ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεύτερος γύρος για τις τουριστικές επιχειρήσεις

Με αρκετές μέρες καθυστέρηση επέλεξε να ανταπαντήσει η παράταξη «Ήπειρος Όλον» στις δηλώσεις του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη σχετικά με τις καταγγελίες της για το πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Η παράταξη του Δημήτρη Δημητρίου επιμένει στις καταγγελίες της, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τον περιφερειάρχη πως επιχείρησε να προκαλέσει σύγχυση, «αναμειγνύοντας εντέχνως αποτελέσματα που αφορούν τους επιχειρηματίες, με αποτελέσματα που αφορούν το δημόσιο, ποσά της περιφέρειας με ποσά της κεντρικής διοίκησης και υλοποιημένα έργα με έργα υπό προκήρυξη.

«Όμως τα στοιχεία δεν ψεύδονται και τα στοιχεία, που μπορεί κανείς να δει στον δικτυακό τόπο της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Ηπείρου, είναι διαφωτιστικά. Έτσι, λοιπόν, το συνολικό ποσό των προσκλήσεων του ΠΕΠ Ηπείρου για ιδιωτικές επενδύσεις, που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα, είναι 23.465.000 ευρώ, τα οποία έχουν κατανεμηθεί σε έξι συνολικά προσκλήσεις. Καμία από τις προσκλήσεις αυτές δεν αφορά αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις. Τέσσερα χρόνια, λοιπόν, μετά την έναρξη υλοποίησης του ΠΕΠ Ηπείρου, δεν έχει υπάρξει καμία υποστήριξη για τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου από την περιφέρεια», αναφέρει η παράταξη «Ήπειρος Όλον» και τονίζει πως ο περιφερειάρχης παραπλανά εσκεμμένα τους επιχειρηματίες της περιοχής, καθώς το ποσό των 48.669.088 ευρώ που ανέφερε, δεν αφορά μόνον επενδύσεις αλλά και έργα των φορέων του δημοσίου, που άπτονται της επιχειρηματικότητας, δηλαδή χρήματα που το δημόσιο δίνει στο δημόσιο.

«Αναμένουμε από τον περιφερειάρχη να πει την αλήθεια στους επιχειρηματίες, που υπέβαλαν τις προτάσεις τους στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», για τον λόγο που οι προτάσεις τους δεν εγκρίθηκαν, να εξηγήσει τι πρόκειται να κάνει για να καλύψει το ενδιαφέρον τους και να τους πει αν πρόκειται να αποζημιωθούν και με ποιόν τρόπο για τα χρήματα και τον χρόνο που διέθεσαν για τη σύνταξη και υποβολή των προτάσεών τους ,οι οποίες απορρίφθηκαν με αποκλειστική ευθύνη της περιφέρειας Ηπείρου», συνεχίζει και καλεί τον Αλ. Καχριμάνη να πάψει να μεταφέρει τις ευθύνες σε τρίτους (περιφερειακό συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας, Επιμελητήρια της Ηπείρου κλπ), να απαντά επωνύμως στην κριτική που του ασκείται και να πληροφορείται καλύτερα από πού προέρχεται η κριτική αυτή. «Η παράταξη “Ήπειρος Όλον” θα φροντίσει να περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή των προσωποκεντρικής διακυβέρνησης της περιφέρειας Ηπείρου», καταλήγει.

Στη γραμμή Δημητρίου ο Σπ. Ριζόπουλος

Για συνειδητή παραποίηση της πραγματικότητας κατηγορεί και η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, χαρακτηρίζοντας «παρωδία» την απάντηση του για τη διαχείριση του προγράμματος «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η παράταξη Ριζόπουλου ουσιαστικά υιοθετεί τις καταγγελίες της παράταξης «Ήπειρος Όλον» του Δημήτρη Δημητρίου, ότι δε φρόντισε να διαθέσει δικά της κονδύλια στο πρόγραμμα, προκειμένου να εγκριθούν περισσότερες προτάσεις, και θέτει το ερώτημα γιατί δε διατέθηκαν από την περιφέρεια Ηπείρου λιμνάζοντα κονδύλια από άλλα προγράμματα, όπως για παράδειγμα από αυτό για το Ηλεκτρονικό Επιχειρείν, «προκειμένου να ενισχυθούν αναπτυξιακά προγράμματα τα οποία θα φέρουν στην Ήπειρο επισκέπτες, εισόδημα, θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία».

Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δίνουν μόνοι τους και την απάντηση, αποδίδοντας την επιλογή του περιφερειάρχη «στη λογική του πλήρους ελέγχου με στόχο την δημιουργία πελατειακών σχέσεων, που θα έχουν ανταπόδοση στην κάλπη» και κάνουν λόγο για ένα μοντέλο ξεπερασμένο, χωρίς όραμα και προοπτική, χωρίς πραγματική ανταπόδοση στους πολίτες και την οικονομία της Ηπείρου.

Τέλος, η παράταξη του Σπ. Ριζόπουλου διατυπώνει τη δική της πρόταση, δεσμευόμενη πως όσα κονδύλια του ΕΣΠΑ έχουν μείνει αδιάθετα, με την ανάληψη της καινούργια περιφερειακής αρχής θα διατεθούν στο σύνολο τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως κάνουν και οι υπόλοιπες περιφέρειες, έτσι ώστε το σύνολο των αξιολογημένων προτάσεων να ενταχθούν προς χρηματοδότηση.

Σχετικά άρθρα

22 χρόνια εργασιών και έπεται συνέχεια

Γεωργία Χαλάτση

Κόβει κάθε δεσμό με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» ο Σπ. Ριζόπουλος

Κεντρική ομιλία Σπ. Ριζόπουλου στην Ηγουμενίτσα