ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΠολιτισμός

Κάτι πολύ μεγάλο γίνεται στα Γιάννενα

Στον «χάρτη» των μεγάλων, σύγχρονων, πολιτιστικών διοργανώσεων βάζει τα Γιάννενα η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, με την υπαίθρια έκθεση Plasmata II: Ioannina να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του καλοκαιριού, με διεθνή εμβέλεια για την πόλη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στελέχη και εργαζόμενοι του Ιδρύματος, καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τεχνικοί και οχήματα κινούνται καθημερινά στην παραλίμνια περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσουν και να στήσουν έργα που συνδέουν την πόλη με την ιστορία της, αλλά και το μέλλον της.
Περίπου 100 με 150 είναι τα άτομα που ασχολούνται με την έκθεση, η οποία αποτελεί η κεντρική εκδήλωση γύρω από την οποία θα «ξεδιπλωθεί» σειρά άλλων εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, workshops, συζητήσεις και περιηγήσεις, για θεατές κάθε ηλικίας, με ελεύθερη είσοδο.
Μάλιστα, η έκθεση αυτή, παρότι αποτελεί τη δεύτερη έκδοση της έκθεσης ψηφιακής τέχνης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, που προσέλκυσε περισσότερους από 400.000 επισκέπτες, δεν αποτελεί μια μεταφορά των έργων στα Γιάννενα, αλλά δημιουργήθηκε από τα Γιάννενα και κυρίως, για τους Γιαννιώτες.
Η προετοιμασία ξεκίνησε πριν ένα χρόνο, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας της Στέγης, Γιαννιώτισσας στην καταγωγή, Αφροδίτης Παναγιωτάκου και του εκλιπόντος δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ενώ είναι αμέριστη η στήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, της Περιφέρειας Ηπείρου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, αλλά και ακαδημαϊκών και απλών πολιτών, οι οποίοι, μάλιστα, με τις ερωτήσεις, παρατηρήσεις και σχόλια, καθ’ όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας, βοήθησαν τους επιμελητές και τους καλλιτέχνες να γνωρίσουν διάφορες πλευρές της πόλης.
Δέκα από τα 29 έργα που θα παρουσιαστούν, αποτελούν αναθέσεις σε έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, που τα δημιούργησαν εμπνεόμενοι από τα στοιχεία της πόλης, με κομβικό ρόλο να έχουν οι νέες τεχνολογίες. «Προσπαθούμε να πάρουμε και να αναδείξουμε το φυσικό και πολιτιστικό στοιχείο της πόλης, δηλώνοντας πως το τοπικό μπορεί να γίνει παγκόσμιο», σημείωσε, μιλώντας στον Η.Α. ο επικεφαλής της Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας στον Όμιλο Ωνάση Πρόδρομος Τσιαβός, που έχει αναλάβει τη διεύθυνση επιμέλειας της έκθεσης.
Η έκθεση περιλαμβάνει 29 διαφορετικούς σταθμούς στην παραλίμνια περιοχή, όπου κυριαρχούν τα 19 έργα της έκθεσης, αλλά και οι ιστορίες που χαρακτηρίζουν δέκα ξεχωριστά, κάποιες φορές ακόμη και… μυστικά, τοπόσημα των Ιωαννίνων.
«Είναι μια έκθεση που απευθύνεται κυρίως στους Γιαννιώτες, περιλαμβάνει installations, γλυπτά – διαδραστικά, αναλογικά και ψηφιακά, έργα τεχνητής νοημοσύνης, εμβυθιστικές εμπειρίες σε σημεία που ανοίγουν για πρώτη φορά, όπως είναι τα καταφύγια, και δέκα σημεία στάσης, όπου καλούμε τον επισκέπτη να σταματήσει και να συνδεθεί με τις μικρές ιστορίες του τόπου, που συνθέτουν τη μεγάλη ιστορία», σημείωσε ο κ. Τσιαβός.
Τα Plasmata, πάντως, αναμένεται να «μεταμορφώσουν» την παραλίμνια περιοχή από το βράδυ της Πέμπτης, όταν οι διαδραστικές οθόνες ανάψουν και τα ειδικά σχεδιασμένα φώτα συνδέσουν όλα τα κομμάτια της έκθεσης.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου με ένα πλούσιο πρόγραμμα, μετατρέποντας τον περίπατο στον –πεζοδρομημένο κατά τη διάρκεια της έκθεσης – παραλίμνιο δρόμο σε μια εμπειρία και τα έργα σε μια αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης, που κινείται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας, της περιφέρειας και του κέντρου, «του τοπικού και του παγκόσμιου», όπως εύστοχα ανέφερε ο κ. Τσιαβός.

