ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μία εβδομάδα πίσω το νομοσχέδιο για τις υπηρεσίες ύδατος

Την προσεχή εβδομάδα θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντικείμενο τη μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Όπως ανακοινώθηκε και στη Διάσκεψη των Προέδρων και στην έναρξη της δεύτερης ανάγνωσης στην επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα, η αναβολή δίνεται προκειμένου να διατεθούν δύο συνεδριάσεις και όχι μία, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο αρθρώνεται σε πολλά άρθρα και θα πρέπει να δοθεί χρονική άνεση για να λάβουν τον λόγο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές.
Ζητούμενο αποτελεί το αν θα υπάρξουν «διορθωτικές» ρυθμίσεις, με δεδομένο πως το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της Ένωσης και των εργαζομένων ΔΕΥΑ, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών παροχής ύδατος και του πόσιμου νερού στις πόλεις, ωστόσο δεν έχει «πείσει» τους εμπλεκόμενους φορείς, που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, θέτοντας και θέματα αντισυνταγματικότητας όπως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Η στάση εργασίας, πάντως, που είχαν εξαγγείλει για σήμερα οι εργαζόμενοι των ΔΕΥΑ, μεταξύ των οποίων και της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, μετατέθηκε και αυτή για την ερχόμενη εβδομάδα, όταν θα υπάρξει συζήτηση στην Ολομέλεια.

«Συμφωνία» με αντάλλαγμα το Ταμείο Ανάκαμψης

Τις υπηρεσίες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης & Αποχέτευσης Ιωαννίνων (ΔΕΥΑΙ) επισκέφθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μερόπη Τζούφη, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει συμφωνήσει στην έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, προκειμένου να προχωρήσει η εκταμίευση μέρους των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
«Η χρονική μετάθεση του νομοσχεδίου χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμό», σημείωσε και υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.
Η βουλευτής Ιωαννίνων συνομίλησε με τους εργαζόμενους για τα κυβερνητικά σχέδια υποβάθμισης και απαξίωσης των ΔΕΥΑ όλων των πόλεων, τις ελλείψεις προσωπικού και τα κρίσιμα προβλήματα που δυσκολεύουν τη λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ στάθηκε στο πλευρό των κινητοποιήσεων.
Την αντίθεσή του στην αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας εξέφρασε και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας, ο οποίος ενημέρωσε τη βουλευτή για το σημαντικό έργο επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, ενώ επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη ενίσχυσης της ΔΕΥΑΙ με εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό για να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ύδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Ιωαννιτών.

Επιφυλάξεις από τον Στ. Καλογιάννη

Επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων εξέφρασε ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
«Εκτιμώ ότι δε θα είναι αποτελεσματική και ορθολογική η λειτουργία μιας Ρυθμιστικής Αρχής με αρμοδιότητες τόσο επί της διαχείρισης των υδάτων όσο και επί της ενέργειας», λόγω της ιδιαίτερης φύση αμφότερων των αγαθών, σημείωσε ο κ. Καλογιάννης και πρόσθεσε πως η τιμολογιακή πολιτική για τις υπηρεσίες ύδατος, το οποίο αποτελεί φυσικό πόρο εν ανεπάρκεια, διαμορφώνεται με γνώμονα την ανάκτηση του κόστους του, ενώ στην αγορά ενέργειας σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η επίτευξη κέρδους για παραγωγούς και προμηθευτές. «Επίσης, μια Ρυθμιστική Αρχή που θα ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με το νερό και την ενέργεια, είναι περισσότερο ευάλωτη σε φαινόμενα “αιχμαλωσίας”, διότι η εσωτερική διάχυση πληροφορίας εντός της, δυσχεραίνεται εξαιρετικά λόγω των σημαντικά διαφορετικών ρυθμιστικών αντικειμένων της και των σαφώς διακριτών στόχων που αυτή θα κληθεί να υπηρετήσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης, υπενθυμίζοντας πως προ δεκαετίας, η «τρόικα» είχε ζητήσει τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Υδάτων. Ως αναπληρωτής υπουργός τότε, ο κ. Καλογιάννης είχε προτείνει τον ρόλο αυτής της Αρχής να τον αναλάβει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ), με αναβαθμισμένο ρόλο, όπως και έγινε. «Καθώς όμως η ΕΓΥ καταργήθηκε στη συνέχεια, καλώ την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να επανεξετάσει το θέμα», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής