοκρασίας στα πτηνοτροφία με τη μέθοδο της υδρονέφωσης, το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι εκκλήσεις για περιορισμό της κατανάλωσης. «Το νερό είναι για να το χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας. Καταλαβαίνω ότι όταν υπάρχει ένα μικρό κηπάριο, υπάρχει ανάγκη να ποτιστεί, αλλά να μη γίνεται κατάχρηση. Και κάνω και μια έκκληση στους επιχειρηματίες με πτηνοτροφεία να χρησιμοποιούν το νερό με όσο το μεγαλύτερη φειδώ μπορούν», τόνισε ο κ. Μπαρτζώκας.
Προβλήματα υδροδότησης, σε μικρότερο βαθμό, υπήρξαν και στην περιοχή των Αμπελοκήπων το απόγευμα της Δευτέρας, λόγω διακοπών ρεύματος στις πηγές της Κρύας, ενώ οι πολλαπλές και διάρκειας διακοπές ηλεκτροδότησης στο αντλιοστάσιο και τις γεωτρήσεις της Τούμπας είχαν ως συνέπεια προβλήματα υδροδότησης σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου, που υδρεύονται από τον ΣΥΔΛΙ. Οι διακοπές συνεχίζονταν και το πρωί, προκαλώντας αρρυθμίες στην υδροδότηση, με τον ΣΥΔΛΙ να ζητά την κατανόηση των πολιτών και να παρακαλεί για περιορισμό της κατανάλωσης σε μη υδρευτικές χρήσεις, μέχρι να ισορροπήσει το σύστημα ύδρευσης στο σύνολο των περιοχών.
Οι συχνές διακοπές ρεύματος στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ, προγραμματισμένες ή απρόβλεπτες, είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν είναι λογικό ολόκληρες περιοχές να μένουν χωρίς νερό, κάθε φορά που ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει συντηρήσεις στο δίκτυο ή σε κάθε διακοπή ρεύματος λόγω βλάβης. Είτε μέσω εξασφάλισης εναλλακτικής πηγής τροφοδοσίας με ρεύμα μέσω της μετάπτωσης του δικτύου είτε με εφεδρικές γεννήτριες. Και σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος προγραμματισμός, καθώς είναι αδιανόητο να γίνεται προγραμματισμένη διακοπή στα αντλιοστάσια την πιο θερμή έως τώρα ημέρα του φετινού καλοκαιριού, που οι ανάγκες για νερό είναι τεράστιες.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών