ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ως πολιούχο θα γιορτάζει ο Δήμος Ζίτσας τον Άγιο Ιερεμία

Στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα κοιμήσεώς του, θα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου, πλέον, Ιερεμία, ενώ ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε να καταστεί πολιούχος του Δήμου Ζίτσας.

Η αγιοποίηση του Πατριάρχη Ιερεμία Α’, ο οποίος καταγόταν από τη Ζίτσα, επισφραγίστηκε την περασμένη εβδομάδα, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην τελετή της υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων αγιοκατάταξης, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Στην τελετή βρέθηκε αντιπροσωπεία του Δήμου Ζίτσας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο, μέλη της Ιεράς Συνόδου, αρχιερείς, κληρικοί, μοναχοί και πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα.
Με αφορμή την παρουσία τους στην τελετή, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ζίτσας και σε δηλώσεις τους έκαναν λόγο για μια σημαντική στιγμή.
«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον Παναγιότατο και την Αγία Ιερά Σύνοδο, που έκανε δεκτό το αίτημά μας για την αγιοποίηση του Πατριάρχου Ιερεμία και μας έδωσαν μεγάλη χαρά και ευλογία. Ευχαριστούμε επίσης τον δήμαρχο, ο οποίος εξαρχής, από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και ελήφθη η σχετική απόφαση από την Ιερά Οικουμενική Σύνοδο, ανταποκρίθηκε με μεγάλη χαρά», σημείωσε ο κ. Μάξιμος, ενώ ο κ. Πλιάκος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τη συμβολή και τη συμμετοχή του στη σημαντική και ιστορική αυτή μέρα για τον δήμο. «Αυτό που ζήσαμε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου ως τιμώμενη περιοχή, τόπος καταγωγής του τιμώμενου Αγίου Ιερεμία, ήταν κάτι σπουδαίο και η συγκίνησή μας απέραντη. Με ταπεινότητα και σεμνότητα, συμμετείχαμε σε αυτό το μοναδικό γεγονός για τον τόπο μας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευγνωμοσύνη και τον απέραντο σεβασμό μας στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τους Σεβασμιότατους Αρχιερείς της Ιεράς Συνόδου. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή στον Άγιο Ιερεμία».

Σχετικά άρθρα

Δήμος Ζίτσας – Η έλλειψη προσωπικού το μεγάλο «αγκάθι» ενόψει αντιπυρικής περιόδου

Απορριμματοφόρο για βιοαπόβλητα στον στόλο του Δήμου Ζίτσας

Προτεραιότητα να κρατηθούν τα χωριά ζωντανά