ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από τα σχολεία ξεκινούν οι προσεισμικοί έλεγχοι

Ένα... βήμα μπροστά βρίσκεται η περιοχή των Ιωαννίνων αναφορικά με τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων και ειδικότερα των σχολείων, καθώς ήδη έχουν συγκροτηθεί δύο Επιτροπές, που αναμένεται να πιάσουν δουλειά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο και του σχεδίου αντιμετώπισης καταστροφών μετά από σεισμούς, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με μηχανικούς του τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ αλλά και του Δήμου Ιωαννιτών, πρόκειται άμεσα να προχωρήσει σε στατικό προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτηρίων, των νοσοκομείων και των σχολικών διδακτηρίων, ξεκινώντας από τα τελευταία.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται να προστεθεί στην παρέμβαση που ετοιμάζεται πανελλαδικά για τον προσεισμικό έλεγχο των δημόσιων κτιρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία, κτίρια που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 20.000, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, για πρώτη φορά, ο πρωτοβάθμιες έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός και στη συνέχεια, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνεται και δευτεροβάθμιος έλεγχος.
Εν αναμονή της νομοθετική ρύθμισης και των κατευθύνσεων που θα δοθούν από το Υπουργείο, αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο οποίο θα ανατεθεί κεντρικά ο έλεγχος, βρίσκεται το τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, καθώς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Γιάννης Τσίγκρος, θα πρέπει ο έλεγχος να γίνεται με συγκεκριμένο και ενιαίο τρόπο, ώστε να υπάρχει και αποτέλεσμα. Εξάλλου, το ΤΕΕ θα συνεργαστεί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ με κοινή υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με την κατηγοριοποίηση και την ιεράρχηση προτεραιοτήτων των ελεγχόμενων κτιρίων και τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μηχανικών.
Μάλιστα, το τμήμα Ηπείρου έχει ήδη λάβει απόφαση ως Δ.Ε. να δημιουργήσει ομάδα εργασίας, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων που αποτελούν και χώρους συνάθροισης του κοινού, με γνώμονα την ασφάλεια. Ταυτόχρονα βέβαια έχει ήδη θέσει στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας συγκεκριμένα μέλη του ΤΕΕ/ΤΗ, εφόσον υπάρξει κάποια έκτακτη ανάγκη.
Πέρα από τις οδηγίες και κατευθύνσεις, αναμένονται και ρυθμίσεις για την αποζημίωση πιθανά των μηχανικών που θα συμμετέχουν στον έλεγχο αυτό, καθώς πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, σκοπός των προσεισμικών ελέγχων, οι οποίοι υπολογίζεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα 6 έως 8 μηνών, θα είναι η καταγραφή και εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσης τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο, ώστε να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εφόσον απαιτούνται.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, που θα καταχωρούνται όλοι οι έλεγχοι που διενεργούνται. Η πλατφόρμα αυτή θα χρησιμοποιήσει την ήδη υπάρχουσα βάση δεδομένων που διαθέτει ο ΟΑΣΠ για όλα τα κτίρια της χώρας και θα επικαιροποιείται με βάση τους ελέγχους.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΣΠ, το 46% των υφιστάμενων κατασκευών της Ελλάδας έχουν χτιστεί από το 1959-1985 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, το 32% πριν το 1959 χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, το 13% των κτιρίων που έχουν χτιστεί από το 1985 έως το 1995 με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 και τα πρόσθετα άρθρα του 1984/85, ενώ το 9% που έχουν χτιστεί από το 1995 έως σήμερα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό του 1995 και τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό του 2000.
Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος που θα διενεργηθεί στα δημόσια κτίρια δε θα κρίνει την καταλληλότητα ή την ακαταλληλότητα ενός κτιρίου, αλλά τη στάθμη της αντισεισμικότητας. Στην Ελλάδα ο προσεισμικός έλεγχος ξεκίνησε το 2001 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 16.000 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι από περίπου 80.000 στατικά ανεξάρτητα κτίρια Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης (20%) και περίπου 9.000 έλεγχοι από περίπου 16.000 σχολικά κτίρια (56%), που εκτιμάται ότι υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο οι «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»