ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επερώτηση για τους ελέγχους στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών

Επερώτηση για τους ελέγχους της Περιφέρειας Ηπείρου στα λεωφορεία μεταφοράς μαθητών κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου» Γιώργος Πρέντζας, με αφορμή τη φωτιά σε λεωφορείο, που μετέφερε 52 μαθητές, στο Μέτσοβο.

Η «ΛΑΣΥ Ηπείρου» επισημαίνει ότι παρά τις καταγγελίες του γονεϊκού κινήματος, οι έλεγχοι για ασφαλείς μεταφορές παραμένουν ανύπαρκτοι. «Την ίδια στιγμή που απαιτείται αυστηροποίηση των μέτρων ασφαλείας, η κυβέρνηση κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, αφού με νόμο εξαιρούνται από τους ελέγχους που αφορούν τους μισθωτούς οδηγούς, οι οδηγοί-ιδιοκτήτες λεωφορείων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλεια των μαθητών και κυρίως έχει πάψει προ πολλού να εκδίδεται αποκλειστικά για κάθε εκδρομή η σχετική βεβαίωση από τα ΚΤΕΟ για την καταλληλότητα του λεωφορείου», σημειώνεται.
Ο κ. Πρέντζας, στην επερώτησή του, προσθέτει ότι «είναι προκλητική η επιλεκτική αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα του αστικού κράτους, μέρος του οποίου αποτελεί και η Περιφέρεια Ηπείρου, αφού την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ψηφίζει νέα δωράκια στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο πρόσφατο νομοσχέδιο με τον προσχηματικό τίτλο “μέτρα στήριξης των συγγενών των νεκρών και ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων”, το ίδιο αυτό αστικό κράτος είναι ανίκανο να πάρει μέτρα και να κινηθεί άμεσα ως οφείλει στην κατεύθυνση εγγύησης της ασφάλειας των μεταφορών, ακόμα και μικρών μαθητών».
Ο επικεφαλής της «ΛΑΣΥ Ηπείρου» καλεί την περιφερειακή αρχή να αναφέρει ποια μέτρα θα πάρει, ώστε να στελεχωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου και να ξεκινήσουν επιτέλους σχολαστικοί έλεγχοι οχημάτων και οδηγών πριν από την αναχώρηση, κατά τη διάρκεια των εκδρομών και στην επιστροφή τους. Ταυτόχρονα καλεί την περιφερειακή αρχή να αναφέρει ποιες πρωτοβουλίες θα πάρει ώστε να μη μετακυλιστεί το κόστος των μέτρων ασφάλειας στους γονείς και να υπάρξει πρόβλεψη κυρώσεων για τους ιδιοκτήτες οχημάτων – τουριστικών γραφείων, στις περιπτώσεις που αποδεδειγμένα με δική τους ευθύνη, ένα όχημα κρίνεται ακατάλληλο και ακυρώνεται μια σχολική εκδρομή – επίσκεψη πριν από την αναχώρησή της.
Η επερώτηση -με βάση τον κανονισμό- θα συζητηθεί πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στο προσεχές περιφερειακό συμβούλιο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που καλεί να δυναμώσει ο αγώνας, που θα απαιτεί ασφαλείς μεταφορές για όλα τα παιδιά.

Σχετικά άρθρα

ΛΑΣΥ Ηπείρου – Αναφορά σε ΥΠΕΣ και Αποκεντρωμένη για τη μη ένταξη θέματος στην ειδική συνεδρίαση

Επερώτηση για την «καθαρότητα» της Παμβώτιδας

Να μπει φρένο στα «φαραωνικά» αιολικά πάρκα