«Μουσική εκκίνηση» με τη Marina Satti

Τα Plásmata II: Ioannina ξεκινούν δυναμικά την Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα και με ελεύθερη είσοδο, με μια μεγάλη συναυλία σε επιμέλεια του movement_athens, του online ραδιοφωνικού σταθμού της Στέγης.
Η Marina Satti δίνει τη «μουσική εκκίνηση» της έκθεσης στην πλατεία Μαβίλη, σε ένα ξεχωριστό μουσικό event που θα γεφυρώσει την παράδοση με τον ηλεκτρονικό ήχο. Το lineup ολοκληρώνεται με τους ρετρό κινηματογραφικούς sci-fi ήχους του Αθηναίου synthwave παραγωγού ΦΩΝόΠΤΙΚΟΝ, τους reggaeton ρυθμούς της DJ Rosa Pistola από το Μεξικό, τους μελωδικούς ήχους της Ανθής Κύρκου και το ηλεκτρισμένο rap της VIKKIE.
Επόμενο highlight, η εμφάνιση της Ιταλίδας συνθέτριας Caterina Barbieri στο επιβλητικό κάστρο του Ιτς Καλέ, στις 29 Ιουνίου. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της ηλεκτρονικής μουσικής σύμφωνα με τον διεθνή μουσικό Τύπο, παντρεύει το αιθέριο με το μοντέρνο, αντλώντας έμπνευση από την κλασική και την μπαρόκ μουσική παράδοση, τον μινιμαλισμό αλλά και τις σύγχρονες πειραματικές σκηνές.
Από τα Παλιά Σφαγεία, τα Λιθαρίτσια και το Τζαμί της Καλούτσιανης, το Movement Radio επιμελείται και οργανώνει έως τις 9 Ιουλίου μια πληθώρα από μουσικά δρώμενα: χιπ χοπ και ραπ ζωντανές εμφανίσεις και DJ sets από τους Moose και ΧΑΡΑ, αλλά και από τους DJs Black Athena, Escapade και Kairo 7000.
Selections από εδραιωμένους local DJs, όπως οι Built On Soil και Νίκος Τσίνος, αλλά και punk rock εμφανίσεις των Moses Remax, Elephant, Schizodolls από τα Γιάννενα.
Μια πολυμεσική συναυλία από το ONX studio, τον «επιταχυντή» καριέρας του Ιδρύματος Ωνάση και του New Museum στη Νέα Υόρκη, ο οποίος εστιάζει στις ψηφιακές τεχνολογίες και στην καλλιτεχνική δημιουργία, με πειραματικούς club ήχους από τους Janet Davis, Whystine, S.T.M.C, Poor J’Darr και Voltnoi.
Καλοκαιρινά μονοπάτια με dub, dancehall, calypso και lovers rock από τους KEMAΛ και A@H2O, και experimental μελωδικές εξερευνήσεις από τον Στέλιο Λαλούση και τη Lou, καθώς και πολλά ακόμα ονόματα.
Αυτές οι συναντήσεις πολλών διαφορετικών φωνών, ήχων και μουσικών προσεγγίσεων αναδεικνύουν τα Γιάννενα ως μια αντανάκλαση ολόκληρων των Βαλκανίων, ως έναν τόπο υβριδικό, σημαδεμένο από τις μετακινήσεις, τον νομαδισμό, την ιστορική συνύπαρξη ομοιοτήτων και διαφορών.

Σχετικά άρθρα

Αναβάλλεται το live της Μαρίνας Σάττι στα Γιάννενα

Μαρίνα Σάττι με ένα εντυπωσιακό μουσικό σόου στα Γιάννενα

Κατεύθυνση για ένα Παραλίμνιο Πάρκο Παμβώτιδος