ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρέμβαση ΤΕΕ/ΤΗ για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ιωαννιτών

Την επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά των περιφερειακών δήμων για τη σύναψη συμβάσεων διαδημοτικής συνεργασίας με τον Δήμο Ιωαννιτών και τους δήμους της έδρας των υπολοίπων νομών, αντίστοιχα, ζητά το τμήμα Ηπείρου και Λευκάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, με στόχο την ενίσχυση των Υπηρεσιών Δόμησης και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ήδη ο Δήμος Ιωαννιτών, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, έχει εγκρίνει το σχέδιο σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας για τη διοικητική υποστήριξη των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, την οποία και έχει ήδη αποστείλει στους δήμους για έγκριση. Με τον τρόπο αυτό, καλούνται οι περιφερειακοί δήμοι που δε διαθέτουν δική τους Υπηρεσία Δόμησης ή διαθέτουν Υ.ΔΟΜ. χωρίς επάρκεια, να συνδράμουν με μηχανικό τον δήμο που ασκεί τις αρμοδιότητες αυτές.

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που έρχεται από το 2010 και τη διοικητική αναδιάρθρωση του Καλλικράτη, όπου προβλεπόταν η υποχρέωση κάθε Καλλικρατικού Δήμου να στελεχώσει τη δική του Υπηρεσία Δόμησης. «Αυτό όμως αποδείχτηκε ότι ήταν μια ουτοπική προσδοκία και πολλοί μικροί και απομακρυσμένοι δήμοι είτε δεν κατόρθωσαν να στελεχώσουν τη δική τους Υ.ΔΟΜ., είτε αυτή δεν είχε την απαραίτητη επάρκεια. Κατά συνέπεια, όλα αυτά τα χρόνια, οι παραπάνω δήμοι υποστηριζόταν διοικητικά από τον δήμο της έδρας της Περιφερειακής τους Ενότητας», σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΗ, που, αναλαμβάνοντας τον θεσμικό του ρόλο και αναγνωρίζοντας όλες τις αντικειμενικές δυσχέρειες που εμφανίστηκαν για την οργάνωση και τη λειτουργία των Υ.ΔΟΜ. σε κάθε δήμο, ζητά από όλους τους δήμους της Περιφέρειας Ηπείρου και Λευκάδος να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό στη σύναψη των απαιτούμενων συμβάσεων διαδημοτικής συνεργασίας για την αναγκαία προσαρμογή στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, όσον αφορά στην άσκηση των Πολεοδομικών αρμοδιοτήτων των Υ.ΔΟΜ. στα διοικητικά όρια των Δήμου τους.

«Με τον παραπάνω τρόπο εκτιμούμε ότι η επιτυχής υλοποίηση της διαδημοτικής συνεργασίας θα βελτιώσει σαφώς την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης των Πολεοδομικών θεμάτων στην περιοχή σας προς ουσιαστικό όφελος των κατοίκων σε κάθε Δήμο αλλά και της τοπικής ανάπτυξης, ιδίως στη σημερινή εποχή που τρέχουν αρκετά επενδυτικά προγράμματα, τα οποία κινδυνεύουν να χαθούν», σημειώνει το ΤΕΕ/ΤΗ και δηλώνει πως παραμένει στη διάθεση όλων των δήμων της περιοχής για μια ουσιαστική συνεργασία, σε όλους τους τομείς.

Σχετικά άρθρα

Συντάσσεται με τους Δήμους για την πυροπροστασία το ΤΕΕ/ΤΗ

Εν αναμονή της συμβασιοποίησης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου

Με πλήρες και ανανεωμένο ψηφοδέλτιο οι «Συνεργαζόμενοι Μηχανικοί – ΔΚΜ»