ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ζητήματα πυρασφάλειας και επάρκειας προσωπικού για τον ΣΜΑ Ζίτσας

Να μη λειτουργήσει ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Ζίτσας, μέχρι να εγκατασταθεί σύστημα πυρασφάλειας και να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των εργαζομένων, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού Ιωαννίνων.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ο ΣΜΑ ξεκίνησε να λειτουργεί χωρίς τo απαραίτητο σύστημα πυρασφάλειας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζόμενους, τις εγκαταστάσεις και τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ ταυτόχρονα δε λειτουργούν ούτε τα συστήματα για την απορρόφηση της σκόνης και των οσμών, ούτε ο χώρος ζύγισης.
Επιπλέον, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι τοποθετήθηκαν ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας οδηγός, αντί για τρεις εργαζόμενους που προβλέπονται, και ζητά απαντήσεις από τη δημοτική αρχή για τη διάθεση προσωπικού, τη στιγμή που, λόγω ελλείψεων, αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιώτες την αποκομιδή απορριμμάτων τεσσάρων δημοτικών ενοτήτων του δήμου.
«Μένει να απαντηθεί τι θα γίνει αν χρειαστεί ένας από τους οδηγούς να πάρει άδεια ή τι θα γίνει τους καλοκαιρινούς μήνες με τον προγραμματισμό των αδειών. Η περαιτέρω υποστελέχωση στην οριακή λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας δημιουργεί συνθήκες μεγαλύτερης εντατικοποίησης για το προσωπικό με τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια να αυξάνονται κατακόρυφα», σημειώνει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Ενώ η δημοτική αρχή Ζίτσας κατηγορεί τον ΦοΔΣΑ για τη λειτουργία των ΣΜΑ, κανένας από τους δύο δεν έχει αιτηθεί ούτε μισή πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας οποιασδήποτε ειδικότητας. Συμφωνούν και οι δύο με την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας! Για άλλο λόγο γίνονται οι καβγάδες», επισημαίνει και ζητά να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία των ΣΜΑ και να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες και τα νέα στάδια της διαχείρισης απορριμμάτων που δρομολογούνται, όπως η αποκομιδή των βιοαποβλήτων και η λειτουργία των πράσινων σημείων.

Σχετικά άρθρα

Ραντεβού με τον δήμαρχο για τα προβλήματα στην καθαριότητα

Πρώτη και αυτοδύναμη η ΔΑΣ ΟΤΑ

«Πρεμούρα ιδιωτικοποίησης» με καταγγελίες για στημένο διαγωνισμό