ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Σφιχτή» παράταση στη διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης

Παράταση ενός μήνα, έως την 1η Μαρτίου, δόθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά στη διαβούλευση για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ), που αφορά τις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000» της Λίμνης Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων.

Μια παράταση, την οποία ουσιαστικά είχε προαναγγείλει ο ίδιος, ωστόσο θα ανέμενε κανείς να είναι μεγαλύτερη, με δεδομένο ότι ο όγκος της ΕΠΜ είναι μεγάλος και το αντικείμενο δύσκολο.
«Παρατείνεται η διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του τόπου μας ώστε να ενισχυθεί η φωνή και η συμμετοχή των συμπολιτών μας σε αυτή. Μετά την περάτωση της διαβούλευσης, θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα και η εκπόνηση των Σχεδίων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Με την αρωγή των θεσμών και της τοπικής κοινωνίας, προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα στηρίζουμε την ανάπτυξη της οικονομίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο Γιώργος Αμυράς.

Αλλαγές σε κάθε σελίδα

Στις ανατροπές που φέρνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη στα όσα είχαν συμφωνηθεί για το Προεδρικό Διάταγμα της λίμνης Παμβώτιδας μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται η αντίδραση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, που μίλησε ακόμη και για απόσυρση του σχεδίου που παρουσιάστηκε. «Εδώ το όλον καλύπτει το μερικό. Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών από την εποχή του Φίλιου και εντεύθεν πηγαίνουμε μαζί με ένα σχέδιο για το Προεδρικό Διάταγμα. Αυτές οι ΕΠΜ έχουν τελείως άλλες προδιαγραφές και αν εγκριθούν όπως έχουν, θα παρασύρουν και αυτά που εμείς έχουμε τελειώσει για το ΠΔ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αν και άφησε να εννοηθεί πως το αίτημα για απόσυρση μπορεί να διατυπώθηκε και καθ’ υπερβολή σε έναν βαθμό, ωστόσο δε διαφοροποιήθηκε και πολύ σε σχέση με τις πρώτες του δηλώσεις, λέγοντας ότι χρειάζονται αλλαγές σε κάθε σελίδα. Κάτι που εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι ασπάζονται και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κάνοντας αναφορά στον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής Κώστα Δημόπουλο και τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος Πέτρο Βαρελίδη. «Όταν έχεις 2000 σελίδες κι απ’ αυτές είναι όλες για διόρθωμα, για να ταρακουνήσω την υπόθεση, είπα να πάρει απόσυρση. Γιατί αυτό δε συμβαίνει σε καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας. Σε μας είναι ακραία», τόνισε.

Όροι και κανόνες για 251.000 στρέμματα

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του υφυπουργού Περιβάλλοντος, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη Ιωαννίνων, που πλέον εξομοιώνεται ως προς τον χρόνο διαβούλευσης με την αντίστοιχη των Κυκλάδων, θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, με σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική και ανθρωπογενή δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές. Η πρώτη έκταση, 26.000 στρεμμάτων, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους στον Δήμο Ιωαννιτών και η δεύτερη έκταση, 225.000 στρεμμάτων, στους Δήμους Ιωαννιτών, Δωδώνης και Ζίτσας, στην οποία περιλαμβάνεται το Περιαστικό Δάσων Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερης σημασίας και οι δύο περιοχές, καθώς απαντώνται σε αυτές σημαντικά είδη άγριας πανίδας, ορνιθοπανίδας, ενδημικών και ευρύτερα ενδημικών ειδών ιχθυοπανίδας, μεταξύ των οποίων και απειλούμενων όπως ο Λύκος, ο Βάτραχος της Ηπείρου (Pelophylax epeiroticus), το Κιρκινέζι (Falco naumanni) και το Ορθόπτερο (Chorthippus lacustris).
Να σημειωθεί ότι παρότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, που αφορούν συνολικά στο Νομό Ιωαννίνων, η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν επηρεάζει τον αστικό πολεοδομικό σχεδιασμό.

Η δημόσια διαβούλευση για την ΕΠΜ γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας https://ypen.gov.gr/diavouleusi.

Μια διαδικτυακή διαβούλευση παρουσίασης / ενημέρωσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, στο πλαίσιο του έργου «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ), Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σε διαδικτυακή μορφή και θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέσω της ζωντανής της αναμετάδοσης από το Facebook και το YouTube.

Σχετικά άρθρα

«Πνεύμονας» οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου

Μηνύματα ενότητας και ομοψυχίας – Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία

Γεωργία Χαλάτση

Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

Αποστόλης Τζελέτας