ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σκάφος εκτάκτων αναγκών θα αποκτήσει το Νησί

Στην προμήθεια ενός σκάφους εκτάκτων αναγκών, το οποίο θα εξυπηρετεί την Κοινότητα Νήσου, θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ο Δήμος Ιωαννιτών, με την Οικονομική Επιτροπή, στη χθεσινή της συνεδρίαση, να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους δημοπράτησης.

Για την προμήθεια διατίθεται ποσό 90.000 ευρώ, καθώς δύο προηγούμενοι διαγωνισμοί με προϋπολογισμό 70.000 ήταν άγονοι, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση αύξησης των πιστώσεων. 30.000 ευρώ προέρχονται από επιχορήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου, 35.000 ευρώ από τους ΚΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών, ο οποίος θα διαθέσει και άλλες 20.000 ευρώ από ίδια έσοδα, ενώ 5.000 ευρώ είναι δωρεά προς τον Δήμο.
Η προμήθεια του σκάφους θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε πέντε μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, με την ευχή ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει ενδιαφέρον από εταιρείες.
Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας τόνισε ότι η προμήθεια του σκάφους αποτελούσε πολιτική δέσμευση προς τους κατοίκους του Νησιού και ανέφερε ότι το σκάφος θα διαθέτει όλη την υποδομή για την μεταφορά ασθενών όπως και δυνατότητα για πυρόσβεση. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που έχουν τεθεί, στο κέντρο της καμπίνας θα υπάρχει βάση για να δέχεται φορείο ασθενή, ενώ το σκάφος θα φέρει αυτόνομη πυροσβεστική αντλία 2’’ στην πλώρη. Ο ελάχιστος αριθμός επιβαινόντων, που περιλαμβάνεται στις προδιαγραφές, είναι πέντε επιβάτες, ένας ασθενής σε φορείο και ο χειριστής. Παράλληλα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε επιχείρηση διάσωσης εντός της λίμνης, καθώς στην προμήθεια προβλέπεται και εξοπλισμός, στον οποίο περιλαμβάνονται δέκα σωσίβια, σχοινιά και φαρμακείο.
Τα ερωτήματα, που προέκυψαν κατά τη διαδικασία, είχαν να κάνουν με το ποιος θα έχει την ευθύνη για τον χειρισμό του, αλλά και για τη συντήρηση – ασφάλεια. Ο κ. Βάββας απάντησε ότι ως μέσο θα ενταχθεί στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο χειρισμός του θα γίνεται σε συνεννόηση με την Κοινότητα και τους κατοίκους του Νησιού, πολλοί εκ των οποίων διαθέτουν άδειες χειρισμού σκαφών. Ξεκαθαρίστηκε, πάντως, ότι δεν προβλέπεται πρόσληψη χειριστή.

Σχετικά άρθρα

5 ευρώ το πηγαινέλα στο Νησί

Συγκίνηση στο τελευταίο αντίο στον Κάρολο Παπούλια

Στο Νησί η ταφή του Κάρολου Παπούλια