ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για Σχέδιο Ύδρευσης και έπεται το Σχέδιο Ασφάλειας Νερού

Ένα πλήρες σχέδιο ύδρευσης επιδιώκει να αποκτήσει η ΔΕΥΑΙ μέσω της πρότασης, ύψους 243.000 ευρώ, που υπέβαλε στο τομεακό πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών, στον άξονα «Παροχή πόσιμου νερού και διαχείριση υδάτων» με τίτλο «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ της χώρας για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας».

Η πρόταση αφορά τη χρηματοδότηση για εκπόνηση μελέτης για το Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης (master plan), το οποίο θα περιλαμβάνει την καταγραφή του υδρευτικού συστήματος όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Ιωαννιτών (πηγές τροφοδοσίας, έργα συλλογής και μεταφοράς ύδατος, ρυθμιστικές δεξαμενές και σύστημα διανομής μέχρι τον καταναλωτή, παρακολούθηση διαρροών κ.ά.), την ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων όλων των οικισμών, την αποτύπωση του υδρολογικού ισοζυγίου της περιοχής, την εκτίμηση των υδατικών αναγκών και την καταγραφή προβλημάτων στην υπάρχουσα κατάσταση υδροδότησης. Επίσης, θα περιλαμβάνει τη διατύπωση προτάσεων για τη διαχείριση της ζήτησης και προτεραιοποίησης της χρήσης του νερού, την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συνθηκών παρατεταμένης ξηρασίας, καθώς και την πολιτική για τη μείωση της κατανάλωσης νερού και την επεξεργασία και επιλογή προτάσεων για έργα υποδομών στις πηγές τροφοδοσίας, τα υδραγωγεία και τα δίκτυα προκειμένου να καλύπτεται η ζήτηση για πόσιμο νερό σε παρόντα και μελλοντικό χρόνο (5ετία και 20ετία) και σε συνθήκες «ξηρού έτους».
«Η έγκριση της χρηματοδότησης θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου για τη ΔΕΥΑΙ, αφού αποτελεί μέρος του γενικού σχεδιασμού για υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΥΑΙ σε θέματα πόσιμου νερού, στο οποίο περιλαμβάνεται διεκδίκηση και άλλων χρηματοδοτήσεων, αναφέρεται σε δελτίο τύπου της ΔΕΥΑΙ.
Την υποβολή της πρότασης είχε κάνει γνωστή, αρχικά, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου, απαντώντας σε ερωτήσεις της επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνας Καλογιάννη, ανέφερε ότι εντός της άνοιξης θα υποβληθεί και πρόταση για την υλοποίηση Σχεδίου Ασφάλειας Νερού.
Σε σχέση με την κριτική για το «πέρα δώθε» των φακέλων των έργων, με αφορμή τη μεταφορά προτάσεων από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» στο Ταμείο Ανάκαμψης και από το Ταμείο Ανάκαμψης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ο κ. Μπαρτζώκας απέκρουσε την κατηγορία για έλλειψη σχεδίου και προσανατολισμού, λέγοντας πως η μετακίνηση έργων γίνεται με την ελπίδα «να έχουν καλύτερη τύχη».
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστου Πατσούρα για το αν η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ θα προλάβει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση των τιμολογίων ύδρευσης, ο κ. Μπαρτζώκας έκανε γνωστό ότι επισήμως η μελέτη για την τιμολογιακή πολιτική παρελήφθη πριν λίγες ημέρες, αποφεύγοντας, ωστόσο, να δεσμευτεί για το αν τελικά θα γίνουν αναπροσαρμογές. «Το “χτενίζουμε”, το μελετάμε γραμμή – γραμμή. Εντός της άνοιξης θα έχετε την πρότασή μας για το αν η μελέτη είναι εφαρμόσιμη ή θέλει περαιτέρω επεξεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα

Δύο μελέτες για τον ποιοτικό έλεγχο του πόσιμου νερού

Ξεκινά η εγκατάσταση 11.900 «έξυπνων» υδρομέτρων

Διακοπή νερού στην πόλη την Τρίτη

Ηπειρωτικός Αγών