ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

600.000 ευρώ για το Αθλητικό Κέντρο Καρδαμιτσίων διεκδικεί ο δήμος

Στην υποβολή πρότασης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του αθλητικού κέντρου Καρδαμιτσίων στη νέα πρόσκληση του «Φιλόδημου ΙΙ», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των δήμων», προσανατολίζεται ο δήμος Ιωαννιτών.

Ο δήμος Ιωαννιτών, που ήδη έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του για το 2019 ένα ποσό της τάξης των 450.000 ευρώ περίπου για τη δημιουργία ενός νέου αθλητικού πυρήνα στην έκταση, που διαθέτει στην περιοχή, ωστόσο απαιτούνται πολύ περισσότερα χρήματα, καθώς ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός για τον συνολικό σχεδιασμό ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ.
Μέρος αυτών των χρημάτων δίνεται η ευκαιρία να βρεθούν από τη νέα πρόσκληση του «Φιλόδημου ΙΙ», που απευθύνεται σε όλους τους δήμους της χώρας. Βέβαια, με δεδομένο πως κάθε δήμος έχει δικαίωμα μόνο μίας αίτησης, με το συνολικό ανώτατο ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα να ανέρχεται σε 600.000 ευρώ, και πάλι θα απαιτηθούν πρόσθετα κονδύλια. Ωστόσο, ο υψηλός προϋπολογισμός του έργου δεν είναι λόγος αποκλεισμού της πρότασης, καθώς στην περίπτωση που ο συνολικός προϋπολογισμός των υποέργων της αίτησης είναι μεγαλύτερος των 600.000 ευρώ, δύναται ο δήμος να καλύψει τη διαφορά, υποβάλλοντας σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία να αναφέρεται ότι θα καλύψει με ιδίους πόρους ή από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα την οικονομική διαφορά που προκύπτει.
Αυτό προτίθεται να πράξει και ο δήμος Ιωαννιτών, όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στον Η.Α. ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, ο οποίος ανέφερε πως ο δήμος μπορεί είτε να εγγράψει επιπλέον κονδύλια για το έργο, είτε να απευθυνθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, διαδικασία που θα ακολουθηθεί και για το νέο δημοτικό σχολείο στο Νεοχωρόπουλο.
«Είναι δεδομένη η βούλησή μας να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός πρότυπου αθλητικού κέντρου, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή. Είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε την πρότασή μας και ευελπιστούμε πως σύντομα θα υπάρξει χρηματοδότηση, ώστε να ενεργοποιήσουμε τον σχεδιασμό μας», ανέφερε ο κ. Μανταλόβας.
Η πρόταση για το αθλητικό κέντρο, όπως είχε γίνει γνωστό μετά από συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου με πλαστικό χλοοτάπητα, που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΗΠ και θα διαθέτει και μία μικρή σκεπαστή κερκίδα 400 θέσεων.
Επίσης, προτείνεται η κατασκευή δύο μικρών κλειστών γυμναστηρίων, προπονητηρίων στην ουσία, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των τμημάτων υποδομών των σωματείων μπάσκετ και βόλεϊ, που σήμερα προπονούνται σε σχολικά γυμναστήρια, όχι κάτω από τις πλέον κατάλληλες συνθήκες.
Στόχος είναι και η κατασκευή μιας αίθουσας, που θα χρησιμοποιείται από τα σωματεία στίβου της πόλης για τα αγωνίσματα ταχύτητας και αλμάτων, στα πρότυπα του γυμναστηρίου «Τασούλα Κελεσίδου» στη Θεσσαλονίκη που διαθέτει ταρτάν οχτώ διαδρομών για τα αγωνίσματα ταχύτητας και σκάμματα για το άλμα σε μήκος και το τριπλούν. Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα για προπόνηση σε καλύτερες συνθήκες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, καθώς σήμερα τον ρόλο αυτό παίζει η αίθουσα κάτω από τη μεγάλη κερκίδα του Εθνικού Σταδίου «Οι Ζωσιμάδες».
Στη μελέτη προβλέπονται ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, ανοιχτός στίβος 650 μέτρων, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και λιγότερο ανεπτυγμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα της αναρρίχησης. Τέλος, προβλέπονται αποδυτήρια, ιατρείο, χώροι πρασίνου, αναψυχής και στάθμευσης.

Σχετικά άρθρα

Θ. Μανταλόβας: Να αφήσουμε πίσω το ΠΑΣΟΚ – φέουδο των μηχανισμών

Αποστόλης Τζελέτας

Και τα Καρδαμίτσια αλλάζουν…

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες να επιστρέψουν στο σπίτι τους