ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Πωγωνίου – Παίρνει τεχνογνωσία από τον Δήμο Ιωαννιτών για το κυνοκομείο

Την τεχνογνωσία του Δήμου Ιωαννιτών στη διαχείριση των αδέσποτων ζώων θέλει να «αντιγράψει» ο Δήμος Πωγωνίου, ενόψει και του σχεδιασμού του για δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων, σε συνεργασία με τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας.

Ο αντιδήμαρχος Δήμου Πωγωνίου Νίκος Γαλίτσης επισκέφθηκε την Τετάρτη το Δημοτικό Κυνοκομείο Ιωαννίνων και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις από τον πρώην αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Τσόλη και τον κτηνιάτρο του κυνοκομείου Λεωνίδα Παπαϊωάννου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν με κάθε λεπτομέρεια για τη λειτουργία του καταφυγίου αλλά και τη διαδικασία που ακολουθείται τόσο για την περισυλλογή των ζώων όσο και για τη φροντίδα και την επαναφορά τους στο οικείο περιβάλλον τους.
«Το Δημοτικό Κυνοκομείο Ιωαννίνων αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους δήμους, καθώς αυτό που ξεχωρίζει είναι πρωτίστως η αγάπη, που δείχνουν όλοι οι αρμόδιοι αλλά και οι εργαζόμενοι για τα φιλοξενούμενα ζώα, και δευτερευόντως οι ιδιαίτερα προσεγμένες και καθαρές εγκαταστάσεις. Στον σχεδιασμό του Δήμου Πωγωνίου υφίσταται η δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων σε μία διαδημοτική συνεργασία με τους Δήμους Ζαγορίου και Κόνιτσας, έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ. Η στάση μας απέναντι στα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και είναι απαραίτητη η εφαρμογή των νόμων για τη προστασία τους και η ενίσχυση των δράσεων για την φροντίδα και την μέριμνά τους», τόνισε ο Ν. Γαλίτσης.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Τσόλης συνεχάρη τον Δήμο Πωγωνίου για το ευρύ δίχτυ προστασίας των αδέσποτων ζώων, που έχει απλώσει σε όλα τα χωριά της περιοχής, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα με πολλές προκλήσεις και προβλήματα. «Είναι γεγονός ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων ενέχει πολλές δυσκολίες και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνδρομή των πολιτών. Η ευαισθητοποίησή τους αποτελεί σημαντικό εργαλεία στις προσπάθειές μας τόσο για την μείωση των αδέσποτων ζώων. Με τον κ. Γαλίτση βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και είναι σημαντική η προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος Πωγωνίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δήμο Πωγωνίου σε ετήσια βάση εμβολιάζονται, τσιπάρονται, αποπαρασιτώνονται και στειρώνονται τουλάχιστον 55 ζώα, στα οποία τοποθετείται ευδιάκριτο κολάρο με το ταμπελάκι «Δήμος Πωγωνίου». Αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος για τις δυνατότητες ενός περιφερειακού Δήμου, αποτελώντας έναν από τους λίγους στους οποίους γίνεται τόσο αποτελεσματική διαχείριση.
Συγκεκριμένα, συγκροτήθηκε Επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος αδέσποτων ζώων, που απαρτίζεται από αιρετούς, κτηνίατρο, περισυλλογέα και μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, έχουν συναφθεί συμβάσεις με κτηνίατρο και με περισυλλέκτη αδέσποτων ζώων, και υλοποιείται πρόγραμμα υιοθεσίας σε συνεργασία με εθελοντές και φιλόζωους.

Σχετικά άρθρα

Νέες φωλιές για πελαργούς στον Δήμο Πωγωνίου

Αντίστροφη μέτρηση για την επανάχρηση

Δήμος Πωγωνίου – Προχωρούν οι εργασίες για το Μνημείο Πεσόντων