ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αναζήτηση ισορροπιών για τα τραπεζοκαθίσματα

Αναγκαία φαίνεται πως είναι μια νέα Κανονιστική Απόφαση του Δήμου Ιωαννιτών για την «ισορροπία» στον δημόσιο χώρο, ιδιαίτερα μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία δόθηκε περισσότερος χώρος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με γνώμονα την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Η πανδημία έχει περάσει σε μια τελείως διαφορετική φάση και από τις 15 Ιανουαρίου έχουν επανέλθει οι κανονιστικές διατάξεις, οι οποίες ίσχυαν πριν από την πανδημία, χωρίς, ωστόσο να υπάρξει σε πολλές περιπτώσεις συμμόρφωση ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων.
Το τελευταίο διάστημα και μετά την ενημέρωση όλων των καταστηματαρχών να συμμορφωθούν με βάση τις άδειες που έχουν λάβει, έχουν αρχίσει να επιβάλλονται πρόστιμα, προκαλώντας προφανώς αντιδράσεις. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και δεκάδες εισαγγελικές παραγγελίες, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων σε σημεία συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως στους πεζόδρομους του εμπορικού και ιστορικού κέντρου, που επιβάλλουν στις υπηρεσίες του Δήμου να εφαρμόσουν τη νομιμότητα.
Όπως έκανε γνωστό στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου, οι υπηρεσίες επεξεργάζονται μια νέα Κανονιστική για τα τραπεζοκαθίσματα, με δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, όπως ο Φίλιππος Ευαγγέλου από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» και ο Θωμάς Γιωτίτσας από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών» να κατηγορούν τη δημοτική αρχή για μεγάλη καθυστέρηση. Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου, αφενός πληθαίνουν καταγγελίες πολιτών για υπερβάσεις από την πλευρά των καταστημάτων, αφετέρου, ακόμη και καταστηματάρχες που θέλουν να συμμορφωθούν, γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών. Το ζήτημα δηλαδή αφορά την τήρηση της νομιμότητας στη μετα-κορωνοϊού εποχή, αλλά και μια συνολικότερη ρύθμιση που κρίνεται αναγκαία.
Δεδομένων των εισαγγελικών παραγγελιών που υπάρχουν, αλλά και του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών στον δημόσιο χώρο, αναζητείται ισορροπία και προς την κατεύθυνση αυτή έχουν κληθεί και καταθέσει προτάσεις, εκτός από τις υπηρεσίες, φορείς και συλλογικά όργανα των καταστηματαρχών, με τους τελευταίους να επιδιώκουν περισσότερο χώρο, όπως συνέβαινε δηλαδή στην περίοδο της πανδημίας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Πήχας σημείωσε ότι η διάθεση χώρων γίνεται με βάση την ισχύουσα Κανονιστική και όλοι θα πρέπει να περιορίζονται σε όσα προβλέπονται στις άδειες τους.
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Βασίλης Ζωγράφος άφησε να εννοηθεί πως η επέκταση των διαθέσιμων για τραπεζοκαθίσματα χώρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας θεωρήθηκε «κεκτημένο», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα και σε σχέση με τους πολίτες, αλλά και λειτουργικά, που έχουν να κάνουν με τις διόδους ή το ελάχιστο εύρος των πεζοδρόμων. «Όλα αυτά κατέστησα επείγον το θέμα της Κανονιστικής. Έχουμε λάβει εισηγήσεις όλων των φορέων και υπηρεσιών. Κάποιες είναι πολύ σοβαρές, αν τις συσχετίσουμε όλες μεταξύ τους, θα μπορέσουμε να βγάλουμε μια κανονιστική», σημείωσε ο κ. Ζωγράφος.
Παρεμβαίνοντας, ο Θωμάς Μπέγκας ζήτησε τουλάχιστον τη μεταβατική περίοδο να υπάρξει μια ανοχή, ωστόσο διεκόπη από τον κ. Παπαγεωργίου, που ανέφερε ότι «υπάρχουν 100 εισαγγελικές παραγγελίες από καταγγελίες τρίτων και η παράβαση καθήκοντος είναι προ των πυλών», με τον κ. Μπέγκα να συμφωνεί, εφόσον τίθενται θέματα νομιμότητας.
«Ζωτικό χώρο θέλουν τα καταστήματα, ζωτικό χώρο θέλουν και οι πολίτες και τα ασθενοφόρα και η πυροσβεστική… και αυτά είναι αναγκαίο να ρυθμιστούν. Δεν είμαστε διώκτες των επιχειρηματιών, αλλά στο πλαίσιο εφαρμογής της νομιμότητας, ζητήθηκε από όλους μια αυτορρύθμιση στο μεσοδιάστημα. Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχονται σοβαρές προτάσεις και από τους φορείς και είναι κάτι που οφείλω να φέρω στο δημοτικό συμβούλιο για να αποφασίσει αν θέλει μια νέα Κανονιστική ή όχι», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου, απαντώντας στις αιτιάσεις πως πρόκειται για σοβαρό θέμα που έρχεται όμως στο τέλος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής.

Σχετικά άρθρα

Αβίωτη η ζωή λόγω ηχορύπανσης και τραπεζοκαθισμάτων

Αποστόλης Τζελέτας

Παράταση για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

Η ζήτηση αυξάνει τον χώρο για τραπεζοκαθίσματα