ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από Σεφέρη και Λασκαράτο μέχρι Δημοσθένη

Στίχους του Γιώργου Σεφέρη, ένα απόσπασμα από έργο του σατιρικού συγγραφέα Ανδρέα Λασκαράτου και μία ρήση του ρήτορα Δημοσθένη από τον Ολυνθιακό Α’ επικαλέστηκε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που, όπως είπε, εκπροσωπεί τον ξεπεσμό.

«”Ένας όχλος χασομέρηδων, εξευτελισμένων από ανάξιους και ανίκανους ηγέτες χλευάζει, προπηλακίζει και αδιαφορεί. Είναι ο κόσμος των Ευαγγελικών και των Ορεστειακών. Είναι ο ξεπεσμός”. Έτσι περιγράφει τον ξεπεσμό των αρχών του προηγούμενου αιώνα ο Γιώργος Σεφέρης. Πώς θα μπορούσαμε να παραφράσουμε και να περιγράψουμε τον σημερινό ξεπεσμό; Ένας θίασος κοινοβουλευτικά ετερόκλητος, ταπεινωμένος από ανάξιους και κυνικούς ηγέτες ψηφίζει, μετακινείται και τελικά στηρίζει. Είναι ο κόσμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι ο κόσμος της εκχωρήσεως της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας. Είναι ο σημερινός ξεπεσμός», ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός προχώρησε, όχι από θάρρος, αλλά από υπολογισμό, στην υποβολή της πρότασης εμπιστοσύνης, για να έχει το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς κρίσης από την οποία κρίση, όμως, απουσιάζει η επίπτωση.

Από την ομιλία του δεν έλειψε και ο Πάνος Καμμένος, με τον Κ. Τασούλα, τον οποίο κατηγόρησε ότι, όταν έπαιζε ρόλο η ψήφος του να σταματήσει τις Πρέσπες, στήριξε την κυβέρνηση, ενώ τώρα που η ψήφος του δεν παίζει ρόλο, αποσύρεται από την κυβέρνηση, αφού έχει μεταλάβει.

«Και επειδή μετέλαβε με δημοσιότητα πριν έρθει εδώ, θα ήθελα, για να ελαφρύνω την ατμόσφαιρα, να καταθέσω ένα καταπληκτικό κείμενο του Λασκαράτου με τίτλο “Ο θεομπαίχτης”. Προφανώς, συμβουλεύστε τον κ. Καμμένο να μην κάνει μήνυση στον Λασκαράτο, γιατί έχει πεθάνει εδώ και αιώνες. Έχει εξαλειφθεί, εάν υπάρχει, το αδίκημά του», είπε σκωπτικά, απευθυνόμενος στον κ. Φίλη.

«”Ο θεομπαίχτης”, λέει ο Λασκαράτος, “κάνει έργον του την θρησκεία. Εκμεταλλεύεται τον ουρανό, για να ζη στη γη. Αν είναι τοκογλύφος, ρίχτει πέπλον παχυλόν απάνου στα στραγγαλίσματα. Αν είναι τραπεζορρίχτης”, τι ωραία λέξη, δεν την είχα ξανακούσει, αυτός που χρωστάει στις τράπεζες, “ξαναποχτά εμπιστοσύνην και νέα κεφάλαια. Ο θεομπαίχτης ευχαριστείται μόνον εις την εν ασφαλεία διαβολήν και συκοφαντίαν. Οι μόνοι ανόητοι τον υπολήπτονται και εκείνοι είναι τα μπαίγνιά του, και στην περίσταση τα θύματά του”. Και φοβάμαι πως και αυτοί πλέον έχουν εξαφανιστεί. Πάρτε, λοιπόν, τον θεομπαίχτη του Λασκαράτου. Αφού τον στερηθήκατε, δήθεν, κοινοβουλευτικά, απολαύστε τον λογοτεχνικά», σημείωσε.

Και κατέληξε με τη γνωστή ρήση του Δημοσθένη από τον Ολυνθιακό Α’ «προς γαρ το τελευταίον εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», απευθυνόμενος προς τους κυβερνητικούς βουλευτές. «Θα κριθείτε όχι από τις ιδεολογικές σας καταβολές, που τις έχετε εξωραΐσει, ούτε από την αντιπαλότητά σας με μια ανύπαρκτη Δεξιά, την οποία εμφανίζετε ότι τάχα είναι τόσο φρικιαστικά κακομούτσουνη, ενώ δεν είναι. Θα έχετε βλάψει τη χώρα, δίνοντας κυβερνητική σταθερότητα στον εαυτό σας, αλλά βάζοντας τη χώρα σε μία μικρότερη ή μεγαλύτερη και πάντως μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 περιπέτεια και δοκιμασία, που ούτε η χώρα την αξίζει ούτε εσείς εν σχέσει με την υστεροφημία σας θα δείτε ότι την αντέχετε», σημείωσε, για να κλείσει απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για τον οποίο τόνισε πως τον «περιμένει η γοητεία τεράστιων ευθυνών», εκφράζοντας μάλιστα τη ζήλεια του.

 

Σχετικά άρθρα

Μια ψηφίδα της ιστορίας των Ιωαννίνων

Φωτίστηκαν πτυχές της Επανάστασης του Συρράκου 200+1 χρόνια μετά

600.000 ευρώ από τη Βουλή για Μνημείο Πεσόντων και ανάδειξη ιστορικών θέσεων μαχών στο Καλπάκι

Ηπειρωτικός Αγών