ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Ενθουσιασμός»… για το φυσικό αέριο

Θα υπερκαλυφθούν οι στόχοι των συνδέσεων με την παροχή φυσικού αερίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, τόσο από οικιακούς καταναλωτές όσο κυρίως από μεγάλες δημόσιες δομές και επιχειρήσεις της περιοχής, σύμφωνα με την εικόνα που έχουν τα στελέχη της ΔΕΔΑ.

Αυτό τόνισε ο συντονιστής διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ Δημήτρης Αυλωνίτης, που βρέθηκε στα Γιάννενα, με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση προς πολίτες και επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Όπως έκανε γνωστό, οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα, τόσο για την κατασκευή των δεξαμενών αποθήκευσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου σε χώρο της Βιομηχανικής Περιοχής, όσο και για την ανάπτυξη του δικτύου, με στόχο η πόλη να τροφοδοτείται με φυσικό αέριο εντός του 2023.
Ο βασικός παράγοντας, που θα ληφθεί υπόψη για την ανάπτυξη του δικτύου, είναι η ζήτηση από τους ενδιαφερόμενους καταναλωτές, με τον κ. Αυλωνίτη να σημειώνει πως, με βάση την εικόνα που έχει η ΔΕΔΑ, οι στόχοι που έχουν τεθεί για συνδέσεις, θα υπερκαλυφθούν. Μάλιστα, ο ίδιος είχε συναντήσεις με τις διοικήσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώνοντας πως γενικά υπάρχει «ενθουσιασμός», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, παρά τις ενστάσεις που υπάρχουν από ορισμένους δήμους, σχετικά με τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις εργασίες και την αποκατάσταση των δρόμων που θα απαιτηθεί. «Όχληση προσωρινή θα υπάρξει, αλλά και εμείς ως ΔΕΔΑ και ο εργολάβος έχουμε την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε τους δρόμους», σημείωσε.
Σχετικά με τη χάραξη του δικτύου, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα, η ΔΕΔΑ σχεδιάζει ουσιαστικά ένα «δακτύλιο» στα Γιάννενα, όπως και τις υπόλοιπες πόλεις, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να γίνονται διακλαδώσεις και δυνατότητα τροφοδοσίας, όπου υπάρχει ενδιαφέρον, με προτεραιότητα τον αστικό ιστό της πόλης.
Ωστόσο, όπως ξεκαθαρισε ο κ. Αυλωνίτης, η επένδυση της ΔΕΔΑ δε θα σταματήσει στο τρέχον πρόγραμμα, αλλά θα ακολουθήσει μια μακρόπνοη επένδυση, που δε θα εξαντληθεί στην τρέχουσα διετία. «Στόχος της ΔΕΔΑ είναι η άρση της ενεργειακής απομόνωσης σε περιοχές της χώρας και επειδή δε θα σταματήσουν οι επενδύσεις με αυτό το έργο, εμείς συνεχώς θα επενδύουμε, καλούμε όλους πολίτες, ακόμη και από απομακρυσμένες περιοχές, να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περιβαλλοντική αδειοδότηση

Αντικείμενο εξέτασης αποτελεί, πάντως, το αν τα έργα του φυσικού αερίου απαιτούν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, κάτι που απασχολεί και τον Δήμο Ζίτσας, στη διοικητική αρμοδιότητα του οποίου θα εγκατασταθούν οι δεξαμενές.
Από την πλευρά της ΔΕΔΑ, ο κ. Αυλωνίτης σημείωσε πως για την τις δεξαμενές LNG απαιτείται μια άδεια από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ ο κεντρικός αγωγός δεν υπόκειται σε κάποια ιδιαίτερη αδειοδότηση.
Επιφυλάξεις ως προς αυτό κράτησε ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση ενημέρωσης, εντάσσοντας τη διέλευση του αγωγού στη νομοθεσία για τα κοινωφελή δίκτυα και εκτιμώντας πως, αφού πρόκειται για έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, θα απαιτεί περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ανέφερε πως είναι κάτι που θα εξεταστεί.
Απαντώντας εμμέσως και σε ανακοίνωση του επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για το Δήμο Ζίτσας» Σπύρου Πάικα, ο κ. Πλιάκος αναφέρθηκε στις κινήσεις της δημοτικής αρχής, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, και τις επαφές τόσο με τα στελέχη της ΔΕΔΑ όσο και με φορείς και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής.
Στη συνάντησή του με τον κ. Αυλωνίτη, επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση και στον Δήμο Ζίτσας σχετικά με τις δυνατότητες παροχής φυσικού αερίου, τόσο για οικιακούς καταναλωτές στην περιφέρεια του δήμου, όσο και για επιχειρήσεις κυρίως πτηνοτροφικές.
Μάλιστα σε προηγούμενες επαφές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μ. Τσάκα, υπήρξε «παράθυρο» για αγωγό και προς τη Ζίτσα, εφόσον υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον. «Πρέπει πάντως να ενημερώνονται οι δήμοι, δεν είμαστε… περαστικοί», σημείωσε ο κ. Πλιάκος σε δηλώσεις, αφήνοντας μια αιχμή.

Σχετικά άρθρα

Έναν χρόνο πίσω ο σχεδιασμός για το φυσικό αέριο

«Τρέχει» για τις πρώτες συνδέσεις η ΔΕΔΑ

Ζητά καμπάνια ενημέρωσης για το φυσικό αέριο