ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ενστάσεις ως προς τον τρόπο εκλογής νέου δημάρχου

Σαφείς ενστάσεις ως προς τον τρόπο, που τα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» κινούνται για την εκλογή νέου δημάρχου, εκφράζει η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» με επικεφαλής τον Νίκο Γκόντα, χωρίς, ωστόσο, να προκύπτει σαφής διάθεση ρήξης της μετεκλογικής σύμπραξης.

Οι ενστάσεις δεν αφορούν την επιλογή του προσώπου, που θα διαδεχθεί τον Μωυσή Ελισάφ και όλα δείχνουν ότι θα είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου, αλλά την επιλογή να προκύψει η εκλογή του μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» και όχι απ’ όσους συμπορεύτηκαν για τη διοίκηση του Δήμου.
«Συμπράξαμε με την παράταξη του αειμνήστου Δημάρχου, χωρίς ποτέ να ζητήσουμε οποιοδήποτε αντάλλαγμα, γιατί αυτό επέβαλε το συμφέρον του τόπου. Η πρωτοβουλία μελών της παράταξης “Γιάννενα Νέα Εποχή” για σύγκληση συνεδρίασης προς εκλογή νέου δημάρχου χωρίς ενημέρωσή μας, βρίσκεται έξω από τις αρχές που είχαν συμφωνηθεί με τον εκλιπόντα αείμνηστο δήμαρχο. Παράλληλα θέτουν σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής με απρόβλεπτες συνέπειες στην ομαλή λειτουργία του Δήμου», τονίζει η παράταξη του Ν. Γκόντα σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι θα συμφωνούσε στην επιλογή δημάρχου από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», εάν είχε ερωτηθεί.
Πέρα από τη διαφωνία σε πολιτικό επίπεδο, στην ανακοίνωση της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» γίνεται μια προσπάθεια να εμφανιστεί ότι ο τρόπος εκλογής του νέου δημάρχου πάσχει νομικά ή έστω ότι ενδέχεται να δημιουργήσει ζητήματα, καθώς στο παρελθόν ως πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος ενεργούσε ο Νίκος Τσόλης της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» και όχι ο Γιάννης Τσίμαρης» της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».
«Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εκλογή προέδρου του δημοτικού δυμβουλίου και των λοιπών επιτροπών έλαβε χώρα προεδρεύοντος του κ. Τσόλη με ρητή αναφορά ότι πρόεδρος εκλέγεται από την παράταξη του Δημάρχου, ήτοι τη σύμπραξη των παρατάξεων “Γιάννενα Νέα Εποχή”, “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” και “Γιάννενα Τώρα”. Η εν λόγω απόφαση κρίθηκε αμετάκλητα νόμιμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης Γκόντα, η οποία καταλήγει: «Γίνεται προφανές ότι η “πρεμούρα”, άλλως “βεβιασμένη κίνηση” δεν προήλθε από την “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία”, όμως ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου όχι μόνο για τα επερχόμενα αλλά και για τα προηγούμενα (απόφαση ανάδειξης προέδρου του Δ.Σ., επιτροπών κλπ.) και εντεύθεν αποφάσεις που λήφθηκαν με το καθεστώς αυτό. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρμόδια θεσμικά όργανα της Διοίκησης προς επίλυση τυχόν διαφωνιών, προκειμένου να μην έχει η πόλη μας δήμαρχο υπό αμφισβήτηση και να αρθεί η όποια αμφιβολία».

Σχετικά άρθρα

Ν. Γκόντας – Έμμεση προτροπή στήριξης στον Δ. Παπαγεωργίου

Δήμο «πρωταθλητή» υπόσχεται ο Ν. Γκόντας

Ποντάρει στη σύγκριση η «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία»