ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρένο, αέριο και εσωτερικό οδικό δίκτυο στις προτάσεις Ζάψα

Το όνομα, τα σύμβολα και τους προγραμματικούς άξονες της παράταξής του θα παρουσιάσει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου Γιώργος Ζάψας, σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, στις 8 το βράδυ, στο ξενοδοχείο Du Lac.

Μια «πρόγευση» των αξόνων, στους οποίους θα αναφερθεί αναλυτικότερα τη Δευτέρα, έδωσε σήμερα, στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Γ. Ζάψας, ο οποίος έθεσε ως κυρίαρχο διακύβευμα να ηττηθεί η αντίληψη του τρόπου διοίκησης της περιφέρειας Ηπείρου.
Η πρώτη ενότητα θα εστιάζει σε ζητήματα, που έχουν σχέση με τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την παιδεία, η δεύτερη ενότητα θα έχει αναφορά σε θέματα εξωστρέφειας και ανάπτυξης, που συνδέονται με την απασχόληση, ενώ η τρίτη ενότητα θα αφορά στις υποδομές. Ως προς αυτή την ενότητα, ο επικεφαλής της παράταξης, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να δώσει κάποια περισσότερα στοιχεία, ασκώντας εμμέσως και κριτική στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα υποδομών η σημερινή περιφερειακή αρχή. «Η Ήπειρος πλέον έχει δρόμους. Η Εγνατία και η Ιόνια Οδός είναι το πλεονέκτημά μας. Η περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να μεριμνήσει για το συμπληρωματικό οδικό δίκτυο, ώστε οι μεγάλοι οδικοί άξονες να λειτουργήσουν πραγματικά», τόνισε, λέγοντας πως δεν πρέπει η περιφέρεια να δαπανήσει δικά της χρήματα για να φτιάξει το Γιάννενα-Κακαβιά. «Είναι εθνικό ζήτημα αυτό. Ας το λύσει το υπουργείο. Αν θέλει η Ελλάδα να συνδεθεί με την Αλβανία, μέσω της Ηπείρου, είναι ζήτημα, που πρέπει να λύσει το κεντρικό κράτος», συμπλήρωσε.
Επίσης, ως προτεραιότητες της παράταξής του έθεσε τη σύνδεση της Ηπείρου με μέσο σταθερής τροχιάς και τη φτηνή ενέργεια. «Οι Ηπειρώτες δικαιούνται, λόγω και κλιματικής ζώνης, να έχουν ένα ισοδύναμο, όπως κέρδισαν οι νησιώτες το δικό τους μεταφορικό ισοδύναμο. Εάν δεν έρθει και εδώ δίκτυο φυσικού αερίου, δε θα μπορέσουμε να απολαύσουμε και εμείς φτηνή ενέργεια», υπογράμμισε.
Ως τέταρτη ενότητα αναφέρθηκε στον χάρτη υγείας, τονίζοντας πως έχουν γίνει μεγάλα βήματα, όπως για παράδειγμα η λειτουργία της νέας πτέρυγας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Πέμπτη ενότητα, για την οποία μίλησε, ήταν η κοινωνική πολιτική, παραδεχόμενος πως έχουν γίνει πολλά, ωστόσο απαιτούνται περισσότερα καθώς η κρίση συνεχίζεται και μετά τα μνημόνια.
Ή έκτη και τελευταία ενότητα αφορά τη διοίκηση της περιφέρειας. Ο κ. Ζάψας επανέλαβε ουσιαστικά αυτά που και στο παρελθόν έχει επισημάνει, κάνοντας λόγο για ζήτημα δημοκρατίας. «Όταν έχεις τους μισούς διευθυντές με εντολή του περιφερειάρχη, είναι βέβαιο πως δεν μπορεί να λειτουργήσει η διοικητική πυραμίδα. Και εδώ δε βγάζω από το κάδρο και την κεντρική κυβέρνηση, η οποία επέτρεψε στους τοπικούς άρχοντες να έχουν τέτοια δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ αναφορά έκανε και στις προγραμματικές συμβάσεις με τους δήμους, χαρακτηρίζοντάς τες «δώρα προς τους δημάρχους».

Το Π.Δ. Παμβώτιδας

Πιο λεπτομερής ήταν ο Γ. Ζάψας για το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος της Παμβώτιδας, που αναμένεται να συζητηθεί σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου τη Δευτέρα.
Ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της έκδοσης τους, καθώς «κάθε φορά που το αρνηθήκαμε, τα πράγματα έγιναν χειρότερα». Σημείωσε, ωστόσο, πως το υπό διαβούλευση σχέδιο εμπεριέχει σημεία, τα οποία χρήζουν διορθώσεων, και κάλεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει την ευθύνη μιας ισορροπημένης σύνθεσης των απόψεων, που θα κατατεθούν τόσο ατομικά όσο και από τους φορείς.
«Η μέχρι σήμερα κατάσταση άφηνε τη λίμνη απροστάτευτη στις ορέξεις ιδιοποίησής της. Γειτνιάζοντας με ένα μεγάλο αστικό κέντρο, υφίστατο διαρκείς πιέσεις, με αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμισή της. Οι αντιλήψεις χρήσης της προς ίδιο όφελος πρέπει να σταματήσουν. Η λίμνη έχει ανάγκη προστασίας και βιώσιμης χρήσης. Η άμεση έκδοση του Π.Δ., βελτιωμένου από τον κοινωνικό διάλογο, παράλληλα με τα μέτρα εφαρμογής του, θα αποτελέσει ποιοτικό άλμα στην προστασία και τη διατήρησή της», ανέφερε, μεταξύ άλλων, χωρίς να υπεισέλθει σε ειδικότερα ζητήματα.

Σχετικά άρθρα

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας

Σταθερός προορισμός για τους Γερμανούς τουρίστες η Ήπειρος

«Ταξιδεύει» στην Κύπρο η Περιφέρεια Ηπείρου  

Ηπειρωτικός Αγών