ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δήμος Δωδώνης: Νομότυπα η έκδοση ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης

Κάθε ευθύνης αποποιείται ο Δήμος Δωδώνης σε σχέση με την υπόθεση έκδοσης παράνομης ληξιαρχικής πράξης συμφώνου συμβίωσης 30χρονου αλλοδαπού, θέμα το οποίο ήρθε στην επιφάνεια, όταν μια 31χρονη στη Θεσσαλονίκη θέλησε να εκδώσει άδειες γάμου και προέκυψε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας grtimes.gr, η γυναίκα πληροφορήθηκε ότι διατηρεί σύμφωνο συμβίωσης με έναν υπήκοο Αλβανίας, τον οποίο, όμως, η ίδια δεν έχει δει ποτέ στη ζωή της.
Το κουβάρι της περίεργης αυτής ιστορίας, πίσω από την οποία ενδέχεται να κρύβεται ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα νομιμοποίησης παραμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα, ξεκίνησε να ξετυλίγεται, όταν η 31χρονη, πριν έναν μήνα, έκανε ηλεκτρονική αίτηση άδειας πολιτικού γάμου, σκοπεύοντας να παντρευτεί τον αρραβωνιαστικό της, σε περιοχή της Χαλκιδικής, στις 26 Αυγούστου. Στις 22 Ιουνίου, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η γυναίκα έλαβε μήνυμα από το GOV.GR, που έγραφε «αδυναμία διεκπεραίωσης του αιτήματός σας, διότι υπάρχει εκκρεμότητα τακτοποίησης της οικογενειακής σας μερίδας».
Και αυτό γιατί από έγγραφο του Ληξιαρχείου Αγίου Δημητρίου του Δήμου Δωδώνης προέκυψε ότι έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με έναν 30χρονο Αλβανό, ονόματι Αρντινέλ Ζούπα.
Τη έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης Συμφώνου Συμβίωσης επιβεβαιώνει και ο Δήμος Δωδώνης, ωστόσο, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παραθέτει, προκύπτει ότι όλα έγιναν νομότυπα, κάτι βέβαια που δείχνει και την τρωτότητα του συστήματος και θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης, ο 30χρονος άνδρας, αλβανικής καταγωγής, απευθύνθηκε δύο φορές στην υπηρεσία του Ληξιαρχείου του Δήμου Δωδώνης, ζητώντας την έκδοση Ληξιαρχικής Πράξης Συμφώνου Συμβίωσης.
Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η ληξίαρχος της δημοτικής ενότητας Αγίου Δημητρίου αρνήθηκε να προχωρήσει στην έκδοση της πράξης που ζητήθηκε, καθώς το προσκομισθέν σύμφωνο συμβίωσης εμφάνιζε ως τόπο κατοικίας του φερόμενου ζευγαριού τη Θεσσαλονίκη. Ο άνδρας ισχυρίστηκε πως από λάθος του συμβολαιογράφου δηλώθηκε ο συγκεκριμένος τόπος κατοικίας, καθόσον αληθινός τόπος κατοικίας του είναι η Νέα Μουσιωτίτσα, με τη Ληξίαρχος να ζητά, «εκ του περισσού και χωρίς να υφίσταται η υποχρεωτικότητα του συγκεκριμένου δικαιολογητικού», όπως αναφέρει ο Δήμος Δωδώνης, αποδεικτικό της κατοικίας του ζευγαριού στη Νέα Μουσιωτίτσα του Δήμου Δωδώνης, όπως ισχυριζόταν ότι ισχύει.
Μετά από τρεις μήνες, στις 23 Μαΐου, ο 30χρονος εμφανίστηκε ξανά στο Ληξιαρχείο, με διορθωμένο το σύμφωνο συμβίωσης, σφραγισμένο και βεβαιωμένο από συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης, τα στοιχεία του οποίου είναι αληθή. Προσκόμισε, επίσης, και το δικαιολογητικό «Απόδειξη υποβολής δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας», που είχε επιπροσθέτως ζητηθεί από την υπηρεσία, ενώ έφερε και αντίγραφο ταυτότητας της γυναίκας, με την οποία σύναψε το σύμφωνο συμβίωσης, το διαβατήριό του και ένα πιστοποιητικό μεταφρασμένο από τα Αλβανικά στην ελληνική γλώσσα.
«Κανένα επίσημο στοιχείο που να αμφισβητεί την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που κατατέθηκαν στο Ληξιαρχείο, δεν έχει περιέλθει σε γνώση της υπηρεσίας, ως και σήμερα. Ως εκ τούτου, νομότυπα το Ληξιαρχείο του Δήμου Δωδώνης εξέδωσε τη Ληξιαρχική Πράξη στις 23/05/2023. Αφ’ ης στιγμής προσκομιστεί στο Δήμο οποιοδήποτε στοιχείο, από το οποίο να προκύπτει η πλαστότητα των κατατεθειμένων δικαιολογητικών, άμεσα ο Δήμος Δωδώνης θα απευθυνθεί σε όλες τις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται ότι ο ληξίαρχος δεν είναι επιφορτισμένος με το έργο του ελέγχου της νομιμότητας της συμβολαιογραφικής πράξης του συμφώνου συμβίωσης.
Με δεδομένο, πάντως, πως το όλο θέμα φαίνεται να έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις στον Δήμο Δωδώνης, σημειώνεται πως το Ληξιαρχείο είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία, που ορίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, οι πράξεις του ελέγχονται μόνο από το Πρωτοδικείο και ουδεμία σχέση υπάρχει εκ του νόμου, με την πολιτική διοίκηση του εκάστοτε Δήμου.
«Τονίζουμε, απευθυνόμενοι προς τους “Εισαγγελείς” του πληκτρολογίου, που εξακολουθούν να τρέχουν στον ολισθηρό κατήφορο των καταγγελιών κατά πάντων (δημοτικής αρχής, προέδρων κοινοτήτων, υπαλλήλων του Δήμου, εργολάβων δημοσίων έργων κ.τλ.), πως δε θα καταφέρουν να “λερώσουν” τον Δήμο Δωδώνης, γιατί μοναδικό γνώμονα λειτουργίας και διοίκησης της δημοτικής αρχής αποτελούσε και αποτελεί πάντα η απαρέγκλιτη και αυστηρή τήρηση της νομιμότητας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά άρθρα

Επιστρέφει στις συνεδριάσεις η «Δωδώνη Δύναμη Δημιουργίας»

Νέες καταγγελίες για αμμοληψίες χωρίς άδειες

Γεωργία Χαλάτση

Δήμος Δωδώνης – Εκ νέου πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ο Β. Δήμος