ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Χρονίζουν τα προβλήματα στις Υπηρεσίες Δόμησης

Παραμένει το αίτημα ενίσχυσης των Υπηρεσιών Δόμησης της χώρας, την ώρα που εκκρεμεί η απόφαση των δικαστηρίων για την 20ημερη αποχή που προκήρυξαν οι εργαζόμενοι, με αποφάσεις των τριών Ομοσπονδιών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ),

Οι τρεις Ομοσπονδίες, συνεχίζοντας προηγούμενες κινητοποιήσεις, κάλεσαν τους εργαζόμενους των ΟΤΑ και μηχανικούς του δημοσίου σε απεργία-αποχή από τα καθήκοντά τους από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 13 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν ή να υπολειτουργούν το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies, το σύστημα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης και σειρά άλλων υπηρεσιών έκδοσης οικοδομικών αδειών και εγκρίσεων.
Οι Ομοσπονδίες παρουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία, που περιγράφουν εικόνα διάλυσης των Υπηρεσιών Δόμησης, καταγράφουν ανεπάρκειες της πολεοδομικής νομοθεσίας και του εργασιακού πλαισίου, και θέτουν σειρά αιτημάτων για τη νόμιμη και αποτελεσματική λειτουργία των ΥΔΟΜ, μεταξύ των οποίων αυξήσεις αποδοχών, νέες προσλήψεις μηχανικών και υποχρεωτική προέγκριση άδειας για όλες τις κατηγορίες, με τα αιτήματα να στηρίζει τοπικά και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ.
Εξάλλου, είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει και στην Πολεοδομία των Ιωαννίνων, η οποία καλείται να ανταποκριθεί στα αιτήματα πολιτών και μηχανικών ολόκληρου σχεδόν του νομού, με το προσωπικό να συρρικνώνεται συνεχώς λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Είχε προηγηθεί αντίστοιχη κινητοποίηση, το Μάρτιο του 2022 για δύο βδομάδες, αλλά, σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες, τα προβλήματα αντί να επιλυθούν, επιδεινώθηκαν.
«Αντί να έρθουν προσλήψεις, εκατοντάδες αποχώρησαν με συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαιτούμενη επάρκεια στις περισσότερες ΥΔΟΜ. Αντί να απλοποιηθεί η νομοθεσία δεκάδες τροπολογίες προστέθηκαν στο ΝΟΚ (και όχι μόνο), αντί να προστατευθεί ο Δημόσιος Έλεγχος γενικεύτηκε με την γενικευμένη κατάργηση της προέγκρισης άδειας. Αντί να ενισχυθούν οι υφιστάμενες ΥΔΟΜ δημιουργήθηκαν νέες μέσω “Αναπτυξιακών Οργανισμών”, με προσλήψεις Συμβασιούχων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (χωρίς ωράριο, με αμφίβολες αποδοχές, δηλαδή σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας) και υπογραφές Δημάρχων. Αντί να προστατευθεί η εργασία μας, οι επιθέσεις σε συναδέλφους μας εντάθηκαν, τα δικαστήρια πλέον αποτελούν την καθημερινότητα μας», τονίζουν.
Μία ημέρα μετά την έναρξη της κινητοποίησης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών κατέθεσαν αγωγή, με την οποία ζητούν να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των τριών Ομοσπονδιών στις ΥΔΟΜ της χώρας. Ταυτοχρόνως, ζητούν από το δικαστήριο, που θα εκδικάσει την υπόθεση, να διατάξει την άμεση διακοπή της απεργίας και την απαγόρευση πραγματοποίησης στο μέλλον κάθε άλλης απεργιακής κινητοποίησης με τα ίδια αιτήματα, αλλά και να επιβάλλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στις Ομοσπονδίες εάν διοργανώσουν νέα απεργία.
Εν αναμονή της απόφασης, ο Σύλλογος ΟΤΑ Ιωαννίνων καταγγέλλει τη στάση των υπουργείων και τονίζει πως οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Δόμησης, τα τελευταία χρόνια ζουν την αποδυνάμωση και διάλυση των υπηρεσιών με διάφορους τρόπους, προκειμένου αυτές να περάσουν στους ιδιώτες. «Η υποστελέχωση, η πολυνομοθεσία, οι ασφυκτικές προθεσμίες, η μη νομική κάλυψη/στήριξη των υπηρεσιών και οι ποινικές ευθύνες με τις οποίες επιφορτίζονται ασκώντας τα καθήκοντά τους, βαρέθηκαν να συνεχίζουν να “βάζουν πλάτη” και να τους κοροϊδεύουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις για τη δήθεν στήριξή τους και την δήθεν προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων τους, και αποφάσισαν να διεκδικήσουν άμεσα τα αυτονόητα για τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
Το θέμα των ΥΔΟΜ απασχόλησε και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης, στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ. Ο πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τις ΥΔΟΜ, αναφέροντας ότι η συζήτηση που γίνεται αφορά στη δημιουργία κεντρικών ΥΔΟΜ στους δήμους πρωτεύουσες των νομών, με διαδημοτική συνεργασία. «Ακόμη και αν ένας μικρός δήμος έχει έναν δυο μηχανικούς, αυτοί ή θα μετακινηθούν στην κεντρική ΥΔΟΜ ή θα τους ανατίθενται υποθέσεις. Για δήμους που δεν έχουν κανέναν μηχανικό θα υπάρχει διοικητική υποστήριξη από δήμους που διαθέτουν ΥΔΟΜ, οι οποίοι θα τύχουν και οικονομικής υποστήριξης», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου και πρόσθεσε πως απομένει να κατανεμηθούν με γρήγορο τρόπο οι 150 θέσεις νέων μηχανικών στις ΥΔΟΜ που έχουν λιγότερο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ανάγκες που υπάρχουν.

Σχετικά άρθρα

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΗ για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ιωαννιτών

«Άδεια ταμεία» για τα έργα των δήμων στο ΠΔΕ