ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σύνθημα αλλαγής με ανακοίνωση και 65 υποψηφίων

Το σύνθημα της αλλαγής κυριάρχησε στην προεκλογική εκδήλωση της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», με τον επικεφαλής της Σπύρο Ριζόπουλο να την επαναλαμβάνει σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του.

Στην ανοιχτή εκδήλωση, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και το εναρκτήριο λάκτισμα ενόψει των περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε και η πρώτη ομάδα υποψηφίων στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι υψηλοί τόνοι του Σπύρου Ριζόπουλου απέναντι στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την εκδήλωση άνοιξε η πρόσφατα ανακοινωθείσα διευθύντρια της παράταξης Τέτα Μπούρη, η οποία και ανέγνωσε τα ονόματα των υποψηφίων, λέγοντας ότι «τα καλύτερα είναι μπροστά», αφού μεσολάβησε ένας χαιρετισμός από την αντιπρόεδρο των «Οριζόντων Ηπείρου» Μάγδα Τάτση, η οποία τόνισε ότι «η αλλαγή στην Περιφέρεια είναι επιτακτική και πιο αναγκαία από ποτέ».
Ο Σπύρος Ριζόπουλος ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δεν είναι ο ίδιος, αλλά όλοι όσοι είναι μέλη της παράταξης. «Το 10% του 2019 έγινε η καλή μαγιά της αλλαγής που έχει ανάγκη η Ήπειρος για να ξεφύγει από το περιθώριο που την έχουν καταδικάσει διαπλεκόμενα κατεστημένα δεκαετιών. Την ώρα που όλος ο κόσμος αλλάζει, η δική μας μαγιά άρχισε να φουσκώνει. Γίναμε ένα πραγματικό κίνημα πολιτών μέσα από τα σπλάχνα της ίδιας της κοινωνίας. Από τους πολίτες που δεν αντέχουν άλλο να βλέπουν ένα θέατρο σκιών, που στερεί το ψωμί των οικογενειών τους και το μέλλον των παιδιών τους. Κι αν το 2019 μοιάζαμε λίγο συνωμότες της Φιλικής Εταιρείας, σήμερα δε μπορεί να κρυφτεί ότι η αλλαγή στην Ήπειρο έχει ξεκινήσει και τίποτε δε μπορεί να τη σταματήσει. Το γκρίζο θα ηττηθεί. Το μέλλον της Ηπείρου θα γίνει πιο φωτεινό, θέλει, δε θέλει ο κ. Καχριμάνης και όσοι στοιχίζονται πίσω του. Δύναμη λοιπόν. Θετική δύναμη μέχρι τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτώβρη. Η αλλαγή είσαι εσύ, η αλλαγή είμαστε εμείς, η αλλαγή είμαστε όλοι εμείς μαζί», ανέφερε στο πρώτο κομμάτι της ομιλίας του, το οποίο είχε περισσότερο εμψυχωτικό περιεχόμενο.
Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν στη συνέχεια, βάλοντας ευθέως τόσο κατά του περιφερειάρχη Ηπείρου όσο και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αφού αρχικά αναφέρθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο, όπως ο ίδιος ονοματίζει το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας, λέγοντας ότι ήταν δική του ιδέα, την οποία πήρε ο κ. Καχριμάνης και τη μετέτρεψε σε τσιμέντο και ντουβάρια με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, έθεσε μια σειρά ρητορικά ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, υπονοώντας ότι παρέχει στήριξη στον Αλ. Καχριμάνη. Στο κάδρο έβαλε την υπόθεση των φωτοβολταϊκών στο Μαργαρίτι, τους οδικούς άξονες Γιάννενα – Κακαβιά και Ιόνια – Πρέβεζα, την περιβαλλοντική καταστροφή στον Λούρο, ενώ ευθεία επίθεση εξαπέλυσε και κατά του Προέδρου της Βουλής, στον οποίο καταλόγισε πως είναι ο πρώτος από μία σειρά κυβερνητικών στελεχών που κάθε φορά που ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, σπεύδει να φρενάρει τις συνέπειες εναντίον του. «Δε βλέπω τον κ. Καχριμάνη να στηρίζει κανένα κυβερνητικό έργο. Βλέπω μία κυβέρνηση να στηρίζει τα συμφέροντα του κ. Καχριμάνη, των χορηγών του και των πελατών του εις βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών», κατέληξε, κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο.
Ένα σημαντικό μέρος της ομιλίας του αφιερώθηκε σε μια συνοπτική παρουσίαση ορισμένων παρεμβάσεων των «Οριζόντων Ηπείρου», πολλές εκ των οποίων σημείωσε ότι υπονομεύτηκαν σε βάρος των συμφερόντων των Ηπειρωτών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην πρόταση για αποζημίωση των ζημιών στην κλημεντίνη και για το επισιτιστικό, κάνοντας και μια αντίστιξη με τις προτεραιότητες που θέτει ο κ. Καχριμάνης. «Λεφτά για κόμβους έχουμε. Λεφτά για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν έχουμε. Σας χαρίζουμε τα βραβεία σας κ. Καχριμάνη», τόνισε, εννοώντας προφανώς τη βράβευση του περιφερειάρχη στην εκδήλωση «Ο Αγρότης της Χρονιάς».
Περισσότερο καθαρά παρά ποτέ, ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε ότι συνομιλεί με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με στόχο να υπάρξει συνεργασία σε προγραμματικό επίπεδο.
«Καμία προγραμματική σύγκλιση δεν έχει απολύτως καμία αξία, αν οι τοπικοί παράγοντες σ ‘ αυτά τα κόμματα με τα οποία συνομιλώ , δε συνειδητοποιήσουν ότι το έγκλημα του 2019 δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δεν μπορείς να παραμερίζεις το κοινό καλό για τα ιδιωτικά σου συμφέροντα. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς την κομματική σου ταυτότητα για να στηρίζεις τα συμφέροντα του κ. Καχριμάνη και να δημιουργείς συνειδητά την ψευδαίσθηση στην κοινωνία ότι ο κ. Καχριμάνης τάχα ηγείται ενός υπερκομματικού σχήματος», σημείωσε.
«Εκείνοι που αγχώνονται με τι χρώματα θα βαφτεί η Ήπειρος στον χάρτη το βράδυ της Κυριακής, σας διαβεβαιώνω ότι ο χάρτης θα βαφτεί λευκός», συνέχισε και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην απαξίωση της αυτοδιοίκησης.

Οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της παράταξης είναι οι ακόλουθοι:
Περιφερειακή Ενότητα Άρτας: Νικόλαος Αρκουμάνης (ελεύθερος επαγγελματίας), Δημήτριος Βασιλάκης (λογιστής / φοροτεχνικός), Ευτυχία Γιαννούχου (ιδιωτική υπάλληλος), Λάμπρος Γκαρτζώνης (αγρότης), Στεφανία Δήμητσα (ιδιωτική υπάλληλος), Γεωργία Θεοδωρή (οδηγός ΕΟΔΥ), Στέφανος Μασούρας (δάσκαλος), Ευστάθιος Νάνος ιατρός παθολόγος), Αποστόλης Νταβλαντάνης (συνταξιούχος διοικητής Αστυνομίας), Ιωάννης Ντάλας (αγρότης), Ευγενία Παππά (ασφαλίστρια), Βασιλική Σχισμένου (ιδιωτική υπάλληλος), Βασιλική Τζιομάκη (συνταξιούχος) και Νικόλαος Χρήστου (διευθυντής Γυμνασίου).
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας: Βασίλειος Γιαννάκης (νοσηλευτής), Γεώργιος Κυριακίδης (ελεύθερος επαγγελματίας), Μαρία Λίτσιου (αντιπρόσωπος πολυεθνικής εταιρείας), Ευάγγελος Μπαϊκούσης (πολιτικός μηχανικός), Ευάγγελος Μπαλαούρας (αρτοποιός), Παναγιώτης Παπαδόπουλος (διασώστης πλήρωμα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ) και Δονάτος Σοφίας (ελεύθερος επαγγελματίας).
• Στην εκδήλωση αναγνώστηκε και το όνομα του Σπυρίδωνα Βλάχου, που δεν περιλαμβάνεται στις λίστες, που δόθηκαν από την παράταξη στα ΜΜΕ.
Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων: Σπύρος Αθανασίου (επόπτης δημόσιας υγείας), Θεοδώρα Αλεξίου (οικιακά), Δημήτριος Γερογιάννης (ιδιωτικός υπάλληλος), Ιωάννης Γιώτης (κτηνοτρόφος), Ιωάννης Δέρβας (δικηγόρος), Ιορδάνης Ιωαννίδης (ελεύθερος επαγγελματίας), Βασίλης Καλτσής (καθηγητής φυσικής αγωγής), Στέφανος Καραμούτσιος (συνταξιούχος καθηγητής), Σπυρίδων Καραμποϊκης (αστυνομικός), Κωνσταντίνος Καραπάνος (μηχανικός τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ), Ελένη Κασιούμη (ιδιωτική υπάλληλος), Ιωάννης Κατσούρας (διασώστης πλήρωμα ασθενοφόρου ΕΚΑΒ), Νικόλαος Κίτσιος (στέλεχος πολυεθνικής), Ελένη Κίτσιου (ιδιωτική υπάλληλος), Δημήτριος Κλήμης (δημοτικός υπάλληλος), Μαρία Κοκορδάτου (ελεύθερη επαγγελματίας), Χριστίνα Κραμπή (διευθύντρια νηπιαγωγείου), Αλκιβιάδης Λάνταβος (μηχανολόγος μηχανικός ΔΕΗ), Σωτήρης Λέκκας (καθηγητής Πανεπιστημίου), Κωνσταντίνος Μπόζιος (ελεύθερος επαγγελματίας), Ηλίας Ναπολέων (ιδιωτικός υπάλληλος), Αλέξανδρος Νικολάου (ελεύθερος επαγγελματίας), Πηνελόπη Νίκου (ιδιωτική υπάλληλος), Σωτήριος Ντούρος (ελεύθερος επαγγελματίας), Θεοδόσιος Παγωτός (ελεύθερος επαγγελματίας), Βύρωνας Παπαγεωργίου (οικονομολόγος, ανώτερο στέλεχος Υπουργείου Τουρισμού), Μαρία Παπαθεοδώρου (ιδιωτική υπάλληλος), Παντελής Παπατόλης (επιχειρηματίας), Δημήτριος Παππάς (δικηγόρος), Ιωάννης Ράιδος (αγρότης), Αθηνά Σιδέρη (ιδιωτική υπάλληλος), Δημήτριος Σιδέρης (ιδιοκτήτης εταιρείας security), Έλενα Σταύρου (δικηγόρος) και Σπύρος Υφαντής (δάσκαλος).
Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας: Δημήτριος Κώτσης (διασώστης πλήρωμα ασθενοφόρου), Γεωργία Μαρινάκη (δικηγόρος), Γιώργος Ματζαμόρτος (ελεύθερος επαγγελματίας), Παύλος Μήτσος (ελεύθερος επαγγελματίας), Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου (συνταξιούχος πρώην δήμαρχος Πρέβεζας), Αλέξανδρος Παπατσίμπας (επενδυτικός σύμβουλος), Χρήστος Ρίζος (ελεύθερος επαγγελματίας) και Λουκία Σαρδελή (δημόσιος υπάλληλος ΕΦΚΑ).

Σχετικά άρθρα

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος