ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με στόχο μία πολυεπίπεδη δυναμική σχέση

Απόψεις για θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών αντάλλαξαν αντιπροσωπεία της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα_2023» και οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου της παράταξης, μεταξύ της επικεφαλής Τατιάνας Καλογιάννη και της πρύτανη του Πανεπιστημίου Άννας Μπατιστάτου υπήρξε σύγκλιση απόψεων σε μια σειρά θεμάτων, όπως στο ότι η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου πρέπει να σχεδιάζεται συνδυαστικά και συμπληρωματικά, και όχι αποκομμένα από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι και την οικονομία της περιοχής. Σύμφωνα με τη συζήτηση που υπήρξε, τα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίου δυνητικά είναι πολλά, όπως η αξιολόγηση των θεμάτων εκείνων που αφορούν τη φυσιογνωμία της πόλης από τη Σχολή Καλών Τεχνών, η εκπόνηση οικονομικών μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας από το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου, η παραγωγή νέων προτύπων για χρήση νέων τεχνολογιών στις καλλιέργειες (π.χ. γεωργία ακριβείας, χρήση βελτιωμένων σπόρων, δημιουργία νέων ποικιλιών, κλπ) και η κατάρτιση των αγροτών από τη Σχολή Γεωπονίας, η παραγωγή χρηστικών εργαλείων για την ενδυνάμωση της «έξυπνης πόλης» από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών κ.ά.
Σύγκλιση απόψεων υπήρξε και ως προς την ανάγκη δημιουργίας κοινής στρατηγικής προώθησης της αξίας του Πανεπιστημίου για την προσέλκυση μεταπτυχιακών ή διδακτορικών φοιτητών, αλλά και για τη δια βίου μάθηση, ενώ συζήτηση έγινε και για την παραχώρηση τμήματος του κτιρίου του παλαιού Πανεπιστημίου επί της οδού Δομπόλη, σε πλήρη λειτουργία μετά την ανακατασκευή του, για χρήση σύμφωνα με τα ήδη συμφωνηθέντα με τη δημοτική αρχή.
Ακόμη επισημάνθηκε ότι σκόπιμο είναι να διερευνηθούν τα μονοπάτια στον χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Περιστεράς – Δουρούτης, αλλά και ο περιβάλλων χώρος της Πανεπιστημιούπολης, ως πόλοι έλξης των δημοτών στο πλαίσιo της γενικότερης δράσης city break, που σχεδιάζει η δημοτική παράταξη «Ιωάννινα_2023».
«Η κοινότητα και ο οργανισμός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ αποτελεί το πλέον αναγνωρισμένο και πολύτιμο σύγχρονο στοιχείο ενεργητικού της πόλης, παραμένει ο “μεγάλος φιλοξενούμενος της πόλης” και όχι ο δραστήριος και ουσιαστικός συνεργάτης στη βελτίωση της λειτουργίας, ανάδειξης και εξέλιξης της πόλης», αναφέρει σε δήλωσή της η Τ. Καλογιάννη και προσθέτει: «Πρόθεση της παράταξής μας, ως η αυριανή διοίκηση του Δήμου, είναι να αντικαταστήσουμε τη χαμηλών επιδόσεων συνεργασία της δημοτικής αρχής της πόλης με το Πανεπιστήμιο, με μία πολυεπίπεδη δυναμική σχέση, που θα βασίζεται στην αμοιβαία ειλικρίνεια και στο σεβασμό των διακριτών ρόλων».
Στη συνάντηση, εκ μέρους του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετείχαν η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Παναγιώτα Καντή, ο αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων Ιωάννης Λεονάρδος και ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Ξενοφών Μπήτσικας. Εκ μέρους της παράταξης «Ιωάννινα_2023, η εκπαιδευτικός Μαρία Μαρινίδου-Βενέτη, η ιατρός-αναπτυξιολόγος Λούλα Βέρμπη, η ιατρός-νευρολόγος Βένια Κωσταδήμα και η δικηγόρος Χριστίνα Μάστορα.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας