Όπως τόνισαν σε όλους τους τόνους, η διαβούλευση που ολοκληρώνεται την Κυριακή, αφορά την πρόταση των μελετητών, καθώς θα ακολουθήσει μια σειρά διαδικασιών μέχρι την τελική μελέτη και το Προεδρικό Διάταγμα, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλαμβάνει πλέον την ευθύνη. Όλα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις, που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θα οδηγήσουν σε αλλαγές και τροποποιήσεις της μελέτης, όπως τόνισαν, ενώ θα ακολουθήσει νέα διαβούλευση επί του κειμένου στο οποίο το Υπουργείο θα ενσωματώσει τις προτάσεις των φορέων, για να υπάρξει η τελική πρόταση για τις Ειδικές Μελέτες και το Προεδρικό Διάταγμα της Παμβώτιδας. Βασική θέση του υπουργείου είναι πως το «φυσικό περιβάλλον δεν μπορεί να είναι σε γυάλα» και πως απαιτείται η παρουσία του ανθρώπου μέσα σε ένα οικοσύστημα για την καλύτερη διαχείρισή του.
Την ημερίδα άνοιξε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας, σημειώνοντας ότι η παρουσία των υπηρεσιακών παραγόντων στην περιοχή, για να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες των τοπικών φορέων, είναι αυτό που απαιτείται θεσμικά.
Τα βασικότερα σημεία των ΕΜΠ για την περιοχή παρουσίασε από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Δημόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα βήματα που θα ακολουθηθούν στο εξής, επισημαίνοντας πως το υπουργείο θα δέχεται τυχόν σχόλια και πέραν της ημερομηνίας λήξης της διαβούλευσης. Υπογράμμισε δε, ότι αυτό που γίνεται για πρώτη φορά με τις συγκεκριμένες μελέτες, είναι ο συσχετισμός των ζωνών προστασίας με τις χρήσεις γης, με το υπουργείο μάλιστα να έχει δώσει εντολή στους μελετητές να ενσωματώσουν όχι μόνο τις εγκαταστημένες και εν λειτουργία δραστηριότητες, αλλά και όσες είναι αδειοδοτούμενες και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους.
Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις εκπροσώπων αρχών και φορέων. Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νίκος Παπαγρηγορίου επανέλαβε ότι θα πρέπει η δραστηριότητα της θήρας, που ήταν συμβατή μέχρι σήμερα στις περιοχές Natura, να παραμείνει και να μην υπάρξουν καθολικές απαγορεύσεις.
Να αφουγκραστούν τις τοπικές κοινωνίες ώστε να μην υπάρξει ερημοποίηση, ζήτησαν οι δήμαρχοι Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος και Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γιάννης Τσίγκρος.
Στα ζητήματα που αφορούν τη Λίμνη Παμβώτιδα αλλά και τις περιοχές πέριξ αυτής, έθεσαν από τη δική τους πλευρά ο πρόεδρος του ΠΕΑΚΙ Παντελής Κολόκας και ο Βαγγέλης Κουτσής ως εκπρόσωπος της Επιτροπής των Κατοίκων της περιοχής του Μάτσικα.
Στη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν, επίσης, η προϊσταμένη της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Μαρία Τσιατούρα και εκπρόσωποι επιχειρήσεων του πτηνοτροφικού κλάδου, καθώς υπάρχει προβληματισμός για τις δυνατότητες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και επέκτασης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.