ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες

Η επιστροφή των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης είναι ένα από τα σενάρια, που φαίνεται να επεξεργάζεται το Υπουργείο Δόμησης, καθώς διαπιστώνει ότι το μοντέλο κάθε Δήμος να έχει τη δική του Υπηρεσία Δόμησης είναι ανεφάρμοστο, ενώ και οι μητροπολιτικοί δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν όλο το βάρος.

Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, μεταφέροντας τα όσα συζήτησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο σε πρόσφατη συνάντησή τους στην Αθήνα. «Η αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Λιβάνιος έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα του θέματος. Το επεξεργάζεται να επανασυστήσει Υπηρεσίες Δόμησης στις Περιφέρειες, καθώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η μεταβίβαση των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στους δήμους προβλέφθηκε από τον «Καλλικράτη» το 2010. Μέχρι τότε μεγάλοι δήμοι, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, διέθεταν δικές τους πολεοδομίες, ενώ άλλοι δήμοι εξυπηρετούνταν από τις λεγόμενες «νομαρχιακές». Με την κατάργηση των νομαρχιών, οι παλιές νομαρχιακές πολεοδομίες υπήχθησαν αναγκαστικά στον δήμο όπου βρισκόταν η έδρα τους. Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το πρόβλημα είναι άμεσο για τους μισούς δήμους της χώρας, καθώς 168 Δήμοι διαθέτουν ΥΔΟΜ, που εξυπηρετούν και άλλες περιοχές και 164 Δήμοι δεν έχουν δική τους πολεοδομία.
Οι σκέψεις του Υπουργείου Εσωτερικών για επιστροφή στο προ του «Καλλικράτη» μοντέλο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις συνεχείς διαμαρτυρίες των δημάρχων, αλλά και με πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος ελέγχει τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, επισημαίνοντας μεγάλες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωσης των πολεοδομικών υποθέσεων, μεγάλο αριθμό εκκρεμοτήτων και υποστελέχωση των υπηρεσιών. «Από το ευρύτερο πλέγμα προβλημάτων που εμφανίζονται κατά τη λειτουργία και από τον τρόπο λειτουργίας των ΥΔΟΜ, αναδεικνύονται κυρίως η ύπαρξη μεγάλου ή πολύ μεγάλου αριθμού εκκρεμών υποθέσεων, εκκρεμοτήτων και σοβαρών καθυστερήσεων, που δημιουργεί καταστάσεις τριβής και σύγκρουσης με τους εξυπηρετούμενους πολίτες, οι οποίοι -με βάση την ενημέρωση που μας έχει παρασχεθεί από τις Υ.ΔΟΜ.- συχνά αντιλαμβάνονται την “αντικειμενική αδυναμία έγκαιρης ενέργειας ως εκ του πονηρού ενεργούμενη”, ενώ οι υπάλληλοι καθίστανται “εύκολοι στόχοι φραστικών επιθέσεων και υποτιμητικών χαρακτηρισμών”», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.
Για τους δήμους, πάντως, δεν είναι ζητούμενο η επιστροφή των πολεοδομικών αρμοδιοτήτων στον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης, αλλά η στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης, ώστε να μπορούν να διεκπεραιώνουν τις υποχρεώσεις τους και να ανταποκρίνονται και στις υπόλοιπες αρμοδιότητές τους ως προς τον πολεοδομικό σχεδιασμό, πέραν της έκδοσης οικοδομικών αδειών. Ειδικά σε μια εποχή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
«Θα είναι πισωγύρισμα να επιστρέψουν οι Πολεοδομίες στις Περιφέρειες. Θα πρέπει να αντιδράσουμε πολιτικά», ανέφερε ο γραμματέας του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου Γιώργος Παπαδιώτης.
Στη συνεδρίαση κατατέθηκαν επιμέρους προτάσεις για τη στελέχωση των ΥΔΟΜ, όπως η πρόσληψη επιλαχόντων από παλαιότερη προκήρυξη και η δυνατότητα αμοιβαίων μετατάξεων από δήμο σε δήμο προ της συμπλήρωσης διετίας.
Τελικά, αποφασίστηκε να μην προχωρήσει το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου στην έκδοση κάποιας απόφασης – αιτήματος, αλλά να περιμένει και τη θέση της ΚΕΔΕ, ώστε να υπάρχει μια πιο συντονισμένη ενέργεια.

Το κράτος εισπράττει, οι δήμοι πληρώνουν

Σε αντίθεση με τη στάση αναμονής, που αποφασίστηκε για το θέμα των Υπηρεσιών Δόμησης, άμεση θα είναι η έκδοση απόφασης ως προς τις προβλέψεις του νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με βασικό σημείο ένστασης το μισθωτικό αντάλλαγμα από την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού.
Το 60%, που προβλέπεται για τους δήμους, θεωρείται πολύ μικρό σε σχέση με το 40% υπέρ του Δημοσίου, με δεδομένο πως οι δήμοι επωμίζονται το κόστος της καθημερινής καθαριότητας, της ναυαγοσωστικής κάλυψης, των υποδομών για τους λουόμενους, αλλά και την ποινική ευθύνη, ενώ η Κτηματική Υπηρεσία έχει την ευθύνη μόνο των διαγωνισμών παραχώρησης. «Το 60% δεν επαρκεί για να παρέχουμε υπηρεσίες στους λουόμενους. Ας αναλάβει κάτι και η Κτηματική Υπηρεσία με το 40%», τόνισε ο δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς.
Ως παράδειγμα του υψηλού κόστους για τους δήμους, αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Πρέβεζας δαπάνησε 430.000 ευρώ μόνο για τη ναυαγοσωστική κάλυψη την προηγούμενη χρονιά, όταν επιχορηγήθηκε μόλις με 100.000 ευρώ, ενώ ο Δήμος Πάργας κατάφερε να μειώσει το κόστος στο 1/3 οργανώνοντας ο ίδιος τη ναυαγοσωστική κάλυψη, με πύργους, σκάφη και προσωπικό.
Ομόφωνα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου αποφάσισε να ζητήσει την αύξηση της απόδοσης εσόδων από τις μισθώσεις παραχώρησης αιγιαλού και παραλιών υπέρ των δήμων, ενώ ενδεχομένως να συμπεριληφθούν και επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν, όπως να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ποιες παραλίες μπορούν να αξιοποιούνται και ποιες όχι, καθώς και να δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να δημοπρατούν επιπλέον τετραγωνικά μέτρα σε μεγάλες παραλίες, όπως για παράδειγμα του Μονολιθίου.

Σχετικά άρθρα

ΠΕΔ Ηπείρου – Νέα πρόσκληση για κάλυψη 50 θέσεων κατάρτισης

Ηπειρωτικός Αγών

Περισσότερα χρήματα για έργα υδροδότησης ζητά η ΠΕΔ Ηπείρου

ΠΕΔ Ηπείρου – Ζητά τουλάχιστον 1,5 εκ. ευρώ ανά Δήμο για αγροτική οδοποιία